Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
31. 3. 2014,
17.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 31. 3. 2014, 17.32

8 let

V Odrancih je iz proizvodnje zapeljal že sedemtisoči avtodom carthago

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Carthago, ki spada med največje štiri nemške proizvajalce premiumskih bivalnikov, je v svoji sodobni tovarni v Prekmurju v Odrancih naredil že sedemtisoči avtodom. Prodali so ga v Nemčijo.

Nov mejnik: sedem tisoč avtodomov v šestih letih

V podjetju Carthago v Odrancih je več kot štiristo zaposlenih danes na pot k bodočemu lastniku v Nemčijo pospremilo jubilejni sedemtisoči avtodom, polintegrirani model c-tourer T 150.

Gre za 7,43 metra dolg bivalnik s skupno dovoljeno težo 3,5 tone, ki ga odlikuje domiselni tloris z ločenim bivalnim in spalnim delom nadgradnje. Postavljen je na osnovo fiat ducata (2.3 dizel 96 kilovatov), v njem pa lahko prenočujejo štiri osebe.

Poleg bogato in sodobno opremljene kuhinje s 106-litrskim hladilnikom ta bivalnik ponuja še ločeno prho in WC ter rezervoar s 110 litri sveže vode.

V šestih letih je Carthago v Prekmurju investiral okoli 16 milijonov evrov

Leta 2008 je lastnik in direktor skupine Carthago Karl-Heinz Schuler v Odrancih zagnal moderen obrat za proizvodnjo pol- in polnoitegriranih avtodomov serije c-tourer in chic c-line. Že v prvih petih letih delovanja je Carthago v Sloveniji spisal zgodbo o uspehu, saj je proizvodne površine v tem obdobju praktično podvojil. Skupaj je ta nemški karavaning velikan, ki je avtodome začel izdelovati leta 1979, v tovarno v Prekmurju investiral že okoli 16 milijonov evrov.

Razveseljuje pa tudi dejstvo, da tako pri naložbah kot tudi proizvodnji Carthaga v Sloveniji sodeluje kar okoli 160 domačih podjetij. Tovarna v Odrancih se danes razprostira že na osmih hektarjih površin, samo v lanskem poslovnem letu pa je prekmurska hčerinska družba Carthaga ustvarila 88,4 milijona evrov prihodkov, na strani dobička pa vknjižila 3,1 milijon evrov.

Nemško podjetje, v katerem je skoraj polovica zaposlenih Slovencev

Kako pomembna je za skupino Carthago tovarna v Odrancih, pa dovolj zgovorno priča tudi podatek, da je skoraj polovica vseh zaposlenih – tudi ob upoštevanju proizvodnih zmogljivosti v Nemčiji – v skupini Slovencev. Carthago v Prekmurju trenutno zaposluje 410 ljudi, ki sem jim bo kmalu pridružilo še med 40 in 50 novih sodelavcev.

V Prekmurju so zimsko hišo na kolesih sestavili tudi za Tino Maze

Ambasadorka znamke Carthago je leta 2012 postala naša najboljša alpska smučarka Tina Maze. Naša snežna kraljica je dve leti uporabljala razkošen, polnointegrirani avtodom carthago C-tourer I 142, ki so ga v Odrancih posej zanjo opremili tako, da kar najbolje ustreza življenjskemu ritmu vrhunskega športnika.

Vsi avtodomi iz Odrancev so namreč opremljeni s toplotno izoliranim dvojnim dnom. Klimatsko zahtevnejšim pogojem pa je prilagojena še posebna tehnologija spojev, ki preprečuje nastanek toplotnih mostov. Z aluminijem na notranjih stenah pa še dodatno okrepijo izolacijo. Ugodnejšo in udobnejšo toplotno sliko predstavlja še cevovod zračnega ogrevanja, ki služi kot talno gretje. Vse te karakteristike po zagotovilih iz Carthaga omogočajo celoletno uporabo avtodoma ne glede na vremenske razmere.

Dvoletno sodelovanje se bo sicer uradno izteklo v prihodnjih dneh, a neuradno smo izvedeli, da naj bi bil Carthago s sodelovanjem z našo izjemno smučarko izredno zadovoljen, zato bo Tina najverjetneje tudi v prihodnje ostala ambasadorka tega nemškega karavaning velikana.

Pet tisoč kvadratnih metrov novih proizvodno-skladiščnih površin

V zadnjem poslovnem letu je Carthago v obrat v Odrancih vložil šest milijonov evrov, povprečna plača zaposlenega pa je višja od povprečja v regiji.

Marca so v Odrancih uradno odprli tudi novo, pet tisoč kvadratnih metrov veliko in sodobno opremljeno proizvodno-skladiščno halo.

Ta naložba predstavlja nov mejnik, saj prinaša vso potrebno infrastrukturo, prilagojeno kakovostnejšemu in učinkovitejšemu proizvodnemu procesu.

Ne spreglejte