Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
28. 11. 2013,
12.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Policija zimske gume

Četrtek, 28. 11. 2013, 12.35

7 let, 12 mesecev

Test policijskih gum: Sava konstantna, Dunlop za provide, Goodride nepriporočljiva (video)

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Dodaten test naročenih zimskih gum slovenske policije je potrdil pričakovano: Goodridove gume niso primerne za provide, za vsakodnevno rabo med testiranimi najbolj primerne Savine gume.

Dodaten test gum je zahteval vrh slovenske policije – prepozno?

Po številnih kritikah medijev in policijskih sindikatov na izbor zimskih gum za policijska vozila, kjer so v oči še posebej bodle cene gume Goodride za provide, so danes v Celju na providi škodi octavii RS dodatno preizkusili gume goodyear ultragrip 8 performance, dunlop SP wintersport 4D, goodride SW608 in sava eskimo S3.

Policija in notranje ministrstvo, dodaten test gum je navsezadnje zahteval tudi generalni direktor policije Stanislav Veniger, sta hotela dobiti podatke o gumah:

- zavorno pot v suhem od 100 kilometrov na uro do ustavitve,

- zavorno pot v mokrem od 100 kilometrov na uro do ustavitve,

- bočni oprijem v mokrem (vožnja na mokrem krogu do meje oprijemljivosti gum ob vklopljenem ESP).

- subjektivna ocena vodljivosti gume v mokrem in na suhem - podano s strani zunanjega izvajalca testiranja.

Pri tem so meritve opravili po naslednji metodologiji:

- zavorna pot: po pet meritev v suhem in v mokrem, rezultat je povprečje srednjih treh rezultatov v suhem in v mokrem,

- bočni oprijem v mokrem: povprečje najhitrejših treh krogov, v katerih avto ob vklopljenem stabilnostnem sistemu (ESP) drži zadano linijo vožnje v krogu,

- vodljivost: subjektivna ocena naših testnih voznikov zunanjega izvajalca.

Uradne rezultati bodo znani v ponedeljek

Uradni rezultati testiranj vseh štirih gum bodo objavljeni v ponedeljek. Po za zdaj neuradnih podatkih je povprečno najboljšo oceno dobila Savina guma, ki pa bi jo priporočali predvsem za policijska vozila za vsakdanjo rabo, pri providah pa bi morala v poštev priti dinamično najbolj ustrezna Goodyearova guma.

Goodridove gume so tudi na slovenskem testu dobile oznako neprepričljivo. Vprašanje ostaja, kaj se bo s temi gumami na policijskih vozilih zdaj zgodilo. Urad za logistiko pri ministrstvu za notranje zadeve je naročil 126 Goodridovih gum, ki sicer niso namenjene le za provide. Denarja za njihovo zamenjavo bržkone ne bo, toda policija je že objavila javni razpis za letne gume za prihodnje leto. Bodo takrat pri naročanju že bolj pazljivi?

"Danes ni šlo le za test gum - na preizkušnji je bila policija. Cenene gume so v policiji zgolj eden od problemov in v zadnjem času se nam jih je nabralo preveč. Ne smemo pozabiti na ukinjanje enot, dežurnih služb, katastrofalno stanje voznega parka, zastarelih prostorov in opreme - v policijo se že leta ne vlaga, tako kot bi se moralo. Policisti so operativci, ki svoje delo opravljajo na terenu - zato potrebujejo dobro opremo - dobre gume, dobra vozila in dobro obleko. Cenene gume so obraz slabe policije, so odraz varnosti v državi - toliko kot bo vlada vlagala v varnost takšne varnostne razmere bo imela. Upamo, da se zaradi slabih gum ne bo zgodila kakšna nesreča - sicer pa pričakujemo odgovornost pristojnih," so ob testiranju sporočili iz sindikata policistov Slovenije.

Ne spreglejte