Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
5. 9. 2016,
10.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

2

Natisni članek

DARS vinjeta

Ponedeljek, 5. 9. 2016, 10.08

6 let, 7 mesecev

To je vinjeta za leto 2017: Dars jih bo spet obarval oranžno #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

2

Prihodnje leto bomo na avtomobile, motocikle in kombije za vožnjo po avtocestah in hitrih cestah spet lepili oranžne vinjete. Cene zanje ostajajo enake. Prodaja vinjet narašča, prav tako skokovito tudi število glob zaradi njihove neuporabe.

Oranžne vinjete smo že poznali leta 2009, ko so bile tudi prvič v prodaji celoletne vinjete. | Foto: DARS/zajem zaslona Oranžne vinjete smo že poznali leta 2009, ko so bile tudi prvič v prodaji celoletne vinjete. Foto: DARS/zajem zaslona

Po letu 2009 spet oranžna vinjeta

Dars je objavil prvo fotografijo vinjete z letnico 2017, ki jo bodo začeli prodajati z začetkom decembra, vinjeta pa v uporabo vstopa s koncem januarja prihodnje leto. Za letno vinjeto za osebna vozila bo treba še naprej odšteti 110 evrov, za mesečno 30 ter za tedensko 15 evrov. Za kombinirana vozila bo letna vinjeta še naprej stala 220 evrov, mesečna 60 ter tedenska 30 evrov. Za motorna kolesa cena letne vinjete ostaja nespremenjena pri 55 evrih, za mesečno bo treba odšteti 30 evrov ter za tedensko 7,5 evra.

Medtem ko so obstoječe vinjete kovinsko zelene barve, bodo prihodnje leto obarvane oranžno. Tako barvo so vinjete že imele leta 2009, ko so bile tudi prvič v prodaji celoletne vinjete.

Letos so prodali že 770 tisoč vinjet

Dars je do zdaj letošnjih letnih vinjet prodal 770 tisoč, kar je štiri odstotke več kot v primerljivem lanskem obdobju, medtem ko je bila prodaja letnih vinjet za kombinirana vozila večja za šest odstotkov (46 tisoč). Prodaja mesečnih vinjet za osebna vozila se je povečala za osem odstotkov, mesečnih vinjet za kombinirana vozila pa za 17 odstotkov.

DARS vinjeta z letnico 2017 | Foto: DARS/zajem zaslona Foto: DARS/zajem zaslona

Kakšno vinjeto boste kupili prihodnje leto?

  • Celoletno.
    91,40 %
    255 glasov
  • Mesečno.
    1,08 %
    3 glasov
  • Tedensko.
    0,36 %
    1 glasov
  • Ne bom je kupil.
    7,17 %
    20 glasov
Oddanih 279 glasov

Letos za petino več glob zaradi napačne uporabe oziroma neuporabe vinjet

Pri Darsu poudarjajo, da prihodke iz naslova vinjet potrebujejo za gradnjo in vzdrževanje slovenskega avtocestnega križa. Upravljajo 610 kilometrov avtocest in hitrih cest, 163 kilometrov priključkov in razcepov ter 27 kilometrov počivališč. Na našem avtocestnem omrežju imajo tudi več kot 1.100 premostitvenih objektov.

Njihovi cestninski nadzorniki so letos do konca julija izdali skupno 31.609 plačilnih nalogov zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet, kar je v povprečju nekaj več kot 1000 vsak teden. Število izdanih plačilnih nalogov je bilo v primerjavi z enakim lanskim obdobjem, ko so jih izdali 27.670, večje za 21 odstotkov.

Nadzorniki Darsa so v osmih letih izdali nekaj manj kot 394 tisoč plačilnih nalogov za napačno uporabo ali neuporabo vinjet. | Foto: Nadzorniki Darsa so v osmih letih izdali nekaj manj kot 394 tisoč plačilnih nalogov za napačno uporabo ali neuporabo vinjet.

Samo z globami iz naslova neuporabe vinjet bi pokrili gradnjo predora Markovec

Višina predpisane globe je od 300 do 800 evrov, pri čemer cestninski nadzorniki na mestu prekrška v skladu z zakonom izdajo najnižjo, torej 300 evrov. Nadzorniki so v osmih letih izdali nekaj manj kot 394 tisoč plačilnih nalogov. Če bi vsak izkoristil "polovičko", torej 150 evrov, to v osmih letih znese približno 59 milijonov evrov. To je približno skupni strošek vseh gradbenih del ter elektrostrojne opreme predora Markovec na hitri cesti med Koprom in Izolo, sporočajo iz Darsa.

Ne spreglejte