Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
5. 12. 2016,
11.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

2

Natisni članek

gorivo Bosna in Hercegovina Fikret Abdić

Ponedeljek, 5. 12. 2016, 11.28

6 let, 6 mesecev

Velika Kladuša - mesto kontroverznega Fikreta Abdića

V Sloveniji spet dražje gorivo, po bencin, dizel in avtoplin raje v Bosno?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

2

Pogonska goriva bodo jutri v Sloveniji dražja, med cenejšimi alternativami pa se v neposredni bližini poleg Avstrije ponuja tudi Bosna in Hercegovina. Najbližje bencinske črpalke, kjer je polna posoda goriva cenejša tudi za 17 evrov, so od Slovenije oddaljene manj kot 100 kilometrov. Slovenci nakup poceni goriva tam že združujejo z obiskom tržnice, nakupom poceni gradbenega materiala, dobrim kosilom in podobno.

Liter 95-oktanskega bencinskega goriva bo jutri na bencinskih črpalkah zunaj avtocest stal 1,242 evra (+ 0,036 evra), liter dizelskega goriva pa 1,147 evra (+ 0,037 evra). | Foto: Gregor Pavšič Liter 95-oktanskega bencinskega goriva bo jutri na bencinskih črpalkah zunaj avtocest stal 1,242 evra (+ 0,036 evra), liter dizelskega goriva pa 1,147 evra (+ 0,037 evra). Foto: Gregor Pavšič

Jutri se bodo pogonska goriva na slovenskih bencinskih črpalkah znatno podražila. Liter 95-oktanskega bencina bo dražji za 0,036 evra, liter dizla pa za 0,037 evra. Skoraj štiri cente dražji liter goriva bo polno 50-litrsko posodo za gorivo jutri podražil za približno 1,8 evra. Navedene cene veljajo za bencinske črpalke ob regionalnih in državnih cestah, ob avtocestah pa jih lahko trije obstoječi trgovci oblikujejo samostojno.  

Ena konvertibilna marka je v Bosni in Hercegovini vredna približno pol evra. | Foto: Ena konvertibilna marka je v Bosni in Hercegovini vredna približno pol evra. Tradicionalna tržnica, poceni hrana, obleke, tehnični in gradbeni material manj kot 100 kilometrov od Slovenije

Slovenci, ki živijo blizu meje, se po poceni gorivo ne vozijo le v Avstrijo, temveč tudi v Bosno in Hercegovino (BiH). To še posebej velja za Dolenjce in Belokranjce, ki imajo na primer iz Metlike do Velike Kladuše le okrog 90 kilometrov. Cene na bencinskih črpalkah se sicer razlikujejo, a cene se za liter bencina gibljejo okrog 1,6 konvertibilne marke. Liter 95-oktanskega bencina tako v BiH stane dobrih 90 centov, liter dizla pa okrog 85 centov.

Slovenec, ki se po nakupih odpravi do Velike Kladuše, pri 50-litrski posodi za bencinsko gorivo privarčuje okrog 17 evrov. Polna posoda dizelskega goriva je cenejša za okrog 15 evrov.

Še veliko cenejši je v BiH avtoplin. Liter stane okrog 33 centov, v Sloveniji pa od 50 do 60 centov. Pri 50-litrskem rezervoarju za avtoplin znaša prihranek od 10 do 15 evrov.

Ostanki tovarne Agrokomerc v Zgornji Kladuši, ki je v času nekdanje skupne države Jugoslavije veljala za eno glavnih prehranjevalnih podjetij. | Foto: Reuters Ostanki tovarne Agrokomerc v Zgornji Kladuši, ki je v času nekdanje skupne države Jugoslavije veljala za eno glavnih prehranjevalnih podjetij. Foto: Reuters Vzdevek mesta "Jugoslovanska Švica" pove marsikaj …

Vse do BiH se samo po gorivo vseeno ni smiselno voziti, a Velika Kladuša slovi tudi po tradicionalni tržnici, poceni gradbenemu materialu in podobno. To so neposredni ostanki trgovske zapuščine mesta, ki leži na skrajnem severozahodu države.

V tem mestu se je v času nekdanje skupne države Jugoslavije razvilo podjetje Agrokomerc, ki je veljalo za eno največjih prehranjevalnih družb države. Iz nekoč revne so naredili eno najbogatejših regij v državi, ki sta se je prijela vzdevka "Jugoslovanska Švica" in "Kajmanski otoki Balkana".

Fikret Abdić je bil zaradi vojnih zločinov na Hrvaškem zaprt deset let. Letos je postal župan občine Velika Kladuša, kjer je bil pred 77 leti tudi rojen. | Foto: Reuters Fikret Abdić je bil zaradi vojnih zločinov na Hrvaškem zaprt deset let. Letos je postal župan občine Velika Kladuša, kjer je bil pred 77 leti tudi rojen. Foto: Reuters

Velika Kladuša je na skrajnem severozahodu države od Slovenije oddaljena manj kot 100 kilometrov. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Velika Kladuša je na skrajnem severozahodu države od Slovenije oddaljena manj kot 100 kilometrov. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Od poslovneža do vojnega zločinca in župana

Prvi mož Agrokomerca je bil kontroverzni poslovnež in politik Fikret Abdić, ki je v začetku devetdesetih na tem področju razglasil avtonomno provinco Zahodne Bosne. Ta je obstajala med letoma 1993 in 1995. Abdićev neposredni zaveznik je bila Republika Srbska z Radovanom Karadžićem, takoj po bosanski vojni pa mu je varno zatočišče na Reki s političnim azilom nudil tudi takratni hrvaški predsednik Franjo Tuđman.

Vlada BiH je Abdiću očitala neposredno odgovornost za smrt 121 civilistov. Hrvati so ga aretirali in mu za vojne zločine začeli soditi šele po Tuđmanovi smrti. Obsodili so ga na 20 let zapora, hrvaško vrhovno sodišče pa je kazen pozneje znižalo na 15 let. V zaporu jih je preživel deset.

Danes 77-letni Abdić je bil letos s skoraj 49 odstotki glasov izvoljen za župana Velike Kladuše.

Ne spreglejte