Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
29. 7. 2016,
6.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

3

Natisni članek

Toyota Volkswagen

Petek, 29. 7. 2016, 6.46

6 let, 7 mesecev

Volkswagen proti Toyoti: Prvi prodajni polčas spet Nemcem

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

3

Prodaja Volkswagen Toyota | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prestižni obračun po številu prodanih vozil za status največjega avtomobilskega proizvajalca na svetu je spet dobil Volkswagen. Nemški koncern je prodal 235 tisoč vozil več kot Toyota, oba proizvajalca sta presegla mejo petih milijonov izdelanih vozil.


Volkswagen se za polletne rezultate lahko zahvali zvestobi evropskih kupcev


Volkswagen prodal 235 tisoč vozil več kot Toyota

Potem ko so pri Volkswagnovem koncernu objavili prodajne rezultate za prvo polletje letošnjega leta, so lahko podobno kot lani proslavili začasno vodstvo v globalni avtomobilski industriji. Nemški koncern je od januarja do konca junija prodal največ vozil in prehitel glavnega tekmeca Toyoto. Podobno je bilo tudi lani, a nato je izbruh dizelske afere vendarle dal ključno prednost japonski znamki.

Volkswagnov koncern je v prvem polletju prodal 5,2 milijona vozil, Toyota pa dobrih pet milijonov. Natančna razlika med obema proizvajalcema znaša okrog 235 tisoč vozil. Podobna je razlika tudi ob upoštevanju le avtomobilskih znamk obeh proizvajalcev.

General Motors še ni objavil prodajnih rezultatov za prvo polletje, a zagotovo ne bo prehitel Volkswagna in Toyote.

Bo Volkswagen letos zadržal prednost pred Toyoto do konca leta? | Foto: Reuters Bo Volkswagen letos zadržal prednost pred Toyoto do konca leta? Foto: Reuters

Volkswagen z manjšo proizvodnjo in dobičkom, a večjo prodajo Toyota je v prvem polletju izdelala več, a prodala manj vozil kot lani. | Foto: Reuters Toyota je v prvem polletju izdelala več, a prodala manj vozil kot lani. Foto: Reuters

V primerjavi z enakim obdobjem lani je Volkswagen v prvem polletju izdelal 46 tisoč vozil manj kot lani. Za 1,5 milijarde evrov se je zmanjšal tudi zaslužek, prodajo pa so kljub temu povečali za 2,1 odstotka oziroma 109 tisoč vozil.  

Toyota je na drugi strani prav nasprotno povečala proizvodnjo, a zabeležila manjšo prodajo kot v prvem polletju lanskega leta.

Ne spreglejte