Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
26. 7. 2017,
6.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

6

Natisni članek

prepoved bencinski dizelski avtomobili Velika Britanija

Sreda, 26. 7. 2017, 6.50

6 let, 6 mesecev

Velika Britanija želi po letu 2040 ustaviti prodajo novih vozil z bencinskim ali dizelskim motorjem

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

6

Velika Britanija bo sledila zgledu Francije in s cest postopno umaknila vozila z bencinskim ali dizelskim motorjem. Po letu 2040 nameravajo ustaviti prodajo novih vozil z motorjem z notranjim izgorevanjem.

Zaradi slabega ozračja v Veliki Britaniji letno predčasno umre okrog 40 tisoč ljudi, kažejo podatki britanske vlade. | Foto: Reuters Zaradi slabega ozračja v Veliki Britaniji letno predčasno umre okrog 40 tisoč ljudi, kažejo podatki britanske vlade. Foto: Reuters

Britanci potrebujejo drastične ukrepe za izboljšanje ozračja

O takih načrtih govori nova strategija britanske vlade, ki se ukvarja s potrebo po izboljšanju ozračja in kakovosti življenja. S prepovedjo prodaje novih vozil, ki jih poganjajo motorji z notranjim izgorevanjem, bi znatno zmanjšali raven izpustov za zdravje škodljivih dušikovih oksidov. Britanci bodo skupno v različne projekte za izboljšanje ozračja vložili tri milijarde funtov. Zaradi slabega ozračja v Veliki Britaniji letno predčasno umre okrog 40 tisoč ljudi, kažejo podatki britanske vlade.

Delež novih elektrificiranih vozil lani štiriodstoten

Po njihovih cestah vozi okrog 40 milijonov vozil. Lani so električni in hibridni avtomobili predstavljali štiri odstotke vseh novo registriranih vozil, od tega je bila četrtina povsem električnih. Po predvidevanjih podjetja Chargemaster, ki se ukvarja z električnimi polnilnicami, bodo imeli Britanci leta 2022 prvi milijon električnih vozil. Ta bodo takrat predstavljala 10 odstotkov novih vozil.

Britanci bodo do konca julija predstavili dokončno strategijo, ki je sicer do zdaj kot osnutek naletela na kritike tudi pri okoljevarstvenikih. Med mogočimi ukrepi bodo tudi subvencije za slovo od starega vozila z dizelskim motorjem, vlada bo namenila denar tudi razvoju središč za razvoj elektromobilnosti.

Ne spreglejte