Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
17. 1. 2017,
10.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7

8

Natisni članek

BMW Donald Trump

Torek, 17. 1. 2017, 10.31

6 let, 7 mesecev

Trump grozi BMW-ju: Čaka vas 35-odstotni davek

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7

8

Po Toyoti, General Motorsu in Fordu je novi ameriški predsednik Donald Trump s 35-odstotnim davkom na uvožene avtomobile iz Mehike zdaj zagrozil še BMW-ju.

BMW v San Luis Potosiju v Mehiki načrtuje proizvodnjo svoje serije 3 od leta 2019. | Foto: BMW BMW v San Luis Potosiju v Mehiki načrtuje proizvodnjo svoje serije 3 od leta 2019. Foto: BMW

BMW-ji za Američane tretjino dražji?

Ameriški predsednik Donald Trump je v intervjuju za nemški Bild zagrozil BMW-ju z novim davkom, če bodo Bavarci novo tovarno zgradili v Mehiki, ne v ZDA. BMW v San Luis Potosiju v Mehiki načrtuje proizvodnjo svoje serije 3 od leta 2019. S tem bi BMW dopolnil proizvodne kapacitete v tovarnah v Nemčiji in na Kitajskem. Trump je za Bild povedal, da bi v primeru uvoza teh avtomobilov iz Mehike v ZDA BMW pričakal dodatni 35-odstotni davek.

Trump je na podoben način v preteklosti že grozil Toyoti, General Motorsu in Fordu.

BMW: Ostajamo pri načrtu gradnje tovarne v Mehiki

Vodstvo BMW-ja se je na Trumpove besede dodatno odzvalo in poudarilo, da nadaljujejo z načrti gradnje nove tovarne v Mehiki. To namero je v pogovoru za Automotive News povedal Ian Robertson, član uprave BMW za področje prodaje vozil. BMW bo v tovarno v mehiškem San Luis Potosiju vložil milijardo dolarjev in začel tam proizvajati avtomobile serije 3 za globalne trge. Letno bodo tam izdelali 150 tisoč vozil. Nemci ob tem poudarjajo, da imajo svojo največjo tovarno prav v ZDA. V Spartanburgu so namreč lani izdelali kar 411 tisoč vozil. Proizvodnjo v Spartanburgu bodo pri BMW povečali na 450 tisoč. To bo prav tako zahtevalo naložbo milijarde evrov, nov model v tamkajšnji proizvodnji pa bo športni terenec X7.

Nemška vlada se je na Trumpove grožnje že odzvala

Nemški podkancler in gospodarski minister Sigmar Gabriel se je v Bildu na Trumpove besede odzval z besedami, da bi uvedba 35-odstotnega davka na uvoz nemških vozil ameriški industriji močno škodovala.

Ameriška avtomobilska industrija bo v primeru uvedbe 35-odstotnega davka na uvoz nemških vozil slabša, šibkejša in dražja. Gabriel je dodal, da bi uvedba višjih dajatev na avtomobilske dele prizadela tudi ameriške proizvajalce avtomobilov.

Vozila serije 3, ki naj bi jih tam izdelovali, bodo po navedbah BMW-ja namenjena svetovnemu trgu, ne le ameriškemu. Kot je poudaril, je družba neto izvoznik iz ZDA, pri čemer je izpostavil njihovo največjo tovarno na svetu, ki stoji prav v ameriški zvezni državi Južna Karolina. Ta je lani proizvedla več kot 400 tisoč vozil in neposredno ali posredno podprla skoraj 70 tisoč delovnih mest.

Ne spreglejte