Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
17. 5. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Natisni članek

registracija avtomobila nakup avtomobila

Četrtek, 17. 5. 2018, 4.00

5 let, 11 mesecev

Državi lani od registracij avtomobilov 133 milijonov evrov

Vozniki, pozor: država spreminja obračun registracij avtomobilov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

promet | Foto Reuters

Foto: Reuters

Od 1. junija bodo vozniki dajatev za uporabo cest plačali, upoštevajoč število dni registracije avtomobila in ne več število mesecev. Sprememba bo predvsem pri vračilu.

Razlike predvsem pri vračilih plačane dajatve

Skladno z novim Zakonom o dajatvah na motorna vozila se obračunavanje in vračanje vplačane letne dajatve z mesečnih spreminja na dnevne zneske. Višina dajatve ostaja enaka, spreminja se le obstoječi sistem, in sicer tako, da se z zdajšnjega sistema obračuna letne dajatve na mesečni osnovi preide na dnevno obračunavanje. Letna dajatev, ki je bila prej podana v letni višini, je zdaj podana v višini dajatve na dan.

Dajatve bomo vozniki še najprej večinoma plačali za eno leto, vendar se bo ob prodaji vozila vračala v sorazmernem deležu preostalih dni do izteka obdobja, za katero je bila dajatev plačana, ne več po mesecih. Predvidoma bo taka rešitev bolj pregledna za uporabnike oziroma določena bolj natančno glede na obdobje uporabe vozila. Bo pogovorna oznaka "enodnevne registracije", to so torej vozila, ki jih trgovci prodajo v tujino, zdaj postala realnost?

Avtomoto "Espe" avtomobilska prodaja: Tak je vsak tretji trgovec

Država od voznikov osebnih avtomobilov lani dobila 133 milijonov evrov

Letna dajatev, ki jo plačamo ob registraciji avtomobila, se računa glede na prostornino motorja. Najcenejša je za lastnike avtomobilov, ki imajo največ 1,8-litrski motor. Največji preskok čaka voznike avtomobilov s trilitrskimi motorji, najvišje pa so nato obdavčeni motorji s prostornino 4.000 kubičnih centimetrov in več. Voznik forda mustanga s takim motorjem (5.0 V8) bo plačal okrog 550 evrov dajatve, lastnik vozila z 1,6-litrskim motorjem pa le okrog 95 evrov.

Država je lani od prejetih nadomestil za uporabo cest zgolj od lastnikov osebnih avtomobilov prejela 133,5 milijona evrov sredstev.

Lastnik ford mustanga s petlitrskim motorjem V8 bo letno za svoje vozilo plačal okrog 550 evrov registracije. | Foto: Lastnik ford mustanga s petlitrskim motorjem V8 bo letno za svoje vozilo plačal okrog 550 evrov registracije.

Avtomoto Rabljeni avti: konec za mešetarje in skrite pasti?
dajatve uporaba cest | Foto:

Natančnejši izračun dajatve po številu dni

"Če se vozilo registrira za obdobje, krajše od enega leta, se zdaj obračuna zgolj sorazmerni del dajatve, ki ustreza dnevnemu namesto mesečnemu obdobju registracije oziroma veljavnosti prometnega dovoljenja. Prav tako se ob odjavi vozila pred iztekom obdobja, za katero se je dajatev plačala, stranki na podlagi njene vloge vrne sorazmerni dnevni del plačane letne dajatve," pojasnjujejo na ministrstvu za infrastrukturo.

Kadar se bo plačala dajatev za krajše obdobje, bo zavezanec plačal sorazmerni delež oziroma znesek dajatve za toliko dni, kolikor bo vozilo registrirano. Voznik tako plača dajatev za toliko dni, kot bo vozilo v resnici registrirano. Podobno velja, če se vozilo registrira za obdobje, daljše od enega leta.

Električna vozila so izvzeta iz plačila nadomestila za uporabo cest. | Foto: Gregor Pavšič Električna vozila so izvzeta iz plačila nadomestila za uporabo cest. Foto: Gregor Pavšič

Avtomoto Volkswagen izgubil enega ključnih oblikovalcev

Vračilo je treba zahtevati najpozneje en mesec po odjavi vozila

Kadar se vozilo odjavi pred potekom obdobja, za katero je bila letna dajatev plačana, lahko lastnik zahteva vračilo sorazmernega deleža vplačanega zneska. Vračilo se zahteva ob odjavi vozila oziroma najpozneje v roku enega meseca po odjavi.

Kdo plača letno dajatev za uporabo cest?

Zavezanec ali zavezanka za plačilo letne dajatve je fizična ali pravna oseba, na katero je vozilo registrirano. Ta s plačilom dajatve pridobi pravico uporabljati registrirano vozilo v cestnem prometu. Znesek omenjene dajatve, ki ga lahko izračunate prek eUprave, se vplača pri registracijski organizaciji ali neposredno na vplačilni račun proračuna RS. To plačilo se nato evidentira v uradni Register vozil najpozneje naslednji delovni dan, kar je predpogoj za uspešno izvedbo registracijskega postopka oziroma podaljšanja veljavnosti prometnega dovoljenja.
Ne spreglejte