Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
13. 10. 2017,
8.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

Tesla Norveška električni avtomobili

Petek, 13. 10. 2017, 8.16

6 let, 6 mesecev

Zakaj Norveška načrtuje "Teslin davek"?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Trg električnih vozil na Norveškem letos spet cveti, tudi Tesla je svojo prodajo povečala za skoraj 90 odstotkov. Norveška vlada želi z novo davčno politiko omejiti finančne ugodnosti za največje in prestižne električne avtomobile, spremembe pa so uperjene prav proti Teslinim avtomobilom, kot je model X.

Norvežani so samo septembra kupili skoraj tisoč modelov X.  | Foto: Gregor Pavšič Norvežani so samo septembra kupili skoraj tisoč modelov X. Foto: Gregor Pavšič

Tesla X bi bila dražja za okrog 7.500 evrov

Osnutek norveškega proračuna za leto 2018 predvideva večjo obdavčitev vozil, katerih masa je večja od dveh ton. Norveški mediji so spremembo poimenovali "Teslin davek", ki je usmerjen predvsem proti zelo visoki prodaji Teslinih električnih vozil, kot je model X. Ti ne bi bili več izvzeti iz plačila registracije za uporabo cest, spremenila bi se tudi obdavčitev za flotna vozila podjetij (trenutno le 50-odstotni davek). Po prvotnih ocenah bi se cena tesle X za najtežjo različico (2,5 tone) povečala za okrog 70 tisoč norveških kron, oziroma 7.500 evrov.

Lani je bil skoraj vsak tretji novi avto na Norveškem že električni

Norveška je vodilna država na področju preboja elektromobilnosti. Lani je bilo med na novo registriranimi kar 29 odstotkov električnih ali priključno hibridnih vozil. To je bistveno več kot v drugih državah. Še najbližje sta Norveška (6,4 odstotka novih vozil) in Švedska (3,4 odstotka). Vsi vodilni proizvajalci so letos svojo prodajo električnih vozil še povečali. Prodaja Tesle se je v prvih devetih mesecih povečala za skoraj 90 odstotkov na 4.717 vozil (lani v enakem obdobju 2.500).

Samo septembra je Tesla na Norveškem prodala 997 modelov X, ob tem pa še več kot tisoč modelov S. Med električnimi vozili je bil uspešnejši le Volkswagen s prenovljenim e-golfom. Septembra je Norveška postavila rekord v najnižjem ogljičnem odtisu na novo registriranih vozil, ki je znašal le 71 gramov CO2 na prevoženi kilometer.

Norveška vlada želi omejiti državne subvencije in ugodnosti za velika električna vozila, ki so namenjena predvsem premožnejšim kupcem. Cena vozil tesla X presega sto tisoč evrov. Okoljski minister Vidar Helgesen želi subvencije nameniti predvsem manjšim velikoserijskim električnim avtomobilom. Vlada sicer nima večine, zato bo pri sprejetju osnutka proračuna potrebovala podporo opozicijskih strank.

Ne spreglejte