Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 9. 2017,
16.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

6

Natisni članek

prometni zastoj zastoj zastoj Ljubljana promet promet

Četrtek, 14. 9. 2017, 16.05

6 let, 6 mesecev

Gneča in zastoji v Ljubljani načenjajo živce. Kje so rešitve?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

6

Vožnja. Jeza. Frustracija. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Z zaprtjem voznih pasov na Celovški in Dunajski cesti se promet ni zmanjšal v tolikšni meri, kot bi si želeli, ampak se je zgolj preusmeril, opozarja prometni strokovnjak Jure Kostanjšek.

Gneča in zastoji v zadnjih dneh močno načenjajo živce voznikom in uporabnikom javnega prometa v Ljubljani. Situacija je še posebej neprjetna v času jutranjih in popoldanskih prometnih konic, ko se čas vožnje v službo in iz nje močno podaljša.

Tudi na Dunajski cesti promet proti središču mesta poteka po polžje.  | Foto: Siol.net/ A. P. K. Tudi na Dunajski cesti promet proti središču mesta poteka po polžje. Foto: Siol.net/ A. P. K. Naš sodelavec je tako te dni ob popoldanski prometni konici za pot z avtobusom iz ljubljanskih Stegen do Bežigrada potreboval uro in deset minut. Z avtom je mogoče isto pot opraviti v le dobrih petnajstih minutah.

Številni uporabniki javnega prometa se zato sprašujejo, ali je uporaba avtobusov v mestu še smiselna, na družbenih omrežjih pa je v tem času zaznati tudi precej negodovanja, da bi si zelena prestolnica Evrope zaslužila boljši javni promet. 

Gneča je v Ljubljani v zadnjih dneh na vseh mestnih vpadnicah, cestah v središču mesta, promet poteka po polžje tudi na severni in vzhodni obvoznici. V prihodnjih letih Mol načrtujejo obnovitvena dela na 250 prometnicah. 

"Zapore cest povzročajo spremembe prometnih tokov"

O tem, kje so so razlogi za zgoščen promet in kakšne so rešitve, smo govorili z Juretom Jure Kostanjškom iz Avto-moto zveze Slovenije.

"V mestu je kar nekaj delovišč in posledično zaprtih cest, kar povzroča spremembo prometnih tokov, saj ljudje takoj iščejo druge poti. Vedno je vprašanje, kdaj je pravi čas za zapore, je to poleti, jeseni ali kdaj. Česar si sam res ne želim, je predvsem rednih vzdrževalnih del, kot je košnja trave, v jutranjih konicah. Do devete ure se to ne sme početi, to je nesprejemljivo," pojasnjuje Kostanjšek, ki razloge za gnečo vidi tudi v večji gospodarski aktivnosti in višji zaposlenosti.

Prometne razmere v Ljubljani so še posebej neugodne v času jutranjih in popoldanskih prometnih konic, ko se čas vožnje v službo in iz nje močno podaljša. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Prometne razmere v Ljubljani so še posebej neugodne v času jutranjih in popoldanskih prometnih konic, ko se čas vožnje v službo in iz nje močno podaljša. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Ključne težave nerešene

V Ljubljani se po njegovih besedah pravilno spodbuja več kolesarjenja in uporabo javnega prevoza, a ostajajo nerešene nekatere glavne težave, na primer promet skozi podvoz Kolinska ter na Njegoševi ulici pri Univerzitetnem kliničnem centru. Skrbi ga tudi prometna ureditev okoli bodoče Ikeine trgovine. "Sicer pravijo, da bodo zadevo ustrezno uredili, a me kljub temu malo skrbi. Prvi dan bo verjetno kaos, a se bodo ljudje verjetno navadili," meni.

Glede zaprtja voznih pasov na Celovški in Dunajski cesti je dejal, da se posledično promet ni zmanjšal v tolikšni meri, kot bi si želeli, ampak se je zgolj preusmeril. Če bi sam vodil ljubljansko prometno politiko, pravi, da bi:

- razmišljal o uvedbi tramvaja, s katerim bi lahko delno nadomestili avtobusne vožnje. Po njegovih besedah bi lahko bila uvedba tramvaja finančno vzdržna, če bi izbrali optimalne linije in ne kupili najdražjih tramvajev,

- razvijal kolesarske površine,

- omejil promet zaradi okoljskih zahtev.

"Česar si sam res ne želim, je predvsem rednih vzdrževalnih del, kot je košnja trave, v jutranjih konicah. Do devete ure se to ne sme početi, to je nesprejemljivo," pojasnjuje Jure Kostanjšek iz Avto-moto zveze Slovenije. | Foto: STA , "Česar si sam res ne želim, je predvsem rednih vzdrževalnih del, kot je košnja trave, v jutranjih konicah. Do devete ure se to ne sme početi, to je nesprejemljivo," pojasnjuje Jure Kostanjšek iz Avto-moto zveze Slovenije. Foto: STA ,

Kaj pa ljubljanska obvoznica?

"Ljubljanski avtocestni obroč je postal ljubljanska obvozna cesta. Brez njega že Ljubljana ne bi mogla funkcionirati, tukaj pa je še zdaj ves tranzit s tovornimi vozili, tako da nastane cel cirkus. Obvoznica pregoreva," izpostavlja Kostanjšek in dodaja: 

"Potrebni so trije pasovi v vsako smer, kar ugotavlja tudi Dars. To nas prej ali slej čaka. Obvoznica to potrebuje kljub težnjam po povečanju javnega transporta, saj bo osebni avto še vedno pomemben del potovanj ljudi. Razlog je med drugim razpršena poselitev. V primestnem prometu je javni promet nekonkurenčen, zato se bodo ljudje še vedno vozili z avtomobili."

Mestno občino Ljubljana smo prosili za pojasnila glede cestnih zapor in prometne ureditve v mestu. Odgovore še čakamo.

 

Primer zapore Hradeckega ulice

Na Mol se je pred dnevi obrnil občan, ki je po lastnih besedah za prevoz Poljanske in Roške ulice v času prometne konice zaradi zapore Hradeckega ulice potreboval uro in pol. 

Z Mol so odgovorili, da prenova cest ni mogoča brez sprememb prometne signalizacije in zapore cest v času del. Svetovali so vnaprejšnje načrtovanje potovanj (pravočasen odhod na pot, preverjanje stanja prometa) in uporabo alternativnih načinov mobilnosti, npr. hoje, kolesa, javnega prevoza ...


 

 

 

Spodnje slike prikazujejo gostoto prometa v Ljubljani in na ljubljanski obvoznici 13. septembra 2017 (vir: promet.si). Na zeleno obarvanih delih promet poteka normalno, bolj ko je barva na določenih delih rdeča, večja je gostota prometa.

Ob 10. uri:
promet obvoznica | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.
ob 11:30 uri promet | Foto: promet.si/Siol.net Foto: promet.si/Siol.net
ob 13. uri:
promet | Foto: promet.si/Siol.net Foto: promet.si/Siol.net


Ob 15. uri: 
promet ljubljanske ulice | Foto: promet.si/Siol.net Foto: promet.si/Siol.net

Ob 17. uri:
promet | Foto:
Ne spreglejte