Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 11. 2017,
8.40

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča MOL

Natisni članek

MOL advertorial

Ponedeljek, 6. 11. 2017, 8.40

2 meseca, 3 tedne

Skrb za jeklene konjičke

Vsebino omogoča MOL

Lastništvo želenega avtomobila je trenutek, za katerega vsak upa, da ga bo doživel vsaj enkrat. Ne smemo pa zanemariti tega, da vrednost avtomobila z nakupom pada. Velja namreč, da nov jekleni konjiček v prvem letu izgubi okrog deset odstotkov vrednosti, po prvih treh pa kar tretjino, zato je izredno pomembno, kako skrbite za svoj avto.

Za vas smo pripravili nasvete, kako svoje vozilo ohraniti v najboljši mogoči kondiciji.

MOL | Foto: Zaščitite vozilo

Parkiranje avtomobila pod drevesi kot alternativa nadstrešku ali garaži: ptičji izločki, polomljene veje in tudi jajčeca žuželk ter drevesne tekočine ga lahko poškodujejo. Fizična zaščita pred zunanjimi vplivi je vedno najboljša izbira. Vremenske razmere namreč pospešijo staranje vašega vozila. Alternativa je lahko tudi uporaba zaščitne prevleke, ki bo preprečila bledenje in majhne poškodbe, pozimi pa vam bo še vsako jutro prihranila nekaj časa, ki bi ga sicer morali nameniti čiščenju zaledenelih stekel.

Vosek po vsakem pranju

Po tedenskem pranju avtomobila, kot priporočajo strokovnjaki, uporabite vosek in ga spolirajte do bleščečega sijaja. Na ta način bo barva vašega avtomobila še dolgo ostala enaka tisti, ki jo najdete na okvirjih vrat. Še namig za ohranjanje sijaja: za pranje avtomobila odsvetujemo uporabo gospodinjskih detergentov, kakršno je sredstvo za umivanje posode. Za to opravilo raje uporabite avtomobilu namenjene izdelke, ki bodo odlično opravili svojo nalogo.

MOL | Foto: Čista notranjost

Skrb za notranjost avtomobila je izrednega pomena. Ko ga čistite, ne pozabite na talne preproge in površine pod njimi. Očistite in zaščitite usnje, če ga imate ter posesajte vse mehke površine. Uporabljajte specializirana čistila iz sveta za avtomobilsko nego. In še namig za čistejša stekla: najboljše rezultate dajejo vlažne krpe iz mikrovlaken, ki lahko poberejo neverjetne količine tekočine, prahu in celo mikrobov. Čiščenje končajte s suho krpo, ki ne pušča sledi.

Praske in praskice niso nepomembne

Vsem se je že zgodilo, da smo kdaj spregledali oviro in zato staknili odrgnino. Ste vedeli, da se je nekaterih poškodb mogoče znebiti brez ogromnih stroškov? Manjše praske lahko spolirate kar sami in tako zaščitite karoserijo pred nastankom rje, ki lahko poleg neestetskega videza povzroči dodatne nevšečnosti. Vsakršna poškodba namreč zbije vrednost avtomobila.

MOL | Foto:

Imate urejene dokumente?

Naj gre za težavo kozmetične narave ali redni pregled, ne odlašajte, pregled pri avtomehaniku opravite takoj. In pozor: seveda lahko zagotavljate, da je avto redno vzdrževan in da ste mu na primer pred kratkim zamenjali akumulator, pa lahko to tudi dokažete? Svetujemo vam, da namenite posebno mapo vsem dokumentom, ki so povezani z vzdrževalnimi deli in beleženjem popravil. Hkrati se s tem kaže tudi to, kako pomembni so za vas omenjeni podatki in posledično, kako pomembno vam je vozilo.

Ne zanemarjajte srca avtomobila

Velikokrat namenjamo veliko pozornosti, časa in energije zunanjim, vidnim delom avtomobila, motor in preostali pogonski sistem pa od servisa do servisa zlahka zanemarimo. Tako kot drugje se nečistoče lahko nabirajo tudi v motorju.

MOL | Foto: Strokovnjaki Skupine MOL so razvili gorivo, ki bo odlično poskrbelo za motor vašega vozila. Rezultati testiranj dokazujejo, da nova generacija goriv MOL EVO zmanjšuje nastajanje oblog in ščiti motor pred korozijo. Čistejši sistem vbrizga poskrbi za optimalno doziranje količine goriva in s tem stabilno delovanje. Zahvaljujoč paketu posebnih dodatkov goriva EVO odstranijo do 58 odstotkov obstoječih oblog v primerjavi s standardnimi gorivi. Učinki redne uporabe se odražajo v boljšem delovanju motorja in posledično podaljšani življenjski dobi, da bo vaš avto še dolgo zadovoljno predel.

Ne spreglejte