Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 11. 2007,
10.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 27. 11. 2007, 10.00

8 let

Volkswagen space up! blue

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po le dveh mesecih je Volkswagen v Ameriki predstavil že tretjega člana svoje nove družine malih avtomobilov.

Tudi tokrat nadaljuje s prepoznavnim in čistim oblikovalskim jezikom, ki v ospredje potiska predvsem praktičnost. Novinec pa gre za korak dalje tudi s pogonskim sklopom, ki predvideva vgradnjo električnega motorja in gorivnih celic.

Obujanje sambe

3,68 metra dolgi in 1,57 metra visoki koncept hibridnega minibusa space up blue nadgrajuje poteze istoimenskega koncepta, ki pa je imel v zadek vgrajen bencinski motor. Čista zunanja oblika v grobem ostaja enaka. Razlika je le v strehi, ki je obarvana v belo barvo, ima na straneh dodatna okenca nad vsakim sedežem. Bistven pomen nove strehe pa je v vgrajenem sončnem kolektorju, ki se razteza kar preko celotne dolžine.

Minimalizem za praktičnost

Načeloma enaka in preprosto oblikovana kot v prejšnjem konceptu ostaja tudi notranjost. Vendar jo tokrat osvetlijo prijetni naravni toni, ki namigujejo na ekologijo in prostor navidezno povečajo. Tudi space up! blue ima vgrajeno sodobno multimedijo in 8-palčni osrednji ekran na dotik. Zadnji sedeži pa imajo vgrajene pomične module, ki tvorijo integrirani otroški sedež. Za kramo je na voljo 220-litrski prtljažni prostor.

Plug-in hibrid

Tokrat je v zadek nameščen elektromotor, ki pridela 61 KM. Elektriko mu dovajajo zmogljive litij-ionske baterije, ki jih je moč polniti preko navadnih električnih vtičnic in omogočajo doseg preko 100 kilometrov. Do energije jim pomaga tudi že omenjeni sončni kolektor. Space up blue ima vgrajene še zmogljive gorivne celice, ki energijo črpajo iz dveh rezervoarjev komprimiranega vodika in na koncu izločijo le vodo. Z njimi se doseg več kot potroji, saj teoretično skupno znaša kar 350 kilometrov. Volkswagen space up blue zaradi dokaj ugodnih 1090 kilogramov mase doseže največjo hitrost 120 km/h in do 100 km/h pospeši v 13,7 sekunde.

Ne spreglejte