Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
6. 5. 2022,
6.56

Osveženo pred

1 leto, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

1

Natisni članek

Španija cupra Škoda Volkswagen

Petek, 6. 5. 2022, 6.56

1 leto, 12 mesecev

Volkswagnovi najcenejši električni avtomobili

Velika investicija, novi modeli: take so napovedi iz Volkswagna

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

1

Volkswagen električni avto | Skica prihodnjega Volkswagnovega vstopnega modela v svet elektromobilnosti | Foto Volkswagen

Skica prihodnjega Volkswagnovega vstopnega modela v svet elektromobilnosti

Foto: Volkswagen

Predsednik Volkswagna Herbert Diess je objavil skice treh majhnih električnih avtomobilov za znamke Volkswagen, Škoda in Cupra. Te bodo v Španiji izdelovali od leta 2025.

Volkswagnov koncern bo v Španiji gradil novo tovarno za baterije. Tovarna bo imela letno kapaciteto 40 gigavatnih ur baterij, razprostirala pa se bo na 200 hektarjih. V njej bodo do leta 2030 zaposlovali tri tisoč ljudi. Postavljati jo bodo začeli prihodnje leto, proizvodnja vozil pa bo stekla leta 2025. To bo za Volkswagen tretja od šestih napovedanih tovarn baterij v Evropi.

Tak koncept je Volkswagen pokazal lani, a po napovedih naj bi se serijski avtomobil vsaj oblikovno precej razlikoval. | Foto: Volkswagen Tak koncept je Volkswagen pokazal lani, a po napovedih naj bi se serijski avtomobil vsaj oblikovno precej razlikoval. Foto: Volkswagen Celotna investicija vredna deset milijard evrov

Sprva bodo 20 odstotkov potrebne energije zanjo proizvajali na bližnji "farmi" sončnih panelov. Prek te tovarne bodo dobili potrebne baterije za vozila, ki jih bodo na novi proizvodni liniji izdelovali v Martorellu in Pamploni. Skupaj s tovarno baterij, novo proizvodno linijo in vzpostavitvijo eko sistema bodo v elektrifikacijo proizvodnega programa v Španiji vložili deset milijard evrov.

"To je največja posamezna industrijska investicija v Španiji do zdaj," trdijo pri Volkswagnu.

Kakšni bodo električni malčki, nasledniki modelov e-up in citigo-e?

To bodo trije vstopni modeli za Volkswagnov nabor električnih vozil. Imele jih bodo znamke Volkswagen, Škoda in Seat, s tem pa bodo ponudili naslednike uspešnih električnih malčkov, kot sta bila predvsem volkswagen e-up in škoda citigo-e.

Volkswagen in Cupra sta električna malčka kot koncepta že predstavila, Škoda še ne. Volkswagen je to storil s konceptom ID life, ki je bil funkcijsko precej zanimiv in je napovedal odstop od trenutnih Volkswagnovih rešitev na podlagi platforme MEB. Malček je imel kot prvi v družini ID celo sprednji prtljažnik, v notranjosti pa možnost raztegljivega platna za videoprojekcije.

 

Ne spreglejte