Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
16. 7. 2017,
4.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,53

4

Natisni članek

električni avtomobili Tesla Volkswagen

Nedelja, 16. 7. 2017, 4.11

6 let, 6 mesecev

Volkswagnova napoved, ki ne bo všeč Tesli: Nemški tekmec modela 3 bo precej cenejši

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,53

4

Prvi strateg Volkswagna Thomas Sedran je napovedal, da bo njihov električni tekmec nove tesle 3 od nje cenejši za vsaj sedem tisoč dolarjev. Na evropske ceste bo tesla 3 predvidoma zapeljala vsaj leto pred prvim "pravim" električnim volkswagnom.

Volkswagen ima za zdaj le študijo tistega avtomobila, s katerim želijo konkurirati že zdaj serijski tesli 3. To bo prvi "pravi" električni volkswagen, saj bo nastal na posebni platformi MEB za električna vozila koncerna Volkswagen. Študijo je sicer poganjal 130-kilovatni elektromotor. | Foto: Volkswagen Volkswagen ima za zdaj le študijo tistega avtomobila, s katerim želijo konkurirati že zdaj serijski tesli 3. To bo prvi "pravi" električni volkswagen, saj bo nastal na posebni platformi MEB za električna vozila koncerna Volkswagen. Študijo je sicer poganjal 130-kilovatni elektromotor. Foto: Volkswagen

Tesla bo konec meseca predala prve modele 3 njihovim lastnikom, v Evropo pa bodo ti avtomobili predvidoma prispeli leta 2018 ali najverjetneje 2019. Električni avtomobil, ki so ga Američani pod vodstvom Elona Muska razvili za širše množice, bo v ZDA stal od 35 tisoč dolarjev naprej. Cene za Evropo še niso znane.

Volkswagen ugodnejšo ceno načrtuje na osnovi padca cen litij-ionskih baterij

Pri Volkswagnu so svojo študijo električnega vozila, to je z golfom dimenzijsko primerljiv I.D. concept, prvič primerjali prav s Teslinim ključnim avtomobilom. Na Automobil Forumu v Münchnu je prvi strateg Volkswagna Thomas Sedran napovedal, da bo njihov električni avtomobil od sedem do osem tisoč dolarjev cenejši od Teslinega avtomobila.

Volkswagen bo ta avtomobil na ceste poslal leta 2020, nižjo ceno pa Sedran načrtuje predvsem na osnovi padca cen litij-ionskih baterij. V prihodnjih od treh do štirih letih bo njihova cena padla z zdajšnjih od 150 do 200 evrov na 100 evrov na kilovatno uro kapacitete. Ceno svojega električnega avtomobila želijo obdržati okrog ravni 30 tisoč evrov. Tesla ima sicer že svojo tovarno baterij, enako načrtuje tudi Volkswagen.

Volkswagen je torej za enega ključnih tekmecev označil Teslin avtomobil, Američani pa so že pred nemško študijo svoj model 3 postavljali ob bok premium vozilom, kot so BMW 3, mercedes razreda C in audi A4.

Bo črka I pri Volkswagnu enako prepoznavna kot zdajšnji TDI?

"Pričakujem, da bomo v prihodnjih nekaj letih, konkretneje leta 2019 ali 2020, imeli popolnoma novo platformo za vozila, ki bodo pravzaprav revolucionarna na tem področju, saj bomo ponudili produkt, ki bo podoben, kot je bil hrošč v preteklih časih," pravi Marko Škriba, direktor znamke Volkswagen v Sloveniji.

Glede na pogumne načrte koncerna, ki novi električni avtomobil postavlja v čevlje svojega nekdanjega ljudskega avtomobila, je na mestu vprašanje, ali bo nekoč e-golf oziroma njegov ljudski električni naslednik iz študije I.D. lahko enako uspešen oziroma konkurenčen, kot so danes njihovi avtomobili z oznakami TDI, GTD ...  Marko Škriba odločno odgovarja: "O tem sem prepričan!"

To je prva serijska tesla 3, ki jo bo vozil Elon Musk. | Foto: Elon Musk To je prva serijska tesla 3, ki jo bo vozil Elon Musk. Foto: Elon Musk

Uradna dosega bosta podobna, konkretne primerjave še niso mogoče

Glede zmogljivosti Volkswagnovega in Teslinega avtomobila na področju tehnologije, komunikacije, povezljivosti in vloge avtomobila kot "gadgeta" je za zdaj še nemogoče narediti konkretne primerjave. Uradni doseg po standardu NEDC bo pri Volkswagnovem avtomobilu znašal 400 kilometrov. Pri Tesli tega podatka še niso razkrili. Znan je le osnovni doseg 345 kilometrov po ameriškem standardu, kar pretvorjeno v evropsko izhodišče prav tako znaša okrog 400 kilometrov.

Rezervacije bo treba pretvoriti v konkretne prodajne pogodbe

Tesla je za svoj model 3 dobila več sto tisoč rezervacij, ki seveda še ne pomenijo konkretnih naročil. Enako težavo so imeli že z modelom S, ko so potencialni kupci sprva dolgo čakali na naročila in s tem postavili pod vprašaj celo plačilno sposobnost Tesle. Njihovo vodstvo vseeno namerava že letos izdelati več deset tisoč modelov 3, v letu ali dveh pa želijo letno proizvodnjo vseh svojih vozil povečati že na pol milijona.

Volkswagen bo v prihodnjih letih v nove avtomobile z alternativnimi pogonskimi viri vložil devet milijard evrov, ob tem pa dodatnih deset milijard še v avtomobile s klasičnim motorjem z notranjim izgorevanjem. Leta 2025 nameravajo letno prodati milijon električnih avtomobilov.

Ne spreglejte