Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 3. 2022,
11.01

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

2

Natisni članek

varnost avtomobilov kolesar kolo AMZS

Petek, 11. 3. 2022, 11.01

2 leti, 1 mesec

Varnost med avtomobilisti in kolesarji

Kolesarski bum: naj se sezona ne konča, še preden se začne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

2

AMZS varen prevoz koles | Dovoljena je vožnja vzporedno, torej kolesar ob kolesarju – a le kolesarjem, ki imajo licenco kolesarske zveze. Ko pa so v skupini najmanj štirje kolesarji, pa morajo obvezno uporabiti čelado, spremljati jih mora vozilo z rumeno utripajočo svetilko. | Foto AMZS/Uroš Modlic

Dovoljena je vožnja vzporedno, torej kolesar ob kolesarju – a le kolesarjem, ki imajo licenco kolesarske zveze. Ko pa so v skupini najmanj štirje kolesarji, pa morajo obvezno uporabiti čelado, spremljati jih mora vozilo z rumeno utripajočo svetilko.

Foto: AMZS/Uroš Modlic

Sonce postaja vse močnejše in temperature se počasi dvigujejo, zato so se začeli prebujati tudi kolesarji. V zadnjih dveh letih se je zgodil pravi prodajni bum, še posebej je poskočilo povpraševanje po električnih kolesih, a kot opozarjajo pri AMZS in policiji, sta za varno kolesarsko sezono nujna predvsem medsebojno spoštovanje in skrbnost drug do drugega.

Avto-moto zveza Slovenije je v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem pripravila novinarsko konferenco z namenom spodbujanja zavedanja, da brez spoštovanja in skrbnosti drug do drugega pri prizadevanjih za nadaljnje izboljšanje prometne varnosti ne bo napredka. Namen aktivnosti, ki jih bo AMZS z deležniki na področju prometne varnosti izvajala tudi v prihodnje, je ozaveščanje, kaj lahko vsak pri sebi in nato skupaj storimo, da bo varnost kolesarjev in vseh udeležencev v prometu boljša, ter kaj lahko kolesarji, avtomobilisti in drugi udeleženci v prometu storijo za zmanjšanje števila prometnih nesreč, zlasti tistih, z najhujšimi posledicami. Analiza prometne varnosti, ki smo jo nedavno pripravili, ni spodbudna, zato so preventivne aktivnosti na tem področju še kako pomembne.

Želeli bi si več namenskih kolesarskih stez

"Še vedno opažamo, da precej kolesarjev namesto kolesarske steze raje uporablja cesto. Opažamo težave z vzdrževanjem kolesarskih površin in s poškodbami vozišča, napačno rabo talne signalizacije, predvsem na občinski ravni, kjer gre za nerazumevanje talne označbe, ki nakazuje prometni pas, namenjen mešanemu prometu. Novost, ki voznikom prav gotovo ni bila dobro predstavljena, predstavljajo ceste, kjer so zabrisane sredinske ločilne črte, ki razmejujejo smerni vozišči, ter vrisani kolesarski pasovi s prekinjeno ločilno črto. Rešitev je lahko zavajajoča," je razložil mag. Jure Kostanjšek, generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije.

Ne le varno na kolesu, pomemben je tudi varen prevoz koles na avtomobilu. | Foto: AMZS/Uroš Modlic Ne le varno na kolesu, pomemben je tudi varen prevoz koles na avtomobilu. Foto: AMZS/Uroš Modlic

Voznik hitro pozabi, da ima na strehi dodatno višino, zato lahko s kolesi trči v nižji most ali strop garažne hiše. | Foto: AMZS/Uroš Modlic Voznik hitro pozabi, da ima na strehi dodatno višino, zato lahko s kolesi trči v nižji most ali strop garažne hiše. Foto: AMZS/Uroš Modlic

Nikoli ne pozabite na čelado

Kolesarjem, preden zavrtijo pedale, svetuje, da najprej preverijo, ali je kolo tehnično brezhibno, poskrbijo pa naj tudi za primerna in svetla oblačila, na glavo naj si vselej poveznejo zaščitno čelado. Če se odpravljajo na daljšo pot, naj imajo s seboj napitek in prigrizek. Še posebej priporoča uporabo utripajoče rdeče lučke, s katero kolesar poveča svojo vidnost v prometu. Priporočljiva oprema vsakega kolesarja so tudi manjša tlačilka, orodje in rezervna zračnica.

"Kolesarji so vsako leto udeleženi v približno 1.300 prometnih nesrečah. Predvsem izpostavljeni so starejši kolesarji. Med vzroki, kjer so povzročitelji prometnih nesreč kolesarji, izstopa neprilagojena hitrost. Poškodbe glave so v prometnih nesrečah kolesarjev zelo pogoste, zato agencija za varnost prometa priporoča uporabo kolesarske čelade za vse kolesarje, ne le do 18. leta," je poudaril Jože Hribar, direktor javne agencije.

Ne pozabite, odmik pri prehitevanju mora biti vsaj 1,5 metra

Na novinarski konferenci so zbrani med drugim poudarili tudi zakonsko določenih vsaj 1,5 metra bočne razdalje pri prehitevanju kolesarja oziroma skupine kolesarjev ter tudi to, da morajo kolesarji zaradi lastne varnosti voziti vsaj pol metra od roba cestišča, da se izognejo poškodbam na vozišču, jarkom in podobnim cestnim oviram.

Navsezadnje pa je treba poskrbeti tudi za varen prevoz koles na avtomobilu. Voznik se mora vedno zavedati, da je višina avtomobila s kolesi na strehi bistveno višja in da je zato posebna previdnost pri uvozih v garaže ali pod manjšimi mostovi nujna.

AMZS varno na kolesu | Foto: AMZS/Uroš Modlic Foto: AMZS/Uroš Modlic

Ne spreglejte