Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
20. 11. 2023,
6.18

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Natisni članek

Martin Čendak Boštjan Avbelj Italija reli

Ponedeljek, 20. 11. 2023, 6.18

5 mesecev, 1 teden

Reli Città di Schio

Zdravljica v Italiji: hitri Slovenci odnesli 50 tisočakov #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41
Avbelj Čendak reli | Foto osebni arhiv

Foto: osebni arhiv

Slovenski voznik relija Boštjan Avbelj je s sovoznikom Damijanom Andrejko (škoda fabia rally2) ubranil naslov prvaka italijanskega prvenstva IRC. Na stopničkah v svojem razredu sta sezono končala tudi Martin Čendak in Jakob Markežič (renault clio rally5).

Avbelj Čendak reli | Foto: osebni arhiv Foto: osebni arhiv Boštjan Avbelj (škoda fabia rally2) je italijansko prvenstvo IRC osvojil že lani, kar je bila zanj tudi podlaga za naziv avtomobilista leta 2022 v Sloveniji. Avbelj se je nato letos z moštvom Munaretto povzpel še stopničko višje v absolutno italijansko prvenstvo in zato tudi prevzel italijansko tekmovalno licenco. Avbelj je skupno pred zadnjim relijem v Monzi četrti. Vzporedno pa se je nato vendarle podal tudi na relije prvenstva IRC – prvega je izpustil, na naslednjih treh pa s sovoznikom Damijanom Andrejko zmagal in tako ubranil naslov prvaka.

Zadnji reli je bil pretekli konec tedna v Schiu. Slovenca sta imela v cilju devet sekund prednosti pred Fabiom Andolfijem (škoda fabia rally2) in Marcom Signorjem (škoda fabia rally2). Drugi so zaostali že več kot minuto.

Video: Zdravljica v Schiu

V boju z Italijani odličen tudi 22-letni Čendak

Na tem reliju je odličen reli uspel tudi mlademu Koprčanu Martinu Čendaku (renault clio rally5). S sovoznikom Jakobom Markežičem sta se letos usmerila prav v prvenstvo IRC, kjer sta v razredu Rally5 naletela na množično in izenačeno konkurenco ambicioznih italijanskih dirkačev. Na prvem reliju sta bila četrta, na drugem sedma, na tretjem sta prvič stala na stopničkah na tretjem mestu, v Schiu pa sta se zavihtela že na drugo mesto. To je zadoščalo za tretje mesto v skupnem seštevku ob koncu sezone.

Organizatorji prvenstva IRC tekmovalce privabljajo tudi z mikavnimi denarnimi nagradi, ki so v relijih sicer še vedno zelo redke. Avblju (oziroma njegovi ekipi) za naslov prvaka pripada 40 tisoč, Čendaku pa deset tisoč evrov nagrade.

Martin Čendak in Jakob Markežič (renault clio rally5) | Foto: osebni arhiv Martin Čendak in Jakob Markežič (renault clio rally5) Foto: osebni arhiv

 

 

 

 

Ne spreglejte