Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
31. 8. 2016,
14.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

4

Natisni članek

Sreda, 31. 8. 2016, 14.32

6 let, 6 mesecev

Tehnična bitka med tatovi in avtomobilskimi proizvajalci bo večna

Volkswagen odkrito: Stoodstotne varnosti pred krajo vozila ni mogoče zajamčiti

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

4

Volkswagen golf ključi | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

"Stopnja zaščite vozil pred krajo je čedalje višja, vendar kljub temu stoodstotne varnosti ni mogoče zajamčiti," pojasnjujejo pri Volkswagnu v odzivu na raziskavo univerz v Bochumu in Birminghamu. Ta je pokazala, da je s preprosto kombinacijo programske opreme, nekaj znanja in mikrokrmilnika za 30 evrov mogoče odpreti praktično vsakega volkswagna od letnika 1995.

Tatovi imajo vedno bolj in bolj izpopolnjeno orožje

Tehnologija odklepanja in zaklepanja vozil je vse naprednejša, po drugi strani pa je varnost vozil pred krajo zmanjšana tudi zato, ker morajo proizvajalci vozil praktično vsakomur omogočiti dostop do vmesnika za OBD za diagnostiko vozila ter pripadajočih procesov in dokumentov.  | Foto: Volkswagen Tehnologija odklepanja in zaklepanja vozil je vse naprednejša, po drugi strani pa je varnost vozil pred krajo zmanjšana tudi zato, ker morajo proizvajalci vozil praktično vsakomur omogočiti dostop do vmesnika za OBD za diagnostiko vozila ter pripadajočih procesov in dokumentov. Foto: Volkswagen "Stopnja zaščite vozil pred krajo je čedalje višja, vendar kljub temu stoodstotne varnosti ni mogoče zajamčiti. Po eni strani so tatovi opremljeni z vse bolj izpopolnjenim 'orožjem', po drugi strani pa je varnost vozil pred krajo zmanjšana tudi zato, ker moramo vsakomur omogočiti dostop do vmesnika za OBD (on-board diagnoza) ter pripadajočih procesov in dokumentov. Prek tega odprtega vmesnika je potem z visoko specializiranim tehničnim znanjem mogoče manipulirati s posameznimi elektronskimi komponentami vozil," so pri največjem evropskem avtomobilskem proizvajalcu priznali v sporočilu za javnost. Glede preprostega vdora v njihove modele so odkrito povedali, da bijejo večno bitko z avtomobilskimi tatovi, ki so lahko včasih tudi uspešnejši od njihovih varnostnih sistemov.

Novega golfa, tiguana, tourana … se vseeno ne da preprosto odpreti in odpeljati

Pri Volkswagnu poudarjajo, da so njihovi elektronski in mehanski varnostni ukrepi pri vsakem novem ali prenovljenem modelu vedno na najsodobnejši ravni in kot taki omogočajo visoko stopnjo zaščite. | Foto: Volkswagen Pri Volkswagnu poudarjajo, da so njihovi elektronski in mehanski varnostni ukrepi pri vsakem novem ali prenovljenem modelu vedno na najsodobnejši ravni in kot taki omogočajo visoko stopnjo zaščite. Foto: Volkswagen Obenem v Wolfsburgu poudarjajo, da so njihovi elektronski in mehanski varnostni ukrepi pri vsakem novem ali prenovljenem modelu vedno na najsodobnejši ravni ter da tudi na tem področju z inovacijami nenehno dopolnjujejo tehnologijo. Poudarjajo, da je, na primer, aktualni letnik golfa v primerjavi s tistim iz leta 1995 na veliko bolj sofisticiran način zaščiten pred krajo, kar zadeva daljinsko zaklepanje in elektronsko blokado delovanja motorja.

Z drugimi besedami, novih modelov, zagrajenih na prilagodljivi osnovi platforme MQB, vendarle ni mogoče odpreti in odpeljati tako zlahka, kot so za starejše modele odkrili in dokazali informacijski raziskovalci z univerz v Bochumu in Birminghamu. Med te modele spadajo golf, tiguan in touran, ki so uspešni oziroma prisotni tudi na slovenskem trgu.

Raziskovalci so razkrili, da so s prestrezanjem signala hekerji ustvarili "klon" avtomobilskega ključa. V kombinaciji s prej pridobljeno kriptografsko šifro – ena za 25 milijonov vozil – so s tem ključem nato preizkusni avtomobil Volkswagna lahko odklenili, kadarkoli so želeli. | Foto: Volkswagen Raziskovalci so razkrili, da so s prestrezanjem signala hekerji ustvarili "klon" avtomobilskega ključa. V kombinaciji s prej pridobljeno kriptografsko šifro – ena za 25 milijonov vozil – so s tem ključem nato preizkusni avtomobil Volkswagna lahko odklenili, kadarkoli so želeli. Foto: Volkswagen

Lahko slovenski lastniki golfov, pasatov in drugih volkswagnov mirno spijo, ko je avtomobil pod blokom na ulici?

Po slovenski statistiki ukradenih vozil je Volkswagen precej zaželen cilj tatov. | Foto: Ciril Komotar Po slovenski statistiki ukradenih vozil je Volkswagen precej zaželen cilj tatov. Foto: Ciril Komotar Pri Volkswagnu trdijo, da so si raziskovalci z univerz v Bochumu in Birminghamu zastavili nalogo  analizirati sistematične napake varnostnih tehnologij, kot sta blokada zagona motorja in radijsko daljinsko upravljanje, ne glede na njihovo praktično uporabnost.

