Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
28. 5. 2015,
13.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 28. 5. 2015, 13.55

8 let

Pečjak povečuje doseg in uporabnost električnega golfa, se obetajo nova delovna mesta?

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Slovenski inovator Andrej Pečjak je skupaj s svojo ekipo z inštituta Metron postal partner nemškega proizvajalca avtomobilskih delov Meyle. V prvem skupnem projektu so se lotili električnega golfa.

Z opranim avtomobilom v Ljubljano prišel počakat očeta podjetja Tesla Motors Elona Muska

Med vozniki električnih avtomobilov, zlasti modela tesla S, se je kot požar razširila novica, da bo na štart relija električnih vozil, imenovanega Nikola Tesla, v Ljubljano prišel največji vizionar električne mobilnosti, ustanovitelj podjetja Tesla Motors Elon Musk. Na štartu relija ga ni bilo, je pa v resnici del svojega dopusta v Ljubljani preživela njegova mama Maye Musk, znana nutricionistka. Kakorkoli, ker je bil prav Andrej Pečjak prvi, ki je na reliju novih energij v Franciji s svojo električno dacio šokiral ekipo Tesle, smo slovenskega inovatorja malce v šali in malce zares najprej vprašali, ali je prišel stisnit roko svojemu velikemu ameriškemu konkurentu. O dejanskih možnostih srečanja s predsednikom Tesla Motors pred slovenskim, Andrejevim električnim avtomobilom metron 7, ki se zmore za šalo peljati več kot 500 kilometrov daleč, je naš strokovnjak v smehu odgovoril v svojem slogu:

"Mogoče pride, mogoče ne. Ne vem. Organizator relija je dejal, da ni povsem prepričan, ali pride ali ne, zato smo se danes tako lepo uredili, čeprav se običajno ne. Za spremembo pa smo tudi oprali svoje električne avtomobile, ki se veliko vozijo po cestah vseh vrst."

Na WAVE 2015 odhaja z izpopolnjenim električnim golfom

Andrej Pečjak se relija Nikola Tesla letos ne bo udeležil, ker je v polnih pripravah na dogodek WAVE 2015, na katerem se bo tudi velikanom nemške avtomobilske industrije predstavil skupaj z novim partnerjem, nemškim proizvajalcem avtomobilskih delov in razvojnim dobaviteljem Meyle. Letošnji WAVE bo potekal od 13. do 21. junija ter v osmih dneh karavano električnih, plinskih in drugih vozil z alternativnim pogonom popeljal prek štirih držav od vzhoda Nemčije prek Alp do cilja v St. Gallenu.

Tam bo Pečjak z novim partnerjem predstavil nov električni podaljševalnik dosega, nameščen v serijskem električnem golfu. Ta predserijski izdelek doseg takega golfa dejansko, v realnem prometu poveča na 200 kilometrov, predvsem pa razširja njegovo uporabnost. Spomnimo, da je Andrej Pečjak v času zimske ledene ujme in žleda, ki je v številnih slovenskih domovih prekinil oskrbo z električno energijo, to v svoj dom pripeljal iz baterije električnega avtomobila.

Idejo dodatne energije v električnem avtomobilu z možnostjo direktnega priklopa na sončne celice in uporabe te energije tudi zunaj vozila, za razsvetljavo šotora, za ozvočenje piknika itd. je zdaj razvil skupaj z nemškim partnerjem do te mere, da se pripravljajo na serijsko izdelavo. Električni golf pa bo tudi promocijsko vozilo, kar bo zagotovo pritegnilo tudi pozornost razvojnih inženirjev največjega evropskega avtomobilskega proizvajalca Volkswagna. Bistveno je torej, da je Andrej Pečjak na neki način znova z idejo in produktom, čeprav ta še ni velikoserijski, tesno za petami inovacijam, ki prihajajo iz najbolj prepoznavne tovarne električnih avtomobilov na svetu.

Elon Musk je predstavil gospodinjsko baterijo, tako baterijo – Home storage battery s kapaciteto 10,4 kilovatne ure, težko 110 kilogramov – pa je predstavil tudi Andrej Pečjak ter jo za povrhu v lažji, mobilni avtomobilski izvedbi - 60 kilogramov z energijsko kapaciteto 8 do 10 kWh – namestil v avtomobil. Tam bo služila kot podaljševalnik električnega dosega ali pa kot energijska shramba za oskrbo porabnikov zunaj avtomobila, kar je še posebej priročno denimo na kampiranju, piknikih …

Bo Andreju Pečjaku uspel nov rekord pred očmi evropske tehnične velesile?

Na letošnji dogodek WAVE se odpravljata dve slovenski ekipi. Polega Metronove posadke – Jasna in Andrej Pečjak z avtomobilom metron 7 – bo tam tudi ekipa REC. Maja in Tine Andrejašič bosta nastopila s Pečjakovim avtomobilom metronom bolt.

Poseben izziv za ekipo Metron bo kraljevska etapa med Berlinom in Bernom, v kateri bo v 30 urah treba prevoziti tisoč kilometrov. Andrej Pečjak je torej pred novim velikim izzivom:

"Z metronom 7 bomo poskusili izboljšati lanski rekord 736 kilometrov od Bleda do Dubrovnika in brez vmesnega polnjenja prevoziti pot od Berlina do Lörracha."

Ne spreglejte