Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
4. 5. 2017,
7.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Cesare Fiorio Lancia Fiat

Četrtek, 4. 5. 2017, 7.22

6 let, 6 mesecev

Tragični maj Lancie: s kolesom huje padel nekdanji menedžer Cesare Fiorio

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Ob padcu s kolesom se je huje poškodoval Cesare Fiorio, znameniti italijanski avtomobilski menedžer, oče uspehov Lancie v reliju in nekdanji vodja Ferrarijevega moštva v formuli ena.

Zdravstveno stanje 77-letnega Cesareja Fioria za zdaj še ni znano. | Foto: Zdravstveno stanje 77-letnega Cesareja Fioria za zdaj še ni znano.

Kako Pivčan z ženo, hčerko in prijatelji izdeluje najboljšo lancio delto v Sloveniji


Prvi dnevi maja so za Lancio prav zakleti …

Cesare Fiorio je eden najpomembnejših avtomobilskih menedžerjev koncerna Fiat, ki je pred desetletji naredil pravo ikono iz znamke Lancia in skrbel predvsem za športni program italijanskih avtomobilskih znamk. Največ zaslug ima za zaporedne naslove svetovnih prvakov v reliju, kot vodja pa se je s Ferrarijem preizkušal tudi v formuli ena. Z njim so neposredno povezani tudi znameniti dirkalni avtomobili, na primer lancia stratos HF.

Po poročanju italijanskih medijev je danes 77-letni Fiorio pri Brindisiju padel s kolesom in utrpel resnejše poškodbe glave in roke. Bil je sicer reden kolesar, ki je dnevno prekolesaril vsaj okrog 30 kilometrov. Nezavestnega so našli mimoidoči, ki so poklicali reševalce. Vzroki padca še niso znani, prav tako za zdaj še ni veliko uradnih podatkov o Fioriovem zdravstvenem stanju.

Prvi dnevi maja so za Lancio resnično zakleti. Leta 1985 je na reliju po Korziki umrl njihov tovarniški dirkač Attilo Bettega, leto pozneje pa sta se na istem reliju ponesrečila še njihova zvezdnika Henri Toivonen in Sergio Cresto.

Video - Tragična nesreča posadke Toivonen-Cresto 2. maja leta 1986 na Korziki

Italijan, ki je Lancio popeljal v reli in izdelal avtomobilsko ikono

Fiorio je sin Sandra Fioria, takratnega vodje stikov z javnostmi pri Lanciji. Njegova dirkaška kariera je bila zelo kratka, zato pa se je izkazal kot odličen menedžer. Leta 1963 je na osnovi kluba lastnikov lancie s podporo tovarne ustanovil moštvo HF Squadra Corse, s katero je znamko Lancia popeljal z nacionalnega na mednarodno športno raven.

Ko so leta 1966 začeli voziti s fulviami, so prihajali tudi že prvi odmevni rezultati. Kalle Kallstrom je z lancio fulvio leta 1969 postal evropski prvak v reliju. Leta 1969 je postala Lancia del Fiatovega koncerna, Fiorio pa je s Sandrom Munarijem tri leta pozneje prvič slavil na reliju Monte Carlo.

Serijska različica lancie delte S4, dirkalnika skupine B za svetovno prvenstvo v reliju | Foto: Lancia Serijska različica lancie delte S4, dirkalnika skupine B za svetovno prvenstvo v reliju Foto: Lancia

Prepričal Enza Ferrarija, s katerim sta izdelala znamenito lancio stratos HF

Prav leta 1972 je na ceste prvič pripeljala lancia stratos HF, eden najbolj markantnih avtomobilov Fioriovega obdobja. Enza Ferrarija je uspel prepričati v uporabo njegovega motorja V6 iz ferrarija dina 246GT. Leta 1974 so s tem avtomobilom prvič postali svetovni prvaki v seštevku proizvajalcev, uspeh pa ponovil še v naslednjih dveh letih. Eden vrhuncev je bila trojna zmaga na monaški ruleti leta 1976.

Fiorio se je nato z Lancio usmeril na dirkališča in svetovno prvenstvo s športnimi avtomobili – Fiatov koncern je v reliju dal prednost znamki Fiat – in se v reli vrnil z vrhunskimi dirkalniki skupine B. To sta bili lancia 037 rally in lancia delta S4, s katero so prvič uporabili štirikolesni pogon in lovili tehnološki zaostanek za tekmeci. Po tragični nesreči Toivonena so skupino B ukinili, Lancia pa je izkoristila nova pravila in z novo delto skupine A obvladovala svetovni reli med leti 1987 in 1992. Takrat so osvojili kar šest zaporednih naslovov svetovnega prvaka med proizvajalci.

Lancia je še danes pojem uspešnosti v avtomobilskem športu, kar je zasluga predvsem menedžerskih sposobnosti Cesareja Fioria. | Foto: Gregor Pavšič Lancia je še danes pojem uspešnosti v avtomobilskem športu, kar je zasluga predvsem menedžerskih sposobnosti Cesareja Fioria. Foto: Gregor Pavšič

V tem obdobju je Fiorio znotraj italijanskega avtomobilskega koncerna že dobil nove naloge. Najprej je skrbel za športni program Alfe Romeo, leta 1989 pa je prevzel vodenje moštva Ferrari v formuli ena. Podpisal je pogodbo z Nigelom Mansllom, pozneje pa tudi z Alainom Prostom. Vodil je legendarni obračun Prosta z Ayrtonom Senno, moštvo pa zapustil leta 1991. Njegov izkupiček je bil devet zmag in 27 stopničk.

Rekordna plovba s športnim čolnom prek Atlantskega ocena

Pozneje se je osredotočil na športne čolne in leta 1992 postavil rekord za prečkanje Atlantika. Od New Yorka do Velike Britanije je plul dva dneva, 10 ur in 34 minut. V formulo ena se je vrnil le še izjemoma, ko je pomagal pri moštvih Ligier (oziroma Prost F1 Team), ob razhodu z Minardijem sredi leta 2000 pa je končal svojo športno pot.

Ne spreglejte