Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
10. 7. 2013,
14.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 10. 7. 2013, 14.16

8 let

Tatovi v Sloveniji največ kradejo renaulte, volkswagne in BMW-je

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Število tatvin motornih vozil je v Sloveniji na evropskem dnu, a previdnost vendarle ni odveč. Lani so v Sloveniji odtujili 663 osebnih avtomobilov, med temi največ renaultov, volkswagnov in BMW-jev.

Slovenske tatove najbolj mikajo renaulti

Medtem ko je avtomobilske tatove v ZDA v zadnjem desetletju najbolj privlačil cadillac escalade (letos ga je prehitel Fordov poltovornjak F-150), so po podatkih slovenske policije v Sloveniji največkrat ukradeni in odtujeni renaulti (165), volkswagni (148), BMW-ji (83), audiji (56), opli (30), fiati (25), seati (24), fordi (15), citroëni (14) in peugeoti (10).

Pri Renaultu prednačita clio in megane, pri Volkswagnu golf in passat, pri BMW-ju X5 in serija 5, pri Audiju pa modela A3 in A4.

Dobra petina ukradenih vozil nazaj v roke lastnikom

"V Sloveniji storilci iščejo večinoma vozila srednjega in višjega cenovnega razreda. Večino teh vozil po tatvini (doma ali v tujini) razstavijo v rezervne dele, ki jih nato uporabijo za popravilo razbitih vozil. Manjši del vozil (vozila višjega cenovnega razreda), ki jih ne razstavijo, pa po tatvini prepeljejo v tujino, najprej v nam bližnje vzhodne države in od tam naprej proti vzhodu, pogosto iz Evrope. Slovenska vozila so že našli v Južni Koreji, na Arabskem polotoku, v Tuniziji …" nam je povedal Drago Menegalija s slovenske policije.

Splošen trend tatvin vozil v Evropski uniji je še vedno tak, da storilci ukradena vozila iz zahodnoevropskih držav po tatvini prepeljejo v vzhodno Evropo ali še naprej proti vzhodu oziroma severovzhodu (Rusija, Azija, Afrika …). Pogosto se za prevoz vozil uporablja tudi kontejnerski ladijski transport.

Lani v Sloveniji odtujenih 1.049 motornih vozil, skupno število stagnira

Število vseh ukradenih vozil v Sloveniji stagnira. Leta 2000 je policija obravnavala 1.037 tatvin in odvzemov, le v letih 2007 in 2008 je bilo število teh vozil manjše kot tisoč.

Lani so v Sloveniji skupno ukradli 1.049 vozil, od tega 663 osebnih avtomobilov. Med drugimi motornimi vozili je bilo 109 koles z motorjem, 86 priklopnih vozil, 59 motornih koles in tovornih vozil, 21 kombiniranih vozil, 22 vlečnih vozil, 10 traktorjev, štiri štirikolesa in osem delovnih strojev.

Glede na posamezne policijske uprave je pričakovano najbolj obremenjena ljubljanska, kjer so lani našteli 609 oziroma 58 odstotkov vseh kraj.

Največ avtomobilov ukradejo v Italiji, Veliki Britaniji in Franciji

Glede na evropsko povprečje je kraj avtomobilov v Sloveniji sorazmerno malo. Leta 2010 so ukradli 713 vozil, kar predstavlja 35,8 vozila na sto tisoč prebivalcev. Od tega so jih lastniki nazaj uspešno dobili 22,7 odstotka.

"Za primerjavo statističnih podatkov je Europol natančno predpisal, katere kategorije vozil in katera kazniva dejanja se upoštevajo pri pripravi statističnih podatkov. Slovenija je tako posredovala podatke o osebnih vozilih, kombiniranih vozilih (do 3,5 tone), in sicer za kazniva dejanja tatvine, velike tatvine, ropa in roparske tatvine. Priloženi statistični podatki so za leto 2010, novejših še nismo prejeli. Iz tabele je, na podlagi kriminalitetnega števila, razvidna obremenjenost držav EU-ja s tatvinami motornih vozil," so nam še povedali slovenski policisti.

Uprizorjene nesreče predstavljajo 60 odstotkov vseh prevar

Tako kot policijska statistika tudi slovenske zavarovalnice v zadnjih letih ne opažajo bistvene spremembe števila škodnih zahtevkov za kraje avtomobilov. Pri Zavarovalnici Triglav so lani odkrili 600 primerov sumov prevar, od tega kar 91 odstotkov na področju premoženjskih zavarovanj, kamor spadajo tudi avtomobilska.

"Najbolj pogosta oblika goljufije so lažna prikazovanja škodnega dogodka, srečujemo pa se tudi z napihovanjem višine zahtevkov, ponarejanjem listin. Prav tako naletimo na uprizorjene nesreče, ki so lani predstavljale 60 odstotkov vseh prevar," so nam povedali na tej zavarovalnici.

Zavarovanci morajo sicer tatvino prijaviti najpozneje v treh dneh, prijavi pa je treba predložiti tudi vso potrebno dokumentacijo, ključe vozila in potrdilo prijave primera slovenski policiji. Če je vozilo ukradeno v tujini, je treba primer prijaviti policiji pristojne države, po vrnitvi domov pa še slovenski policiji.

"Število kraj avtomobilov je odvisno tudi od splošnega gospodarskega stanja. V tem marsikdo vidi priložnost, da si izboljša finančni položaj. V primeru kraje avtomobila se šteje, da je nevarnost uresničena, če se vozilo ne najde v 30 dneh od prijave izginotja pristojnemu organu," so nam zavarovalniški pogled na avtomobilske kraje predstavili še pri Zavarovalnici Tilia.

Ne spreglejte