Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 5. 2017,
13.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Volkswagen Dieselgate

Sreda, 3. 5. 2017, 13.16

6 let, 6 mesecev

Največji evropski avtomobilski proizvajalec v prvem četrtletju krepko zvišal dobiček

Volkswagen v štirih mesecih do 3,4 milijarde evrov čistega dobička

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Volkswagen tiguan TSI | Foto Volkswagen

Foto: Volkswagen

Največji evropski avtomobilski koncern Volkswagen je v letošnjem prvem četrtletju krepko zvišal dobiček, čeprav še naprej čuti posledice oziroma nosi finančno breme afere Disegate. Med januarjem in marcem je ustvaril 3,4 milijarde evrov čistega dobička, kar je 44 odstotkov oziroma milijardo evrov več kot v enakem obdobju lani.

Moč 12 znamk gradi milijarde

"Na naše četrtletne rezultate so pozitivno vplivali dobri rezultati znamk v skupini, predstavitev novih, privlačnih produktov in dober rezultat v zahodni Evropi," je dejal glavni izvršni direktor Matthias Müller. | Foto: "Na naše četrtletne rezultate so pozitivno vplivali dobri rezultati znamk v skupini, predstavitev novih, privlačnih produktov in dober rezultat v zahodni Evropi," je dejal glavni izvršni direktor Matthias Müller. Prihodki koncerna so se v četrtletju zvišali za dobrih 10 odstotkov na 56,2 milijarde evrov. Z obema dosežkoma je Volkswagen občutno presegel pričakovanja analitikov.

"Na naše četrtletne rezultate so pozitivno vplivali dobri rezultati znamk v skupini, predstavitev novih, privlačnih produktov in dober rezultat v zahodni Evropi," je dejal glavni izvršni direktor Matthias Müller. Kot glavne izzive v prihodnosti pa je izpostavil gospodarsko situacijo, močno konkurenco, nihanja valutnih tečajev ter škandal, povezan z dizelskimi avtomobili.

Cilj koncerna za celotno letošnje leto je sicer prihodke zvišati za štiri odstotke. Ob tem je treba povedati, da ima Volkswgen pod okriljem kar 12 različnih znamk, ki so svojimi prodajnimi številkami Volkswagnu izdatno pomagale do izvrstnega rezultata po prvem četrtletju. Znamka Volkswagen za voljo finačnih posledic afere Disegate ostaja šibek člen največjega evropskega avtomobilskega koncerna. Volkswagen je lani ustvaril zajeten dobiček zahvaljujoč dobičkonosnim hčerinskim družbam, kot sta Porsche in Audi, medtem ko je prodaja avtomobilov z logotipom VW prinesla manj dobička kot leta 2015.

Koncern je lani jeseni začel izvajati program prestrukturiranja, s katerim želi okrepiti svojo nosilno blagovno znamko Volkswagen. Ta predvideva zmanjšanje letnih stroškov do leta 2020 za približno 3,7 milijarde evrov ter zmanjšanje števila delovnih mest v prihodnjih letih za do 30.000. | Foto: Volkswagen Koncern je lani jeseni začel izvajati program prestrukturiranja, s katerim želi okrepiti svojo nosilno blagovno znamko Volkswagen. Ta predvideva zmanjšanje letnih stroškov do leta 2020 za približno 3,7 milijarde evrov ter zmanjšanje števila delovnih mest v prihodnjih letih za do 30.000. Foto: Volkswagen


Milijardni Volkswagnov preobrat, vlogo imajo tudi Slovenci


Kdo je kriv in kdo molčal?

Volkswagen tiguan TSI | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen Še naprej ostaja odprto vprašanje, kdo v največjem evropskem avtomobilskem proizvajalcu je najprej vedel za goljufanje na okoljskih testih dizelskih vozil. Volkswagen je namreč milijone dizelskih avtomobilov po vsem svetu opremil s programsko opremo, ki je v času testiranj zagotovila nižje izpuste škodljivih plinov, kot so jih avtomobili dejansko proizvajali na cesti.

Škandal je izbruhnil septembra 2015, koncern pa je od takrat moral plačati že milijardne kazni in odškodnine. Skupno je za ta namen oblikoval že več kot 22 milijard evrov rezervacij, končni račun pa bi lahko bil še precej višji. Zaradi škandala so se skrhali tudi odnosi znotraj družin Porsche in Piech, ki sta med največjimi delničarji.


Ferdinand Piech se z milijardo evrov umika iz imperija Volkswagen


 

Ne spreglejte