Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
30. 11. 2016,
9.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

letališče Violeta Bulc

Sreda, 30. 11. 2016, 9.57

6 let, 6 mesecev

Violeta Bulc: Voda na letalu ne bi smela biti dražja od enega evra

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Steklenica vode je lahko na letalu tudi petkrat dražja kot v trgovini. Slovenska komisarka v EU Violeta Bulc poskuša letalske prevoznike in letališča prepričati, da vode potnikom ne bi prodajali za več kot en evro. Kljub visokim cenam vozovnic je brezplačna osvežitev na krovu letala danes bolj izjema kot pravilo.

Pri večini letalskih družb je treba za pijačo in manjši prigrizek plačati. Adria Airways je v zadnjem obdobju začela potnikom ponujati  brezplačen kozarec vode, pollitrska steklenica vode pa stane dva evra. | Foto: Klemen Korenjak Pri večini letalskih družb je treba za pijačo in manjši prigrizek plačati. Adria Airways je v zadnjem obdobju začela potnikom ponujati brezplačen kozarec vode, pollitrska steklenica vode pa stane dva evra. Foto: Klemen Korenjak

Slovenska komisarka želi doseči spremembe brez uradne direktive

Čeprav letalske vozovnice stanejo več sto evrov, večina letalskih prevoznikov med poletom ne ponuja brezplačne pijače ali manjšega prigrizka. To še posebej velja za nizkocenovne prevoznike, tovrstni ponudbi pa se odrekajo tudi večje letalske družbe. Za nameček sta plačljivi pijača in hrana na krovu letala zelo dragi.

Slovensko komisarko za promet pri EU Violeto Bulc še posebej jezi draga ustekleničena voda. Želi si, da bi jo letalski prevozniki na območju Evrope brez njene uradne direktive začeli potnikom prodajati po ceni enega evra, je komisarka povedala v intervjuju za nemški Die Welt.

Violeta Bulc želi z letalskimi prevozniki in letališči doseči dogovor. | Foto: Reuters Violeta Bulc želi z letalskimi prevozniki in letališči doseči dogovor. Foto: Reuters

Voda lahko na letalu stane tudi tri evre

Medtem ko manjša steklenica vode v klasični trgovini stane nekaj deset centov, jo nad oblaki Ryanair in Eurowings (del mreže Lufthanse) prodajata za tri evre, EasyJet pa za 2,5 evra. Slovenski letalski prevoznik Adria Airways med poletom spet ponuja brezplačen kozarec vode, pollitrska steklenica negazirane vode pa stane dva evra.

Gre za izkoriščanje potnikov, je prepričana Bulčeva. Ti steklenice vode ne morejo vzeti s sabo na letališče, saj je ni mogoče nesti mimo varnostne kontrole. Vodo oziroma pijačo je mogoče kupiti tik pred vkrcanjem na letalo, kjer pa so cene navadno prav tako zasoljene.

Slovenska komisarka se trenutno dogovarja z evropskimi letalskimi družbami in tudi z evropskimi letališči. Po njenih besedah je njenemu predlogu, da tik pred vkrcanjem na letalo potnikom ponudijo vodo za en evro, do zdaj prisluhnilo že 130 različnih letališč.

 

Ne spreglejte