Njihove ugotovitve, kot pravijo, ne veljajo za najsodobnejše varnostne tehnologije, ki jih vgrajujejo v nova vozila. Lahko torej slovenski voznik, ki je, na primer, kupil golfa sedme generacije, mirno spi, medtem ko je njegov avtomobil parkiran pred blokom na ulici?

V Volkswagnu odgovarjajo:

"Pri njihovem znanstvenem in zdaj objavljenem delu se je pokazalo, da raven varnostnih sistemov pri vozilih, starih do 15 let, ni enaka varnostni ravni naših aktualnih vozil s t. i. modularnim prečnim sistemom MQB, kot so aktualni golf, tiguan, touran, passat ... Opisana težava ne velja za aktualne generacije vozil!"

Zavezništvo v boju s tatovi in prošnja za razumevanje, ker asov seveda ne morejo razkriti

Pri storitvi car sharing so lahko avtomobilski ključi kar v vozilu, kabino pa se odklene s kartico ali aplikacijo. | Foto: Volkswagen Pri storitvi car sharing so lahko avtomobilski ključi kar v vozilu, kabino pa se odklene s kartico ali aplikacijo. Foto: Volkswagen Evropski avtomobilski velikan, ki se bori tudi s posledicami lastne goljufije v aferi Dieselgate, je svoje razvojne inženirje že povezal z raziskovalci v želji, da bi bili vedno korak pred tatovi:

"Z znanstveniki, ki jih omenjate, je pristojni strokovni oddelek našega podjetja v stiku in z njimi poteka konstruktivna izmenjava mnenj. Dogovorili smo se, da bodo avtorji objavili svoje matematično-znanstvene ugotovitve, ne pa tudi tistih občutljivih vsebin, ki bi jih izkušeni kriminalci lahko uporabili za nedovoljen vdor v vozilo. Pridobljena spoznanja so namenjena predvsem izboljševanju varnostnih tehnologij. Kraja vozila na ta način ni mogoča. Prosimo vas za razumevanje, ker zaradi zgoraj navedenih razlogov ne moremo posredovati podrobnejših informacij."

Seznam ukradenih vozil v Sloveniji

Policija na svojih spletnih straneh na ogled ponuja seznam ukradenih vozil, ki je precej zanimiv in daje vedeti, da so v Sloveniji še vedno najbolj na udaru prav volkswagni in renaulti. Lani je sicer v Sloveniji izginilo 840 vozil, vključno z motocikli, traktorji, stroji …

Prav utegnejo priti spletne strani za preverjanje vozil, zlasti pred nakupom rabljenega vozila, tudi iz tujine, da ne boste kupili avtomobila, ki je na seznamu ukradenih vozil.

Tudi avtomobilski proizvajalci ponujajo rešitve na zahtevo, ki s pomočjo online komunikacije na zahtevo voznika že lahko dodatno blokirajo zagon motorja. | Foto: Volkswagen Tudi avtomobilski proizvajalci ponujajo rešitve na zahtevo, ki s pomočjo online komunikacije na zahtevo voznika že lahko dodatno blokirajo zagon motorja. Foto: Volkswagen

Kar ne zmore neposredno zavarovati elektronika, mora na pleča prevzeti zavarovalna polica in vaša denarnica

Elektronska avtomobilska ključavnica podjetja Car2go, ki ponuja storitev car sharing oziroma souporabne delitve vozila. Tovrstne storitve spadajo med vzhajajoče zvezde sodobne mobilnosti, tudi osebne. | Foto: Reuters Elektronska avtomobilska ključavnica podjetja Car2go, ki ponuja storitev car sharing oziroma souporabne delitve vozila. Tovrstne storitve spadajo med vzhajajoče zvezde sodobne mobilnosti, tudi osebne. Foto: Reuters Pri tem ne gre pozabiti, da na svetu ni avtomobila, ki ga ne bi bilo mogoče ukrasti. Morda sta predsedniški limuzini Obame in Putina še najbolj varni, a bi ju hitro izsledili. Ključna zaščita pred krajo je torej še vedno zavarovalna polica s kritjem za primer odtujitve vozila.

A tudi tu so pasti: rešitev ni poceni in treba je natančno prebrati pogoje povrnitve škode oz. drobni tisk. Ne pozabite, da se lahko tudi pri uveljavljanju kasko zavarovanja pojavijo težave, če boste imeli v ukradenem avtomobilu tudi prometno dovoljenje, homologacijo idr. ali če ne boste našli 2. in 3. ključa. Ravno tako ne pozabite, da je višina odškodnine vezana tudi na starost vozila. Če vam ukradejo štiri leta starega golfa, ne boste dobili toliko denarja, da bi lahko preprosto odšli v salon in odpeljali novega. Ob tem se velja zazreti v prihodnost in pomisliti na uporabo črne skrinjice s sledilno napravo, ki v zavarovalnico na zahtevo sporoča, kako varen je voznik (slog vožnje) in kje je vozilo. Bi bili pripravljeni zaradi nižje cene zavarovanja in večje zaščite pred krajo avtomobila zavarovalnici razkriti slog vožnje in svoje avtomobilske poti? Tudi avtomobilski proizvajalci ponujajo rešitve na zahtevo, ki s pomočjo online komunikacije na zahtevo voznika že lahko dodatno blokirajo zagon motorja.

Oplov oziroma General Motorosov sistem OnStar, ki bo na voljo tudi v Sloveniji med drugim omogoča upravljanje določenih funkcij vozila na daljavo, je na primer v Italiji že zaznal prvi primer preprečitve kraje vozila in prijetja storilcev.

Ne spreglejte