Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
18. 6. 2014,
11.48

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Renault Ford Peugeot Opel Gregor Pavšič

Sreda, 18. 6. 2014, 11.48

5 let, 6 mesecev

Top 10 majhnih avtov v Evropi: vodi ford fiesta, kanibalizem krade kupce

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Razred majhnih avtomobilov bo na račun dimenzijsko primerljivih crossoverjev v Evropi letos izgubil primat. Najbolje se prodajajo ford fiesta, renault clio in volkswagen polo.

Tržni delež razreda je v desetih letih padel za šest odstotkov

Razred majhnih osebnih avtomobilov je za najbolje prodajan evropski razred veljal zadnjih osem let, prevlada pa bi se lahko po raziskavah analitikov letos končala. Pred desetimi leti je ta razred predstavljal 28-odstotni tržni delež, letos pa bi lahko delež padel pod 23 odstotkov. Če so v Evropi pred desetimi leti letno prodali še štiri milijone majhnih avtomobilov, naj bi letos prodali le še 2,64 milijona avtomobilov.

Avtomobilski kanibalizem znotraj posameznih znamk

Prodaja avtomobilov je padla predvsem zaradi vse bolj priljubljenih crossoverjev in majhnih športnih terencev. Novi renault captur je zagotovo "ukradel" nekaj kupcev cliu, enako velja tudi v primeru peugeotov 2008 in 208. Analitiki ugotavljajo, da pri obeh znamkah tako velikega deleža kanibalizma v svojih vrstah najbrž niso pričakovali.

Potem ko sta imela renault clio in peugeot 208 ob koncu lanskega leta izrazito rast prodaje, jima je letos izrazito padla. Na drugi strani bi se modela captur in 2008 zaradi svoje rasti prodaje zlahka uvrstila med deset najbolje prodajanih majhnih avtomobilov v Evropi.

Prihodnost razreda je vseeno precej svetla, saj se po dolgoletni krizi pobirajo trgi v Italiji, Franciji in Španiji. Do leta 2020 naj bi v tem razredu že prodali okrog 3,3 milijona vozil letno in spet prevzeli primat najbolje prodajanega avtomobilskega razreda v Evropi. Na trg bodo posamezni proizvajalci ta čas poslali tudi nove generacije svojih vozil (opel corsa, škoda fabia, volkswagen polo …).

Kupci avtomobilov so geografsko zelo navezani na določen model

Na slabšo prodajo v tem razredu vozil vpliva tudi menjava generacij posameznih vozil, saj so njihovi kupci v posameznih evropskih regijah zelo navezani na določen model avtomobila. Prav tako ti kupci najpogosteje kupijo avtomobil domačega proizvajalca ali tisti model, ki ga proizvajajo v domači tovarni. Dober primer je tudi slovenska navezanost na renault clia iz novomeškega Revoza.

Med majhnimi avtomobili brez premium ponudbe

Medtem ko bi se po skupni prodaji med kompaktnimi kombilimuzinami oziroma v "golfovem" razredu med najboljšo deseterico prebili tudi premium predstavniki (audi A3, BMW serije 1, mercedes-benz razred A), med majhne avtomobile premium proizvajalci še niso prodrli. Edina prava izjema je audi A1, ki pa se s prodanimi 26.170 vozili ne bi uvrstil med najboljšo deseterico.

Ne spreglejte