Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
1. 10. 2016,
9.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Tommi Makinen Avtosalon Pariz 2016 Toyota Akio Toyoda

Sobota, 1. 10. 2016, 9.39

6 let, 6 mesecev

V Parizu v družbi toyote yaris WRC in Tommija Makinena

Toyota yaris WRC: Je Toyota pripravljena za športni obračun s Volkswagnom?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Toyota je kot največji avtomobilski proizvajalec na svetu po 17 letih dobila dirkalnik za svetovno prvenstvo v reliju. Razvil ga je legendarni Finec, ki mu Toyotin predsednik Akiro Toyoda iskreno zaupa. Bo Japoncem s tem avtomobilom svojega glavnega prodajnega tekmeca Volkswagna uspelo premagati še na športnem prizorišču?

Predsednik Toyote, 60-letni Akio Toyoda, je osebno podprl vrnitev japonske znamke v svetovno prvenstvo v reliju. Toyoda je dirkalnik yaris WRC razkril v Parizu. | Foto: Reuters Predsednik Toyote, 60-letni Akio Toyoda, je osebno podprl vrnitev japonske znamke v svetovno prvenstvo v reliju. Toyoda je dirkalnik yaris WRC razkril v Parizu. Foto: Reuters

Toyota je s corollo WRC v svetovnem reliju zadnjič sodelovala leta 1999. | Foto: Reuters Toyota je s corollo WRC v svetovnem reliju zadnjič sodelovala leta 1999. Foto: Reuters Zapuščina sedmih naslovov svetovnega prvaka in 43 posamičnih zmag na najtežjih relijih

Prihodnje leto se Toyota po 17 letih spet vrača v reli. Predsednik znamke Akio Toyoda je velik ljubitelj hitrih avtomobilov in dirkaškega športa, zato je osebno poskrbel za zeleno luč temu projektu. Japonci so v reliju začeli resneje sodelovati konec 80. let, ko so skupaj s podjetjem Toyota Team Europe (TTE) iz Kölna v Nemčiji razvijali model celica. Juha Kankkunen je leta 1989 v Avstraliji z njim prvič zmagal, Carlos Sainz pa leta 1990 z njim postal svetovni prvak. Skupaj je Toyoti v reliju uspelo osvojiti 43 posamičnih zmag, štiri naslove svetovnega prvaka med vozniki in tri med proizvajalci.

Video: Razkritje Toyotinega projekta WRC v Parizu

Toyoda je razvoj in vodenje ekipe zaupal Tommiju Makinenu, štirikratnemu svetovnemu prvaku v reliju. Čeprav je že doživel nekaj kadrovskih odhodov, je z dozdajšnjim delom zadovoljen. | Foto: Reuters Toyoda je razvoj in vodenje ekipe zaupal Tommiju Makinenu, štirikratnemu svetovnemu prvaku v reliju. Čeprav je že doživel nekaj kadrovskih odhodov, je z dozdajšnjim delom zadovoljen. Foto: Reuters Toyota in Microsoft razvijata samovozeče avtomobile, sodelovala pa bosta tudi v dirkaškem športu

Na avtomobilskem salonu v Parizu je Toyota prvič predstavila svoje novo orožje za svetovno prvenstvo reliju, s katerim bodo poskušali izboljšati izkupiček precej ponesrečenih vstopov v formulo ena in tudi svetovno prvenstvo. Tam jih čaka predvsem prestižni dvoboj s Volkswagnom, največjim tekmecem za prevlado na svetovnem avtomobilskem trgu. 

Medtem ko TTE še naprej skrbi za program vztrajnostnih dirk in razvija dirkaško različico toyote GT-86, je za projekt v reliju sklenili sodelovanje z ekipo štirikratnega svetovnega prvaka v reliju, Finca Tommija Makinena. Sedež moštva bo na Finskem. V Parizu je novega yarisa WRC na oder pripeljal Makinen, tam pa mu je družbo delal tudi njegov dolgoletni prijatelj Toyoda.

Avtomobil bo del športnega programa Toyota Gazoo Racing, pod katerim se izvajajo vse športne aktivnosti japonske znamke. Na avtomobilu izstopa pokrovitelj Microsoft, ki s Toyoto sicer sodeluje tudi na področju razvoja tehnologij samodejne vožnje.

