Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Ponedeljek,
28. 1. 2008,
11.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 1. 2008, 11.48

8 let

Volkswagnov sedemstopenjski DSG

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prvi si bodo nov menjalnik lahko omislili kupci modelov golf in golf plus. Izbira bo zaenkrat pogojena z enim dizelskim (105 KM) in enim bencinskim motorjem (TSI, 122 KM).

Leto 2003 je poskrbelo za revolucijo na področju avtomatskih menjalnikov. Ljudje so prvič slišali za novo kratico DSG (Direct-Shift Gearbox). Avtomobil, ki je je uvedel premiero, je bil audi TT, kmalu za tem pa se je znašel še v golfu R32. Inteligentni menjalnik, ki je vedel, katero prestavo bo potreboval voznik, še preden je to vedel sam, je v petih letih zgradil ugled, ki temelji na hitrosti in uglajenosti prestavljanja zobnikov. V tem trenutku svoje delo opravlja že prek milijon menjalnikov z dvojno sklopko. Z namenom nadgrajevanja tehnične zvezde koncerna in ohranjanja prednosti pred zasledovalci, je Volkswagen storil prvi korak v evoluciji uspešnega menjalnika. Prve vtise smo nabirali na ulicah Barcelone in na gorskih cestah gričevja, ki jo obkrožajo. Za posladek pa smo po kratki stezi, ki sicer služi kot center varne vožnje, zapeljali vse »ta hitre« golfe opremljene s »samo« 6-stopenjskimi DSG-ji.

Kaj je poleg sedmega zobnika še novega?

Novi DSG je 16 kilogramov lažji od pionirja, eden od razlogov pa sta suhi sklopki. Volkswagen kot posledico obljublja do 22 odstotkov nižjo porabo goriva. Prestavna razmerja so spremenjena, sedma prestava pa naj bi v prid zniževanja porabe goriva, večino časa služila kot tako imenovani »overdrive«. Med prvo vožnjo z 122-konjskim TSI-jem (doslej na voljo le z ročnim menjalnikom), pa se je sedmi zobnik izkazal kot povsem koristen. Pri 90 km/h je motor povlekel zgledno in nad pričakovanji. Novost je tudi »hill-holder«, ki bo pomagal na vzpetinah.

Premiera v golfu, sčasoma …

Prvi si bodo nov menjalnik lahko omislili kupci modelov golf in golf plus. Izbira bo zaenkrat pogojena z enim dizelskim (105 KM) in enim bencinskim motorjem (TSI, 122 KM), sčasoma pa bo svoje mesto našel še v polu, jetti in passatu. Ob vprašanju, kdaj se bo DSG menjalnik srečal tudi z zmogljivejšimi agregati Volksvagnove družine, smo naleteli na zaprta usta. Jasno pa je, da je menjalnik omejen s strani najvišjega navora. Zaenkrat je zgornja meja 250 Nm (350 Nm pri šeststopenjskem), kakršnikoli dodatni posegi v ključne sestavne dele pa bi zaradi tehničnih in prostorskih (prostora pod motornim pokrovom ni na pretek) omejitev močno vplivali tudi na ceno končnega produkta.

Ne spreglejte