Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
29. 3. 2016,
14.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Hibrid hibridni avtomobili Priključni hibrid Zeleni avtomoto Toyota

Torek, 29. 3. 2016, 14.25

6 let, 6 mesecev

Toyota prius plug-in hybrid – mu bo uspelo držati obljubo o 1,4-litrski porabi?

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Toyota prius plug-in | Foto Toyota

Foto: Toyota

Toyota predstavlja drugo generacijo priključnega hibrida s podaljšanim, več kot 50-kilometrskim dosegom in predvideno, le 1,4-litrsko porabo bencina.

Prius je bil leta 2012 prvi priključni hibrid v Evropi

Toyota nadaljuje s plemenitenjem svoje pionirske vloge globalno in na stari celini. Leta 2012 smo v Bruslju sedli v prvo generacijo njihove hibridno priključne zgodbe, prve tovrstne na evropskih tleh. Takrat in tudi danes edini Toyotin priključni hibrid je obljubljal od 2,1 do 3,7-litrsko porabo, vožnjo na elektriko do 85 kilometrov na uro in 25 kilometrov izključno električnega dosega.

Nova generacija, zasnovana na Toyotini modularni platformi TNG, katere učinkovitost in številne prednosti smo pohvalili že pri prvi vožnji novega priusa, je vse omenjene lastnosti še občutno izboljšala.

Poraba: 1,4 litra na sto kilometrov

Večja litij-ionska baterija s kapaciteto 8,8 kilovatne ure pogonskemu sklopu omogoča pogostejše in daljše izkoriščanje izključno električnega pogona. V običajnem voznem načinu bo bencinski motor dobival več neslišne pomoči kot pri prejšnji generaciji, učinkovitost pa je izdatno izboljšana – poraba bo le 1,4-litrska, v tem primeru pa izpusti CO2 ne bodo presegli meje 32 gramov na prevoženi kilometer.

Toyota obljublja 1,4-litrsko porabo in 50-kilometrski doseg. Nova, druga generacija priključnega hibrida torej obljublja veliko, hkrati pa predstavlja popolnoma nov videz vozila, ki se v primerjavi z običajnim priusom zelo razlikuje. | Foto: Toyota Toyota obljublja 1,4-litrsko porabo in 50-kilometrski doseg. Nova, druga generacija priključnega hibrida torej obljublja veliko, hkrati pa predstavlja popolnoma nov videz vozila, ki se v primerjavi z običajnim priusom zelo razlikuje. Foto: Toyota

Polnjenje litij-ionske baterije traja 2,3 ure pod napetostjo 230 voltov na mennekses vtičnici. Na navadni šuko hišni vtičnici pa se baterija zaradi manjše priključne moči polni precej dlje.

Skladno z uveljavljeno tehnologijo tudi novi priključni hibrid izkorišča električno energijo elektromotorja in generatorja, planetno gonilo pa zaradi izboljšav z dodatnim zobniškim sistemom pomeni popolno transformacijo vozniške izkušnje v primerjavi s tem, kar je ponujal prejšnji izdelek. Delovanje pogonskega sklopa je po novem, podobno kot pri običajnem priusu, mnogo bolj uglajeno in v vseh voznih načinih tudi bolj uglajeno.

Največja hitrost vozila v t. i. EV načinu bo do 135 kilometrov na uro (prej do 85), električni doseg pa je s teoretičnimi 50 kilometri celo podvojen. Novinec je od predhodnika 16,5 centimetra daljši, 1,5 centimetra širši in 2 centimetra nižji. Oblikovno je mnogo bolj ekspresiven od običajnega priusa, saj tudi s posvajanjem nekaterih oblikovnih izhodišč modela mirai zahteva veliko pozornosti. Celotnemu sprednjemu delu dominirajo atraktivni žarometi in milo rečeno ogromne dnevne LED-luči na obeh skrajnih delih odbijača, zadek pa ponuja precej unikatno implementacijo svetil v celoten zgornji del. Količnik zračnega upora ni rekorden, je pa zavidljivo nizek – le 0,24.

Ne spreglejte