Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 8. 2016,
13.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

3

Natisni članek

Družinski Avtomoto Toyota

Petek, 19. 8. 2016, 13.40

6 let, 7 mesecev

Domača predstavitev

Toyota corolla – japonski "golf" za okoli sto Slovencev letno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

3

Toyota corolla | Foto Aleš Črnivec

Foto: Aleš Črnivec

Toyota corolla v Slovenijo prihaja kot najbolje prodajano vozilo vseh časov. Od leta 1966, ko so pri Toyoti izdelali prvo corollo, so jih prodali že 43 milijonov. O uspešnosti oziroma o kakovosti skozi vse generacije priča tudi podatek, da se po svetovnih cestah trenutno vozi kar 26 milijonov teh vozil.

Poudarki:

Medosna razdalja nopve corolle meri zavidljivih 270 centimetrov, to je enako kot pri večji toyoti avensis. | Foto: Aleš Črnivec Medosna razdalja nopve corolle meri zavidljivih 270 centimetrov, to je enako kot pri večji toyoti avensis. Foto: Aleš Črnivec Naziv, ki ga corolla nosi že petdeset let, predstavlja krono s cvetovi. Ta je bila v obliki znaka upodobljena na vozilu prve generacije.

Toyota model corollo proizvaja v šestnajstih tovarnah po svetu, prodajajo pa ga v 150 državah.

Leta 2013 je enajsta generacija corolle po sedmih letih nasledila predhodnico. Takrat, leta 2006, so pri Toyoti predstavili aurisa, ki je v primerjavi z limuzinsko corollo kot kombilimuzina bolj dinamičen, predvsem pa primernejši za evropski trg.

Toyota se prihodnje leto znova podaja v svetovno prvenstvo v reliju, kjer je s corollo ob koncu devetdesetih let nanizala štiri zmage in trideset uvrstitev na zmagovalne stopničke.

Corollo lahko štejemo med filmske zvezde, saj je do zdaj nastopila v 646 filmih.

Ob predstavitvi bo osnovna različica corolle na voljo za 12.950 evrov.

Večji zaslon na dotik, boljši materali, notranjost po vzoru aurisa …  | Foto: Aleš Črnivec Večji zaslon na dotik, boljši materali, notranjost po vzoru aurisa … Foto: Aleš Črnivec

Na slovenske ceste sto vozil letno

Prostor nad glavo voznika povprečne rasti meri 60 milimetrov, nad potnikom zadaj pa 20 milimetrov. | Foto: Aleš Črnivec Prostor nad glavo voznika povprečne rasti meri 60 milimetrov, nad potnikom zadaj pa 20 milimetrov. Foto: Aleš Črnivec Corolla je v Evropi in Sloveniji namenjena starejši populaciji, ki ne potrebuje več petvratnega vozila. Sto kupcev pri nas naj bi prepričala kot limuzina z legendarnim slovesom, zanimivim videzom, udobjem, kakovostjo in izpopolnjeno vozno dinamiko.

Pri Toyoti corollo hvalijo kot vozilo z najprestižnejšo zunanjostjo in premium notranjostjo v razredu, tudi glede na visoko stopnjo udobja naj bi bila vodilna.

Poleg pregovorne Toyotine zanesljivosti omenjajo še varnost, kjer poleg petih zvezdic NCAP poudarjajo nove tehnologije, kot so pre-collision system, lane departure alert, automatic high beam in road sign assist.

Gre za aktivne vozniške pomočnike, ki zmorejo preprečiti nalet, pomagajo ohranjati vozilo znotraj voznega pasu, prilagajajo svetlobni snop luči in berejo prometne znake.

Medosje kot pri avensisu

Volumen po pokrovom prtljažnika znaša 452 litrov. | Foto: Aleš Črnivec Volumen po pokrovom prtljažnika znaša 452 litrov. Foto: Aleš Črnivec Pri corolli so medosno razdaljo izenačili z avensisom, 2.700 milimetrov pa je za sto milimetrov daljša od medosja aurisa. Pri Toyoti radi poudarijo najboljši rezultat pri seštevku podatkov o naklonu volanskega obroča, prostoru nad glavo spredaj in zadaj ter za kolena zadaj, in o volumnu prtljažnega prostora.

Vozne lastnosti bomo podrobneje preverili med vožnjo testnih vozil. Pri Toyoti jih omenjajo kot najboljše v segmentu zaradi majhne teže z nizkim težiščem, primerne aerodinamike in majhnim obračalnim krogom. Upravljanje naj bi bilo primerljivo z bolj športno nastrojenim aurisom.

Trije motorji, štiri opreme

Toyota corolla | Foto: Aleš Črnivec Foto: Aleš Črnivec Toyota corolla je že v prodajnih salonih, kjer kupci lahko izbirajo med tremi motorji (bencinska 1.33 in 1.6 ter dizelski 1.4) in štirimi stopnjami opreme (terra, luna, style in sol). K osnovni opremi poleg šeststopenjskega menjalnika spada sedem varnostnih blazin, klimatska naprava, radio z upravljanjem na volanu, potovalni računalnik, Bluetooth … Dva tisoč evrov dražja oprema luna dodaja avtomatsko klimatsko napravo, usnjen volan, sedempalčni zaslon z vzvratno kamero, tempomat in varnostne sisteme.

Za nadaljnjih petsto evrov je corolla style opremljena s 16-palčnimi platišči in senzorjem za dež, medtem ko je oprema sol skoraj tri tisoč evrov dražja. Poleg 17-palčnih platišč in delno usnjenega oblazinjenja gre za LED-žaromete, smart entry s sistemom start-stop in samodejnim parkiranjem.

V Sloveniji od 12.950 evrov naprej

Cena osnovno opremljene corolle z bencinskim motorjem 1.33 je 14.550 evrov, tisočaka več stane motor 1.6, dizelski 1.4 pa še 800 evrov več. Ob predstavitvi novega modela je corolla 1.33 terra v posebni ponudbi na voljo za 12.950 evrov, s čimer se glede na predhodnika ni podražila.

Ne spreglejte