Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
13. 1. 2017,
7.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,45

15

Natisni članek

Varnost promet promet telefon

Petek, 13. 1. 2017, 7.47

6 let, 6 mesecev

Ukrepi za prometno varnost: več nadzora policije, kaj pa strožje kaznovanje?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,45

15

Lani je število prometnih nesreč v Sloveniji padlo, že drugo leto zapored pa je naraslo število smrtnih žrtev. Med predlaganimi ukrepi pristojnih za leto 2017 je še več nadzora nad najnevarnejšimi prekrški, za nekatere med njimi – za telefoniranje med vožnjo – so že predlagane tudi strožje kazni.

Kako ustaviti morijo na slovenskih cestah? Po preventivi v ospredje stopajo tudi ostrejši in pogostejši nadzori, za določene prekrške tudi strožje kazni ... | Foto: PU Novo mesto Kako ustaviti morijo na slovenskih cestah? Po preventivi v ospredje stopajo tudi ostrejši in pogostejši nadzori, za določene prekrške tudi strožje kazni ... Foto: PU Novo mesto

Najpogostejši razlogi za najhujše prometne nesreče v lanskem letu so spet precej suhoparni. Agencija za varnost v prometu (AVP) izpostavlja neprilagojeno hitrost, alkohol in nepravilnosti v ravnanju pešcev. Število smrtnih žrtev je naraslo drugo leto zapored in čeprav o objektivni odgovornosti nihče med vpletenimi v prometno varnost v Sloveniji ne želi govoriti, med vrsticami že lahko zaznamo napoved ostrejših nadzorov v letu 2017, na daljši rok pa tudi povišanje glob za določene prekrške.

Manj prometnih nesreč, a več smrtnih žrtev

"Kljub izboljšanju stanja v drugi polovici leta in dejstvu, da se je trend varnosti v zadnjih štirih mesecih leta izboljšal že drugo leto zapored, s stanjem v letu 2016 ne moremo biti zadovoljni," pravi direktor AVP Igor Velov, ki ob znova črni statistiki prometne varnosti za najbolj obremenilne izpostavlja poletne mesece. Kljub večjemu številu žrtev je lani na slovenskih cestah upadlo število vseh prometnih nesreč, prav tako število lažje in huje telesno poškodovanih.

Velov poudarja tudi znatno poslabšanje varnosti na avtocestah, kjer se je število žrtev lani skoraj podvojilo. Izstopalo je januarsko verižno trčenje na primorski avtocesti, kjer so umrle štiri osebe. Uradno statistiko je močno poslabšal tudi zadnji teden decembra, ko je umrlo kar sedem ljudi.

Za telefoniranje med vožnjo kmalu tudi pet kazenskih točk? | Foto: Reuters Za telefoniranje med vožnjo kmalu tudi pet kazenskih točk? Foto: Reuters

Za telefoniranje med vožnjo se odkupimo s 60 evri

Medtem ko so bile lani v ospredju predvsem preventivne akcije, se jim bodo letos očitno pridružili strožji in pogostejši policijski nadzori. V ospredju bodo nadzori nad uporabo telefona med vožnjo, prehitro vožnjo in vožnjo pod vplivom alkohola. Višjih kazni kratkoročno ni mogoče doseči. Med izpostavljenimi problematičnimi prekrški in višino glob izstopa predvsem telefoniranje med vožnjo. Čeprav ga danes praktično vsi poudarjajo kot enega najnevarnejših prekrškov, se v Sloveniji tak voznik izmaže zgolj s plačilom 120 evrov. Če pohiti in izkoristi "polovičko", se odkupi zgolj s 60 evri.

"Po mnenju agencije je vožnja s telefonom hud prekršek, zaradi katerega se zgodi toliko hudih posledic, da je globa 120 evrov prenizka. Ministrstvu smo zato predlagali, da se ta prekršek opredeli kot hujši prekršek in se poleg globe podeli še pet kazenskih točk," pravi Velov.

Vožnja pod vplivom alkohola: policija je lani sankcionirala devet tisoč voznikov in zasegla tri tisoč vozil. | Foto: Thinkstock Vožnja pod vplivom alkohola: policija je lani sankcionirala devet tisoč voznikov in zasegla tri tisoč vozil. Foto: Thinkstock

V slovenski družbi ostaja problematičen odnos do alkohola

"Kot država smo padli tudi na izpitu glede vožnje pod vplivom alkohola. V letu 2016 je policija zaradi alkohola sankcionirala kar devet tisoč voznikov, zasegli so tri tisoč motornih vozil večkratnih kršiteljev cestno-prometnih predpisov, tistih, ki nimajo veljavnih vozniških dovoljenj, in nekaj predelanih motornih koles. Lani je bila posebna pozornost namenjena tudi uporabi drog in drugih psihoaktivnih snovi med vožnjo, decembra smo v času nacionalne akcije testirali 89 voznikov, od katerih je bilo kar 45 pozitivnih," opozarja Ivan Kapun, vodja sektorja prometne policije.

Prometni psiholog Marko Polič je ponovil, da izkušnje kažejo, da se na cestah dogaja marsikaj, kar je v nasprotju s prometnimi pravili, ki so namenjena temu, da prometne razmere naredijo bolj predvidljive. Opozoril je na nedopustno rabo mobilnega telefona med vožnjo, ki pozornost obremeni tako, da voznik spregleda nevarnost na cesti. Prav tako v naši družbi ostaja problematičen odnos do alkohola.

V dveh letih v slovenske ceste skoraj pol milijarde evrov

Ljiljana Herga z direkcije za infrastrukturo, ki upravlja skoraj šest tisoč kilometrov državnih cest, je ocenila, da je bila lani "tretjina vozišč v dobrem ali zelo dobrem stanju, na drugih cestah pa so bila vozišča potrebna večjih ali manjših popravil".

Za leto 2016 je bilo zagotovljenih več sredstev, kar se po njeni oceni na cestah že pozna. Med letoma 2013 in 2015 so bile zaradi krčenja proračuna ustavljene vse naložbe v državno cestno omrežje, izvajali so le redno vzdrževanje za zagotavljanje prevoznosti in ustrezne ravni prometne varnosti. Letos bodo v ceste vložili 210, prihodnje leto pa 220 milijonov evrov.

Ne spreglejte