Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
3. 2. 2017,
5.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

4

Natisni članek

parkiranje Ljubljana Renault Opel Peugeot Citroen

Petek, 3. 2. 2017, 5.30

6 let, 7 mesecev

Zakaj Slovenci nočemo voziti najmanjših avtomobilov?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

4

Vsak četrti novi osebni avtomobil prihaja iz razreda majhnih avtomobilov, veliko slabše pa se prodajajo še razred manjši avtomobili. Številneznamke teh malčkov v Sloveniji uradno sploh ne prodajajo, saj bi bili le nekaj sto evrov cenejši od precej večjih bratov. Je za slabo prodajo torej kriva cenovna politika ali pa so slovenska mesta še vedno dovolj prostorna in v njih tako majhni avtomobili ne pridejo do izraza?

Medtem ko je razred majhnih avtomobilov (renault clio, volkswagen polo, ford fiesta …) v Sloveniji najbolje prodajan, imajo trgovci s prodajo še razred manjših avtomobilov precej več težav. Lani so jih po uradni statistiki prodali 2.155, s čimer ti avtomobili niso dosegli niti tri odstotke deleža vse prodaje novih avtomobilov v Sloveniji. Istočasno je trgovcem uspelo uradno prodati 18.633 majhnih avtomobilov, kar pomeni kar 25-odstotni tržni delež. | Foto: Gregor Pavšič Medtem ko je razred majhnih avtomobilov (renault clio, volkswagen polo, ford fiesta …) v Sloveniji najbolje prodajan, imajo trgovci s prodajo še razred manjših avtomobilov precej več težav. Lani so jih po uradni statistiki prodali 2.155, s čimer ti avtomobili niso dosegli niti tri odstotke deleža vse prodaje novih avtomobilov v Sloveniji. Istočasno je trgovcem uspelo uradno prodati 18.633 majhnih avtomobilov, kar pomeni kar 25-odstotni tržni delež. Foto: Gregor Pavšič

Cenovna primerjava avtomobilov mini in majhnega razreda

Dimenzijska primerjava renault clia in renault twinga


Prejšnji teden smo pisali o majhnih parkirnih mestih v Ljubljani, ki danes po izračunih pristojnega ministrstva za infrastrukturo več ne ustrezajo povprečni velikosti modernih avtomobilov. To področje bodo predvidoma letos začeli urejati, saj se danes parkirna mesta kljub posodobitvi v letu 2005 še vedno odmerjajo po 26 let starih normativih.

Dovozi v podzemne garažne hiše so pogosto zelo ozki ... | Foto: Gregor Pavšič Dovozi v podzemne garažne hiše so pogosto zelo ozki ... Foto: Gregor Pavšič Ljubljana ni dovolj majhna za mini avtomobile? Kaj pa podzemne garažne hiše?

Ljubljana se s svojimi slabimi 300 tisoč prebivalci ne more primerjati z velikimi evropskimi prestolnicami in zato so tam avtomobili najmanjšega razreda tudi bolj priljubljeni. Kdor se je na primer kdaj vozil po središču Rima, je lahko videl cel kup voznikov v dvosedežnih smartih, toyotah iQ in podobnih majhnih avtomobilih. V Sloveniji vozniku tak avtomobil ne prinaša velikih prednosti pri iskanju parkirnih mest in pri vožnji skozi središče Ljubljane. Kdor se že odloči in malčka zarine v manjšo parkirno luknjo, lahko vseeno tvega parkirno globo ali pa njegovo početje vsaj ni olikano do voznikov okoli njega parkiranih avtomobilov.

Najmanjši avtomobili pa določene prednosti le prinašajo. Preglednost izza volana je zelo dobra, tak avtomobil prinaša dober izkoristek prostora. Vozniško se vsak centimeter pozna ob vstopu v podzemne parkirne hiše, kjer so še posebej ozki zaviti dovozi v druga nadstropja. Tam je tak avtomobil zlahka obvladljiv, pri večjih športnih terencih pa je treba biti bistveno bolj pazljiv in v gneči marsikdaj tudi iznajdljiv. | Foto: Gregor Pavšič Najmanjši avtomobili pa določene prednosti le prinašajo. Preglednost izza volana je zelo dobra, tak avtomobil prinaša dober izkoristek prostora. Vozniško se vsak centimeter pozna ob vstopu v podzemne parkirne hiše, kjer so še posebej ozki zaviti dovozi v druga nadstropja. Tam je tak avtomobil zlahka obvladljiv, pri večjih športnih terencih pa je treba biti bistveno bolj pazljiv in v gneči marsikdaj tudi iznajdljiv. Foto: Gregor Pavšič

V Sloveniji kraljujejo avtomobili velikosti renaulta clia, manjših se proda le peščica

Medtem ko je razred majhnih avtomobilov (renault clio, volkswagen polo, ford fiesta …) v Sloveniji najbolje prodajan, imajo trgovci s prodajo še razred manjših avtomobilov precej več težav. Lani so jih po uradni statistiki prodali 2.155, s čimer ti avtomobili niso dosegli niti tri odstotke deleža vse prodaje novih avtomobilov v Sloveniji. Istočasno je trgovcem uspelo prodati 18.633 majhnih avtomobilov, kar pomeni kar 25-odstotni tržni delež.

