Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
10. 5. 2017,
6.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

2

Natisni članek

Opel General Motors ampera-e

Sreda, 10. 5. 2017, 6.45

6 let, 6 mesecev

Tisoči Norvežanov čakajo električni opel, a General Motors jih izdeluje počasi

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

2

Opel je zgolj na Norveškem dobil štiri tisoč rezervacij za novo električno ampero-e, toda proizvodnja v ZDA ostaja negotova in potencialni kupci ne vedo, kdaj lahko avtomobil sploh pričakujejo.

Realni doseg opel ampere-e z enim polnjenjem znaša več kot 300 kilometrov. | Foto: Gregor Pavšič Realni doseg opel ampere-e z enim polnjenjem znaša več kot 300 kilometrov. Foto: Gregor Pavšič

Prva vožnja: Z električno opel ampero-e po Norveški

General Motors želi pozitiven rezultat tudi pri elektriki


Na ceste prihajajo prenove ali celo že druge generacije obstoječih električnih avtomobilov in ti z vidika uporabnosti ter racionalnosti ponujajo vse bolj zanimive priložnosti. Pisali smo že o novi opel amperi-e oziroma chevroletu boltu, ki imata med vsemi električnimi avtomobili danes največji doseg. Toda proizvodnja v tovarnah General Motorsa (GM) nikakor ne more slediti velikemu povpraševanju po tem prelomnem avtomobilu.

Norvežani so jih naročili že štiri tisoč

Samo na Norveškem je namreč opel ampero-e naročilo kar štiri tisoč ljudi, letos pa jim jih bodo zagotovili le "nekaj sto". Pri GM so namreč za zdaj proizvodnjo začrtali zgolj na 30 tisoč vozil letno. Čeprav so priznali, da bi ampera-e kot prvi električni avtomobil proizvajalcu prinesla dobiček, bodo avtomobil uporabljali tudi za doseg zakonskih omejitev svoje flote na določenih trgih, pišejo pri Electreku.

"Obseg proizvodnje opel ampere-e se prilagaja iz meseca v meseca, zato je treba tudi ves čas prilagajati pričakovan rok dobave. Prvi avtomobili bodo prispeli maja ali junija, na žalost pa res še ne vemo natančnega datuma dobave avtomobilov, ki so bili načrtovani za leto 2018," je v pojasnilu na številne špekulacije okrog ampere-e povedal predstavnik Opla na Norveškem Stein Pettersen.

Na največje trge prihodnje leto le "nekaj sto" amper-e

Opel bo ampero-e najprej ponudil na Norveškem, Nizozemskem, v Švici in Nemčiji, a predvidoma bo na vseh trgih letno na voljo "nekaj sto" avtomobilov. Prihodnje leto bo predvidoma ta avtomobil prvič na voljo tudi v Sloveniji.

Pri GM so tudi potrdili, da bodo kljub prodaji Opla koncernu PSA Peugeot Citroën še naprej v ZDA proizvajali tudi opel ampero-e.

 

Ne spreglejte