Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 3. 2021,
12.23

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

8

Natisni članek

električna vozila Volkswagen ID.1 Volkswagen

Sobota, 6. 3. 2021, 12.23

3 leta, 1 mesec

Prihodnja strategija Volkswagna

Volkswagnove skrivnosti: to so novi avtomobil in strategija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

8

Volkswagen | To je načrt prihoda električnih avtomobilov za naslednjih pet do šest let. | Foto Volkswagen

To je načrt prihoda električnih avtomobilov za naslednjih pet do šest let.

Foto: Volkswagen

Volkswagen je prilagodil svoje električne načrte za prihodnje desetletje in letvico prodanih polno električnih modelov postavil na več kot 70 odstotkov do leta 2070. Glede na pretekle načrte so to številko skoraj podvojili, obenem pa napovedali, da bo cenovno dosegljivi električni manjši avto s ceno okoli 20 tisoč evrov na ceste zapeljal leta 2025 (dve leti pozneje, kot je bilo to sprva načrtovano). Le leto pozneje bo na ceste zapeljala prestižna limuzina, ki bo radikalno spremenila smer Volkswagna. A to ne pomeni konca za motorje z notranjim zgorevanjem. VW se je zavezal, da bo še eno generacijo razvijal učinkovite motorje in potrdil vsaj še eno generacijo za modele golf, passat, t-roc in tiguan.

Volvo C40 recharge
Avtomoto Po Fordu drzno še Volvo: kmalu le še na elektriko

Ralf Brandstätter, šef znamke Volkswagen, je predstavil načrte znamke za prihodnjih deset let. Veliko je bilo govora predvsem o elektrifikaciji, brezemisijski prihodnosti, samodejni vožnji in izboljšanju kakovosti vožnje. V okviru nove strategije bodo tako vsako leto na ceste pripeljali vsaj en nov polno električni model.

Letos bodo sicer to številko presegli, saj bodo predstavili kar tri modele: ID.4, ID.5 SUV in veliki ID.6 za kitajski trg. Električni kombi ID buzz bo na cestah leta 2022, še leto pozneje električna limuzina, ki jo napoveduje koncept ID vizzion. Cenovno dosegljivi ID.1 bo lansiran dve leti pozneje, kot so to načrtovali sprva. Največja novost bo na ceste zapeljala leta 2026, prestižna limuzina bo slonela na novi napredni arhitekturi.

Modeli z običajnimi motorji na cestah vsaj še eno generacijo

Čeprav je bilo veliko govora o prihodnjih električnih modelih, je Brandstätter poudaril velik pomen standardnih modelov z motorjem na notranje zgorevanje. ''Še vedno potrebujemo motorje na notranje zgorevanje, toda morajo biti kar najbolj učinkoviti,'' je povedal. Učinkovitost jim bodo dvigovale različne vrste elektrifikacije, a vsaj na cestah bodo še vsaj eno generacijo prepoznavni modeli golf, t-roc, tiguan, passat in drugi. Brandstätter ni želel potrditi, kaj se bo zgodilo z družinskim touranom in arteonom, a najverjetneje nadaljevanja te zgodbe po izteku generacijske dobe ne bo več.

S to fotografijo je Volkswagen napovedal projekt Trinity. | Foto: Volkswagen S to fotografijo je Volkswagen napovedal projekt Trinity. Foto: Volkswagen

Na pomoč prihaja Matrica

Že prej smo omenili leto 2026, ko bo na ceste zapeljala prestižna Volkswagnova limuzina. Projekt Trinity je kodno ime za zdaj še neznani model, ki bo znal samodejno voziti in bo prinesel Nemcem radikalno spremembo poslovnega modela. Večino storitev bo mogoče prek zraka aktivirati naknadno.

Model bo slonel na novi napredni arhitekturi z novimi pogoni in napredno programsko opremo. To bo omogočilo prihod bistveno bolj naprednih sistemov, kar zadeva varnost, vozne tehnologije in povezljivost. Z njim naj bi postavili nove standarde pri dosegu in polnilnih hitrostih. Polnjenje baterije naj bi trajalo toliko časa, kot zdaj traja polnjenje rezervoarja.

Sprva bo na voljo druga stopnja avtonomne vožnje, do leta 2030 pa bodo lahko sisteme nadgradili, da bo dosežena četrta raven avtonomne vožnje.

Ne spreglejte