Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
15. 8. 2017,
4.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,48

2

Natisni članek

tovornjak avtocesta avtocesta Nemčija

Torek, 15. 8. 2017, 4.34

6 let, 6 mesecev

Tovornjaki se lahko na Švedskem in v Nemčiji polnijo kar med vožnjo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,48

2

Siemens tovornjak Nemčija | Foto Siemens

Foto: Siemens

Nemci bodo postavili desetkilometrski testni odsek avtoceste, na katerem se bodo lahko električni oziroma hibridni tovornjaki polnili med vožnjo. Enak projekt so že začeli pripravljati tudi Švedi.

Siemens tovornjak Nemčija | Foto: Siemens Foto: Siemens Testni odsek pri Frankfurtu bodo podaljšali na 10 kilometrov

Električni pogon se zdi vse bolj verjetna prihodnost tovornega prometa. Sisteme polnjenja med vožnjo so začeli testno preizkušati v Kaliforniji in na Švedskem, še korak naprej so zdaj naredili na nemških avtocestah. Tam je bil do zdaj z žicami, na katere se tovornjak priklopi, med vožnjo pa se mu tako polnijo baterije, opremljen le dvokilometrski odsek. V deželi Hesse bodo zdaj pripravili odsek v dolžini deset kilometrov, ki leži med Frankfurtom in Darmstadtom. Glavni namen je preizkušati uporabnost takega polnjenja v realnem tovornem prometu.

Siemens tovornjak Nemčija | Foto: Siemens Foto: Siemens

Kljub polnjenju lahko tovornjak vozi s hitrostjo 90 kilometrov na uro

Nemci so za projekt pooblastili Siemens, ki je sistem poimenoval eHighway. Tovornjak mora imeti poseben nastavek za priključitev v nadcestno električno omrežje, med polnjenjem pa lahko vozi s hitrostjo do 90 kilometrov na uro. Pri Siemensu so izračunali, da 40-tonski tovornjak pri 100 tisoč prevoženih kilometrih lahko s sistemom električnega polnjenja privarčuje 20 tisoč evrov. Če bi 30 odstotkov tovornjakov na nemških cestah elektrificirali, bi to državni izpust CO2 zmanjšalo za šest milijonov ton.

Švedska želi leta 2030 neodvisnost tovornega prometa od klasičnih fosilnih goriv

Še pred Nemci so tak poskusni sistem pri Siemensu (v sodelovanju s Scanio) vpeljali tudi na Švedskem. Tam želijo do leta 2030 svoj tovorni promet razviti do neodvisnosti od klasičnih fosilnih goriv. Švedi imajo zdaj testni odsek, dolg dva kilometra.

Tovornjak, ki bi se polnil med vožnjo, bi lahko v tej skandinavski državi v 200 tisoč kilometrih privarčeval 75 tisoč evrov. Scania je pripravila hibridne tovornjake. Tak pogon tovornjaku pomaga ob prehitevanjih ali ko nad cesto ne bi bilo možnosti priključitve na električno omrežje.

Ne spreglejte