Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
29. 3. 2017,
6.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Ferrari

Sreda, 29. 3. 2017, 6.36

6 let, 6 mesecev

Zakaj so hoteli v Italiji ukrasti truplo Enza Ferrarija?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Italijanskim preiskovalcem in policistom je uspelo preprečiti krajo trupla Enza Ferrarija, ki je od leta 1988 pokopan v Modeni.

Enzo Ferrari je podjetje za izdelavo avtomobilov ustanovil leta 1939, ko se je imenovalo še Auto Avio Costruzioni. Leto pozneje so izdelali prvi avtomobil, leta 1947 pa se preimenovali v Ferrari. | Foto: Ferrari Enzo Ferrari je podjetje za izdelavo avtomobilov ustanovil leta 1939, ko se je imenovalo še Auto Avio Costruzioni. Leto pozneje so izdelali prvi avtomobil, leta 1947 pa se preimenovali v Ferrari. Foto: Ferrari

Italijanski policisti so na tiskovni konferenci na Sardiniji razkrili drzne načrte organizirane kriminalne združbe, ki je nameravala ukrasti truplo Enza Ferrarija in nato zanj zahtevati odkupnino. Podrobnosti o načrtovanem dejanju niso razkrili, informacije o njem pa so dobili med preiskavami trgovine z orožjem in mamili. Zaradi načrtovane kraje trupla so že opravili več aretacij.

Piero Ferrari, mlajši od obeh in še edini živeči sin Enza Ferrarija | Foto: Reuters Piero Ferrari, mlajši od obeh in še edini živeči sin Enza Ferrarija Foto: Reuters Imel je dva sinova, mlajši je lastnik desetine Ferrarija

Enzo Ferrari, ustanovitelj znamke športnih avtomobilov iz Maranella, je umrl leta 1988 v starosti 90 let. Pokopan je v družinski grobnici nad površjem pokopališča San Cataldo v Modeni.

Imel je dva sinova. Alfredo je zaradi bolezni umrl že pri starosti 24 let, po njegovem vzdevku Dino pa so v Maranellu 12 let pozneje poimenovali enega izmed avtomobilov. Alfredo je bil namreč inženir, ki se je ukvarjal prav z motorjem tega avtomobila. To je bil 1,5-litrski motor V6.

Drugi sin Piero je danes star 71 let. Je italijanski milijarder, lastnik desetih odstotkov Ferrarija in podpredsednik nadzornega sveta družbe.

Umrl je tik po razvoju ferrarija F40

Tik pred smrtjo legendarnega Italijana je Ferrari predstavil model F40, enega najboljših avtomobilov tega obdobja. Leta 2002 so pri Ferrariju v spomin na ustanovitelja izdelali superšportni ferrari enzo. Eden izmed takih avtomobilov se vozi tudi po slovenskih (primorskih) cestah. Tik po Enzovi smrti je dirkalno moštvo Ferrarija na Veliki nagradi Italije slavilo dvojno zmago.

Ferrari F40, ki so ga v Maranellu predstavili leta 1987 | Foto: Ferrari Ferrari F40, ki so ga v Maranellu predstavili leta 1987 Foto: Ferrari

Ne spreglejte