Številke v uradni prodaji, kjer je najuspešnejši Fiat s kar 600 prodanimi pandami, so sicer nerealne zaradi precej velikega deleža tako imenovanih enodnevnih registracij in izvoza teh vozil v tujino. Takih avtomobilov je na vsem slovenskem avtomobilskem trgu približno tretjina.

Čeprav se opel karl v Sloveniji uradno ne prodaja, so lani prvega vseeno registrirali.  | Foto: Reuters Čeprav se opel karl v Sloveniji uradno ne prodaja, so lani prvega vseeno registrirali. Foto: Reuters

Kdor se že odloči in malčka zarine v manjšo parkirno luknjo, lahko vseeno tvega parkirno globo ali pa njegovo početje vsaj ni olikano do voznikov okoli njega parkiranih avtomobilov.  | Foto: Gregor Pavšič Kdor se že odloči in malčka zarine v manjšo parkirno luknjo, lahko vseeno tvega parkirno globo ali pa njegovo početje vsaj ni olikano do voznikov okoli njega parkiranih avtomobilov. Foto: Gregor Pavšič V Sloveniji uradno ni mogoče kupiti peugeota 108, citroëna C1, opla karla …

Razlogi za slabšo prodajo mini avtomobilov se skrivajo tako v manj konkurenčnih cenah, ki so ponavadi premalo nižje od cen razred večjih avtomobilov. Medtem ko Renault ob boku clia vendarle prodaja tudi twinga, francoski znamki Peugeot (108) in Citroën (C1) ter nemški Opel (karl) svojih malčkov v Sloveniji ne ponujajo. Kljub temu da Oplovega karla v Sloveniji uradno ni mogoče kupiti, so lani na tega najcenejšega opla vendarle prvič namestili tudi slovenske registrske oznake.

Razlike med dvema dimenzijskima razredoma avtomobilov le za nekaj sto evrov

V Sloveniji je cenovna politika trgovcev izhodiščni točki obeh razredov skoraj izenačila. Tako je mogoče dobiti peugeota 208 za slabih 10 tisoč evrov, kar je slabih 600 evrov več, kot je treba v Avstriji odšteti za manjšega peugeota 108. Pri Citroenu ta razlika znaša tisoč evrov, pri Oplu pa 820 evrov. S tako postavljenimi izhodiščnimi cenami najmanjši modeli teh znamk v Sloveniji nimajo prave možnosti.

Večja je razlika pri Renaultu, kjer je twingo od clia tudi med različnimi paketi opreme cenejši za okrog dva tisoč evrov.

Kakšen majhen avtomobil je sploh mogoče dobiti tik pod magično mejo 10 tisoč evrov?

Citroën za 9.990 evrov ponuja osnovnega C3, ki ga poganja 1,2-litrski bencinski trivaljni motor. Njegova moč je 50 kilovatov oziroma 68 "konjev". Tak avtomobil sicer nima klimatske naprave, zato pa serijska oprema vključuje zračne blazine (tudi stranske za potnike spredaj in zadaj), sistem za prepoznavanje prometnih znakov, sistem za opozarjanje pred menjavo prometnega pasu, daljinsko centralno zaklepanje, potovalni računalnik, tempomat, omejilnik hitrosti, volan nastavljiv po višini in globini, po višini nastavljiv voznikov sedež, 15-palčna jeklena platišča …

Cenovna primerjava avtomobilov mini in majhnega razreda:

 

renault twingo

peugeot 108

citroën C1

opel karl

Cena v Sloveniji

8.990 EUR

/

/

/

Cena v Avstriji

9.990 EUR

9.399 EUR

8.990 EUR

8.990 EUR

Razlika v primerjavi z večjim "bratom":

2.400 EUR (renault clio)

591 EUR (peugeot 208) *

1.000 EUR (citroën C3) *

820 EUR (opel corsa)

*Razlika osnovnih različic avtomobilov v Sloveniji in v Avstriji (peugeot 108, citroen C1, opel karl)

Kaj povedo mere?

Primerjava mer renault twinga in renault clia pokaže številne podobnosti. Clio je 40 centimetrov daljši, a komaj osem centimetrov širši od twinga. Ima precej daljše previse spredaj in zadaj, v medosni razdalji pa se oba avtomobila razlikujeta za 10 centimetrov. Najbolj sta si oba avtomobila podobna po notranji širini v predelu ramen in kolen, twingo pa ima celo več prostora za glavo kot clio. Obračalni krog je zaradi manjših dimenzij, kratkih previsov in motorja v zadku močno na strani twinga.  

Infografika clio twingo primerjava | Foto:

Ne spreglejte