Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 8. 2021,
22.23

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

18

Natisni članek

ministrstvo za infrastrukturo policija semafor

Sreda, 11. 8. 2021, 22.23

2 leti, 9 mesecev

Kdaj zaviti desno ob rdeči luči? Le, če bo tam ta znak. #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

18

Semafor rdeča zavijanje v desno | Foto Guliver Image

Foto: Guliver Image

Že dlje časa se je napovedovala in pričakovala novost, ki v cestnem prometu dovoljuje voznikom zavijanje v desno pri rdeči luči na semaforju. Na ministrstvu so nam potrdili, da bodo to možnost zaenkrat vpeljali le na določenih križiščih in jo potem počasi širili tudi drugod po Sloveniji. Zavijanje v desno pri rdeči luči na semaforju pa bo mogoče le tam, kjer bo na semaforju postavljena zelena puščica.

Čeprav je zavijanje v desno pri prižgani rdeči luči na semaforju že dolgo časa dovoljeno v ZDA (tam ni dovoljeno zavijanje v desno le tam, kjer to prepoveduje dodaten prometni znak) in nekaterih evropskih državah (Nemčija, Litva, Belgija, Francija), so včeraj prvič to uradno sprejeli tudi v Sloveniji.

A veliko voznikov se sprašuje, ali lahko od danes naprej prosto zavijajo desno ob rdeči luči, če je seveda cesta prosta. Odgovor je, da ne. Zavijanje v desno ob prižgani rdeči luči bo mogoče le na tisti križiščih, kjer bo na semaforju nataknjen za nas nov znak – zelena puščica, obrnjena v desno smer križišča. Tam in nikjer drugje bodo vozniki lahko zavili v desno kljub prižgani rdeči luči. Če bo voznik zavil v desno tam, kjer na semaforju ne bo puščice, bo s strani policije ali mestnega redarstva kaznovan z globo v višini 300 evrov in petimi kazenskimi točkami.

Novost se bo uvajala postopno in na preglednih križiščih

Pri policiji so bili glede novega pravila o zavijanju v desno pri rdeči luči še precej previdni in zapisali: "Določilo 'zavijanja desno pri rdeči luči na semaforju' je na ozemlju RS povsem novo. Res je, da se o tem govori že dalj časa, a se udeleženci cestnega prometa s tem do zdaj niso srečevali. Zato tudi trenutno ne dobivamo vprašanj na to temo, saj v praksi to še ni zaživelo. Odzive na spremembe pričakujemo v bližnji prihodnosti."

Kdaj lahko pričakujemo prva takšna križišča?

Z ministrstva za infrastrukturo so nam na to vprašanje odgovorili: "Predvidevamo, da bodo v začetni fazi takšne ureditve prisotne predvsem na občinskih cestah, v enopasovnih križiščih, kjer je gostota prometa razmeroma majhna. Takšno predvidevanje temelji predvsem na dejstvu, da gre za novo prometno urejanje, ki v Republiki Sloveniji še ni vzpostavljeno, ter na prometni varnosti vseh udeležencev cestnega prometa, kot temeljnem načelu Zakona o pravilih cestnega prometa. Ministrstvo za infrastrukturo težko ocenjuje koliko bo takšnih križišč v Sloveniji, saj je določitev prometne ureditve v pristojnosti posameznega upravljavca (na občinskih cestah v pristojnosti posamezne samoupravne lokalne skupnosti, na državnih cestah pa v pristojnosti Direkcije RS za infrastrukturo). Ob tem opozarjamo, da znaki ne bodo avtomatsko nameščeni na vseh semaforjih."

Ne spreglejte