Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
10. 2. 2016,
15.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ford tovarna Tehno Avtomoto

Sreda, 10. 2. 2016, 15.07

7 let, 12 mesecev

Tovarna na zapestju: Fordovi delavci s pametnim telefonom in tovarniško aplikacijo

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ford je za svoje tovarne razvil prenosljiv mobilni komplet, pametni telefon s posebno tovarniško aplikacijo, ki omogoča hitrejša in natančnejša preverjanja kakovosti novih vozil.

Pred več kot sto leti prvi postavili tekoči trak, danes ob proizvodne linije postavljajo sodobno komunikacijsko orodje

Pred dobrim stoletjem si je oče znamke Ford Henry Ford zamislil prvo različico tekočega traku in financiral njegov razvoj prav za potrebe avtomobilske industrije. S tem je tako pocenil avtomobil, da si ga je lahko privoščil vsak delavec v njegovih tovarnah. Zaradi te zamisli je bil prva velikoserijska uspešnica legendarni model ford T. Že od takrat dalje pri Fordu veliko pozornosti posvečajo organiziranosti in učinkovitosti svoje proizvodnje, zato so v svoji veliki tovarni v Valencii znova postregli z inovacijo in proizvodnjo podprli s komunikacijo na zaslonih pametnih telefonov.

Razvili so nosljivo napravo, ki v povezavi s pametnim telefonom delavcem na proizvodni liniji omogoča hitrejša in natančnejša preverjanja kakovosti novih vozil.

Adijo, papirnati dokumenti in na tisoče korakov do računalniškega zaslona

Nekoč so delavci v Fordovem proizvodnem obratu v Valencii v Španiji uporabljali sistem, ki je temeljil na tiskanju na papir, za dostop do informacij na namiznem računalniku pa so vsak dan morali prehoditi več kot kilometer. Zdaj preverjanje opremljenosti in kakovosti na izbrani točki omogoča nova aplikacija v operacijskem sistemu Android, povezana s prenosno napravo za zagotavljanje kakovosti, ki si jo delavec namesti na zapestje, prek nje pa lahko tudi ustavi proizvodno linijo.

"V naši obširni paleti vozil je vgrajena različna oprema, prav tako so vozila opremljena s številnimi funkcijami, zato nam digitalne inovacije v naših proizvodnih obratih pomagajo ustvariti ustrezne načine za uporabo v proizvodnih postopkih," je novo komunikacijsko orodje komentirala Linda Cash, podpredsednica za področje proizvodnje pri Fordu Evropa.

"Možnost, da si lahko pri preverjanju vseh vidikov kakovosti vozila in njegove opremljenosti pomagaš s preprostim pogledom na zaslon pametnega telefona, omogoča zagotavljanje najvišje ravni kakovosti izdelka ter izboljša delovne postopke in učinkovitost proizvodnje."

Vodja proizvodnje, ki je sodelavce in domače opazoval, koliko čas preživijo pred zasloni

Uporabo mobilne naprave, povezane z aplikacijo na pametnem telefonu, je upravnemu vodstvu tovarne predlagal Ramón García, vodja Fordove proizvodnje, ki je svoje kolege in družinske člane opazoval med vse pogostejšo uporabo aplikacij na pametnih telefonih in tabličnih računalnikih med odmori za kosilo in doma.

Ford je v sodelovanju z lokalnim programerskim podjetjem Visia Solutions S.L. nato razvil aplikacijo za operacijski sistem Android.

"Moji kolegi in sorodniki si pri organizaciji življenja čedalje bolj pomagajo s pametnimi mobilnimi tehnologijami. Prešinilo me je, da bi lahko podobno tehnologijo uporabili tudi na delovnem mestu – in izboljšali postopek avtomobilske proizvodnje," je povedal García.

"Ta tehnologija nam pomaga bolje obvladati povečano zapletenost zaradi uporabe ene proizvodne linije za sestavljanje večjega števila vozil, ki so poleg tega opremljena z različnimi možnostmi in funkcijami."

"Začetni odziv delavcev na proizvodni liniji je izjemno pozitiven in zdaj aktivno spremljamo druga področja postopkov, ki bodo morda omogočala uporabo digitalnih inovacij in nadaljnje izboljšanje kakovosti in učinkovitosti," je dodal García.

Pametni telefoni, tablice in ure vse bolj povezani z avtomobilom

Ker so moderne naprave in digitalne komunikacijske poti vse bolj povezane s človekovim vsakdanom, je jasno, da tudi avtomobili na pragu nove dobe mobilnosti, ko bodo v zastojih kmalu tudi vozili povsem sami, postajajo pomemben del te moderne komunikacije in mobilnosti.

Ford je zaradi porasta pametnih naprav in novih možnosti, ki jih v avtomobilu odpira njihova uporaba, v svojem središču za raziskave in inovacije v Dearbornu v Michiganu letos odprl laboratorij za proučevanje izkušenj z mobilnimi napravami v avtomobilih.

Znanstveniki in inženirji v tem laboratoriju sodelujejo pri povezovanju nosljivih naprav in vozil, ki bi tehnologijam za pomoč vozniku pomagale natančneje upoštevati, kdo sedi za volanom – še posebej, če je ta oseba izpostavljena stresu ali je zaspana. S tem želijo tehnologijo uporabiti za povečanje varnosti v cestnem prometu, kjer je prav človeški faktor še vedno tisti, ki povzroči največ prometnih nesreč.

Ne spreglejte