Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
7. 8. 2023,
6.15

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,61

Natisni članek

AMZS poplave

Ponedeljek, 7. 8. 2023, 6.15

9 mesecev

Nasvet strokovnjaka AMZS pri reševanju avtomobila

Zalit avtomobil? Strokovnjak jasen, česa ne smete storiti.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,61
Poplave | Foto Neurje.si / Facebook

Foto: Neurje.si / Facebook

V zadnjih dneh so poplave v Sloveniji poškodovale tudi veliko avtomobilov, številnih med njimi ne bo smiselno popravljati. Kaj storiti, če je voda zalila motor ali notranjost avtomobila? So električni avtomobili na vdor vode še bolj občutljivi?

Najhujše poplave v zgodovini Slovenije so zalile številne osebne avtomobile, in sicer tako v naravi kot tudi podzemnih garažah. Voda glede na objave na družbenih omrežjih ni prizanesla niti številnim starejšim avtomobilom. Zalit avtomobil je pri večji količini vode težko rešiti, saj bi bilo treba sanacijo opraviti izjemno natančno - vse to pa terja veliko časa in predvsem denarja.

Poplave Škofja Loka | Foto: Denis Midzan Foto: Denis Midzan Pri večji količini vode popravilo navadno ni smiselno

Pri vozilih, v katera je voda vdrla v potniško kabino in je bil večji del motornega dela pod vodo, je povzročena škoda največkrat nepopravljiva in se popravilo ne izplača.

"Če vozilo ni bilo povsem zalito, ga je treba z vleko odpeljati v preverjeno servisno delavnico, da bodo serviserji zmočene dele razstavili in preverili, katere komponente je voda poškodovala. Tudi na videz posušeno vozilo naj bo na pregled v delavnico pripeljano z vleko. Poplavna voda namreč lahko, poleg blata, prinese še drugo umazanijo, tudi fekalne odplake, ki so praviloma kisle in zato do sestavnih delov vozil zelo agresivne," je povedal vodja servisne dejavnosti pri AMZS Jurij Kočar.

Kočar: Ne zaganjajte motorja, potreben je preventivni pregled

Njegovo ključno priporočilo: ne zaganjajte motorja, ampak pokličite vleko, da vozilo odpelje v preverjeno servisno delavnico, kjer bodo serviserji zmočene dele vozila razstavili in preverili, katere komponente je voda poškodovala. Tudi na videz posušeno vozilo naj bo na pregled v delavnico pripeljano z vleko. Ko voda poškoduje večji del avtomobila, popravila navadno niso smiselna.

"Čeprav nam pri takem vozilu še uspe zagnati motor in na videz brezhibno deluje, se posledicam v obliki različnih okvar zaradi zalitja, ki bodo v prihodnje sledile, skorajda ne moremo izogniti," opozarja Kočar.

Kaj pa električni avtomobili?

Glede električnih vozil je pojasnil, da so visokonapetostni sklopi električnih vozil pred vdori vode dobro zaščiteni in se samodejno izklapljajo že ob izključitvi vozila. Pogonska baterija nima potenciala proti zemlji in zato za zdravje in življenja ljudi ni nevarna. Glede drugih delov poplavljenih električnih vozil pa velja enako kot pri vozilih s termičnimi motorji.

 

Ne spreglejte