Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 7. 2020,
8.51

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,93

2

Natisni članek

hyundai ladja nesreča nesreča

Sobota, 11. 7. 2020, 8.51

3 leta, 9 mesecev

To se dogaja s 4.200 avtomobili na potopljeni ladji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,93

2

Tovorna ladja MV Golden Ray, ki je 8. septembra lani nasedla v plitvi vodi  blizu obale ameriške zvezne države Georgia, še vedno nemočno leži na trupu in je postala že prava turistična atrakcija. V 200-metrski ladji še danes čaka 4.200 avtomobilov znamke Hyundai in Kia, a rešitev je na vidiku. Z velikansko žago jo bodo septembra prežagali na osem delov in nasedlo ladjo odstranili iz morja.

MV Golden Ray, lastnik je transportno podjetje v lasti korejskega koncerna Hyundai, so izdelali leta 2017 v Hyundaievi ladjedelnici Mipo v južnokorejskem Ulsanu. Iz pristanišča Brunswick v zvezni državi Georgia je nekaj minut čez polnoč 8. septembra lani odplula proti pristanišču v zvezni državi Baltimore, kjer bi morala pobrati še nekaj avtomobilov ter zatem nadaljevati pot proti Bližnjemu vzhodu. A pot se je hitro zapletla, saj je tovorna ladja nasedla v plitvini in se prevrnila na bok. 24 članov posadke je uspešno rešila obalna straža, 4.200 avtomobilov Hyundai in Kia pa je ostalo ujetih v ladji.

potopljena ladja
Avtomoto Pogled v potopljeno ladjo: na tisoče avtov čaka rešitev #foto

Odstranjevanje bo steklo septembra

Ladja že skoraj leto dni leži prevrnjena na obali in je v tem času postala že prava turistična atrakcija. Kot je poročal lokalni časopis, je na Golden Ray tovorna ladja | Foto: Wikipedia Commons Foto: Wikipedia Commons vidiku že reševalna akcija, ki bo potekala septembra. Z velikansko žago bodo celotno ladjo, skupaj z avtomobili v notranjosti, razrezali na osem delov in vsak odrezan del naložili na drugo ladjo ter ga odpeljali v Louisiano, kjer jih bodo reciklirali. ''Pričakujemo veliko požarov,'' je dejal vodja projekta za Brunswick News.

Težko si je predstavljati, kakšna mora biti žaga, ki bo razrezala 200-metrsko tovorno ladjo, zato so vodilni s pomočjo videoposnetka rekonstruirali celoten potek. V resnici gre za velikansko žago VB 10000 v obliki žerjava z verigo, ki jo bodo parkirali ob nasedlo ladjo. Gre za enak princip kot pri žagi, ki jo izmenično vsak na svojo stran vlečeta dva človeka.

Kako ujeti padajoče kose vozil in ladje?

A vse skupaj ni tako preprosto. Med rezanjem bo poleg nevarnosti požarov dodaten zaplet tudi iz ladje padajoče ogromno število odpadkov, ki so škodljivi za okolje in živali. Že zdaj so pod ladjo postavili lovilce olja ter mreže za lovljenje odpadajočih kosov in umazanije. Na koncu težave predstavlja še lastnik Hyundai Glovis, saj želi rešiti kar se da veliko avtomobilov in jih odpeljati na varno.

Ne spreglejte