Do konca leta bodo prevozili 20 tisoč testnih kilometrov

"Za zdaj smo z razvojem dirkalnika zadovoljni. Vprašanje pa je, ali bomo podobno nasmejani tudi po prvem reliju v Monte Carlu. Če primerjam avtomobil z dirkalniki, ki sem jih nekoč vozil sam, jih je lažje voziti, obenem pa so veliko hitrejši. Testiranja bomo jeseni še nadaljevali. Imeli bomo tri testne yarise WRC, tako da bomo lahko istočasno preizkušali konkurenčnost v različnih razmerah. Do konca leta bomo imeli za seboj okrog 20 tisoč testnih kilometrov," nam je v Parizu povedal Makinen, ki mu za zdaj največ preglavic povzročajo vozniki.

Toyota bo tudi prek športnega programa sodelovala z Microsoftom, s katerim razvijajo sistem samodejne pomoči oziroma vozniškega asistenta gibalno oviranim voznikom. | Foto: Toyota Toyota bo tudi prek športnega programa sodelovala z Microsoftom, s katerim razvijajo sistem samodejne pomoči oziroma vozniškega asistenta gibalno oviranim voznikom. Foto: Toyota

Uradnih pogodb Finec še ni podpisal, večina najboljših voznikov relija pa ima že sklenjene pogodbe s konkurenčnimi moštvi Volkswagna, Hyundaia in Citroëna. Skoraj gotovo bo v yarisu sedel mladi Finec Esapekka Lappi, ki nam je lani na neposreden način predstavil potencial škode fabie R5. Toyota in Makinen imata še tri mesece do prvega uradnega nastopa na januarskem reliju Monte Carlo, kjer bo moral biti dirkalnik že pripravljen za konkurenčen boj z bolj izkušenimi ekipami. Ali bo Makinenu uspelo v moštvo zvabiti tudi katerega od voznikov, ki se ta konec tedna za točke svetovnega prvenstva potegujejo na Korziki, vsaj uradno še ni znano.

Video: Testiranja nove toyote yaris WRC

Makinen je vse štiri zaporedne naslove svetovnega prvaka osvojil z Mitsubishijem. Svojo kariero je sicer sklenil pri Subaruju. | Foto: Reuters Makinen je vse štiri zaporedne naslove svetovnega prvaka osvojil z Mitsubishijem. Svojo kariero je sicer sklenil pri Subaruju. Foto: Reuters Makinen: Današnji avtomobili so preprostejši za vožnjo, obenem pa bistveno hitrejši

Čeprav bodo prihodnje leto tehnična pravila nova, bodo njihove izkušnje s programom WRC v zadnjih letih zagotovo pomembna prednost v primerjavi s Toyoto. Japonci so v reliju zadnjič uradno sodelovali leta 1999 s toyoto corollo WRC. Takrat je bil med aktivnimi vozniki tudi še Makinen.     

"Če primerjam nov dirkalnik s takratnimi avtomobili, jih je danes veliko lažje voziti, obenem pa so izrazito hitrejši. Zadnje generacije dirkalnikov WRC nisem imel priložnosti resneje preizkusiti, zato težko primerjam," nam je Makinen odgovoril na vprašanje o primerjavi novih dirkalnikov in predhodnih tekmovalnih avtomobilov pred 17 leti. Finec je v svetovnem reliju poleg štirih naslovov svetovnega prvaka osvojil še 24 posamičnih zmag. Zadnjega od skupno 139 relijev na najvišji ravni je odpeljal konec leta 2003.

Toyote s športnim pridihom tudi na avtomobilskem trgu

Novi športni program je del Toyotinega načrta, da zunanjo podobo svoje znamke vendarle nekoliko spremeni in jo naredi privlačnejšo tudi za mlajše kupce. Del tega načrta je tudi novi crossover C-HR, ki so ga v serijski različici predstavili v Parizu in ga razvili izključno za Evropo. Podrobnejšo zgodbo o tem avtomobilu ter njegovem pomenu za Toyoto v Evropi in Sloveniji bomo objavili v ponedeljek.

Ne spreglejte