Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 2. 2015,
15.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 12. 2. 2015, 15.17

8 let

Toyota prihaja s cenovno dostopnim paketom varnostnih tehnologij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pri Toyoti pravijo, da je "varnost pomembnejša od vseh stvari, s katerimi se pri Toyoti ukvarjamo". S to iztočnico na trg prihaja za to znamko nov paket tehnologij za večjo varnost.

Zaostanek za evropskimi konkurenti lovi s konkurenčno ceno

V Toyotinih modelih bodo po novem končno na voljo posodobljeni vozniški varnostni asistenti, ki so na evropskih cestah pri mnogih proizvajalcih že kar nekaj časa v ponudbi. Toyotini avtomobili bodo po vzoru hišnega prestižnega predstavnika Lexusa tako po novem samodejno nadzirali hitrost, preprečevali nalet, brale prometne znake … Elektronski zaostanek pa želi Toyota nadoknaditi predvsem s cenovno dostopno tehnologijo v službi varnosti in udobja.

Sistem za zaznavanje nevarnosti trčenja PCS

Ta sistem zaznava predmete pred vozilom in zmanjšuje možnost trčenja. V prvi fazi opozori voznika na možnost trčenja (vizualno in zvočno) ter v zavornem sistemu narahlo dvigne tlak, da je pri pritisku na stopalko odziv zavor hitrejši. Če se voznik ne odzove, je sistem zmožen zavreti sam; hitrost zmanjša za okoli 30 kilometrov na uro in je sposoben povsem ustaviti vozilo, s tem pa ublaži ali celo prepreči trčenje.

PCS deluje pri razlikah hitrosti (svojega vozila in vozila spredaj) od deset do 80 kilometrov na uro, kar pokriva 80 odstotkov naletov v resničnem prometu. Sicer pa je aktiven od hitrosti vozila deset kilometrov na uro do njegove največje hitrosti, zaznava pa tudi pešce – takrat se seveda prav tako odzove s samodejnim zaviranjem.

Radarski tempomat

Ta pripomoček je že dokaj dobro znan v avtomobilski industriji; sloni na radarskem oddajniku/sprejemniku, ki na podlagi odboja zaznava vozila spredaj in prilagodi hitrost tega vozila vozilu spredaj z ustrezno varnostno razdaljo. Dodatna kamera prav tako spremlja vozila spredaj in pomaga sistemu, da prej zazna morebitno "vrivanje" (pa tudi umikanje) vozila pred vaše vozilo ter tako mehkeje prilagaja hitrost.

Sistem proti nenamernemu zapuščanju prometnega pasu

S pomočjo tipal sistem zaznava, ali se vaše vozilo vozi znotraj črt prometnega pasu ali ga morda nenamerno zapušča. Če voznik ne vklopi smernika, sistem opozori na zapuščanje vizualno in zvočno, pri naprednejših izvedbah pa bo sistem tudi aktiven, kar pomeni, da bo s krmiljenjem volanskega obroča sam poskusil zadržati vozilo znotraj prometnega pasu.

Sistem samodejnega preklopa med dolgimi in zasenčenimi žarometi

Sistem zaznava spredaj vozeča ali nasproti vozeča vozila na podlagi njihovih luči. Če vozite z dolgimi žarometi in nekoga dohitite ali nekdo pripelje nasproti, sistem sam preklopi na zasenčene luči. S tem povečuje varnost drugih vozil, saj sami morda pozabimo preklopiti na zasenčene, obenem pa povečuje vašo varnost, saj takoj, ko ni več vozil spredaj, preklopi spet na dolge žaromete.

Sistem za prepoznavanje prometnih znakov

Kamera tega sistema ima posebno funkcijo, ki omogoča prepoznavanje nekaterih prometnih znakov z zajete slike, znak pa nato prikaže na zaslonu. Gre za znake za omejitev hitrosti, prepoved prehitevanja, stanje cest in avtocestne oznake. Če voznik prekorači dovoljeno hitrost, ga sistem opozori zvočno in vizualno.

Paketi safety sense bodo serijski ali doplačilni za ugodno ceno

V nekaterih državah so vozila, opremljena s takšnimi varnostnimi sistemi, upravičena do manjših zneskov zavarovanj ali ugodnejših zavarovalnih pogojev. Pri Toyoti se zato zavezujejo, da bodo nove sisteme skušali čim prej uvesti v svoja vozila, in sicer serijsko ali pa v obliki cenovno ugodnega paketa. Prvi modeli s to tehnologijo bodo aygo, yaris, auris in avensis, sporočajo pa, da bo do konca letošnjega leta že 70 odstotkov kupcev toyot svoja vozila lahko opremilo s paketom safety sense.

Pet področij Toyotine varnostne strategije

Toyotina varnostna strategija vključuje pet področij: inteligentni (aktivni) parkirni pripomočki, sistemi aktivne varnosti (za izogibanje trku), sistemi za zaznavanje možnosti trčenja in priprava potnikov nanj, sistemi pasivne varnosti (za varnost v primeru trčenja) ter odziv in pomoč v primeru trčenja.

Temu rečejo integrirana varnost in je "živ" koncept, kar pomeni, da se pri Toyoti ne bodo preprosto ustavili pri tukaj predstavljenih sistemih. In da ne bo pomote – Toyota tu seveda ni nikakršna izjema, vse uglednejše avtomobilske znamke razvijajo sisteme za varnost samostojno ali v sodelovanju s specialisti. Marsikaj tukaj predstavljenega je pri nekaterih znamkah že na voljo.

Ne spreglejte