Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 8. 2017,
18.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

1

Natisni članek

Karavanke promet promet

Nedelja, 13. 8. 2017, 18.38

6 let, 6 mesecev

Kdaj bo zgrajena druga cev predora Karavanke? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

1

Ker bo konec tedna večina podaljšala kar do prostega torka, najhujša gneča še prihaja. A so povsod po državi tudi danes nastajali kilometrski zastoji. Najdlje so vozniki spet čakali na Karavankah, v koloni, dolgi dva kilometra. Včeraj se je 10-kilometrski zastoj sprostil šele zvečer. Gre namreč za edini enocevni predor na poti od Nemčije do jadranske obale. Tako pa bo vsaj še osem let.

Novinarka: Veronika Lavrenčič/Video: Planet TV


To, da je pred predorom Karavanke večkilometrski zastoj, ni več novica. Težava je jasna: ta enocevni predor preprosto ne zmore sprejeti količine vozil, ki ob koncih tedna vozijo skozenj. Poleg tega pa dodatno motnjo pretočnosti povzroča tudi poostren nadzor avstrijskih mejnih organov.

Druge cevi pred letom 2023 še ni mogoče pričakovati …

Na Darsu so nam pojasnili, da bodo predvidoma do konca letošnjega leta objavili razpis za graditelja nove cevi, kar pomeni, da bi se gradnja lahko začela približno sredi prihodnjega leta. Po nekaterih ocenah so za gradnjo predvidena štiri leta in pol, to pa pomeni, da pred letom 2023 druge cevi še ne bo.

… a nato bodo za dve leti zaprli prvo cev

A tu se karavanška zgodba še ne bo končala. Takoj ko bo nova cev zgrajena, bodo zaprli staro, ki nujno potrebuje obnovo. Ta naj bi trajala še dodatni dve leti, in če vse skupaj preračunamo, bomo imeli dvocevni predor Karavanke v polni funkciji šele čez osem ali devet let.

Druga cev je nujna že zaradi varnosti

Na najbolj obremenjene konce tedna se skozi predor zapelje tudi več kot 30 tisoč vozil in če se tam zgodi nesreča ali izbruhne požar, se vozila nimajo kam umakniti. Nova cev je tako nujna tudi zaradi varnostnih razlogov. Grobe ocene kažejo, da bo za gradnjo morala slovenska stran odšteti okoli 150 milijonov evrov.

Gneča še (vsaj) do sredine septembra

Zastoji, ki smo jim priče, so značilni za vsako turistično sezono. Na naši in avstrijski strani se poleti z njimi spopadamo približno šest koncev tedna. Letošnji naj bi trajali nekje do sredine septembra, česar pa ne moremo trditi za zastoje na Bledu, kjer je danes kolona vozil segala od jezera pa vse do avtoceste.

Ne spreglejte