Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
26. 10. 2016,
10.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

vojašnica Vrhnika Autosport Jazon

Sreda, 26. 10. 2016, 10.17

6 let, 7 mesecev

Tanke v vojašnici na Vrhniki so zamenjali avtomobili #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Nekdanja vojašnica na Vrhniki, ki v spomin na odhod vojske JLA nosi ime po 26. oktobru, je bila zadnjih pet let zapuščena. Eno izmed hal je od ministrstva za obrambo najela domača avtomobilska ekipa Autosport Jazon, ki poleg svoje dejavnosti skrbi tudi za lepši videz parka sredi vojašnice. Za promocijo avtomobilskega športa bodo do konca tedna svoja vrata odprli tudi javnosti.

V eni izmed hal zapuščene vojašnice na Vrhniki zdaj domujejo avtomobilski dirkalniki. Ta pokalni seat leon prihaja iz ekipe Lema Racing, na dirki evropskega prvenstva ETCC pa ga je vozil domačin Boštjan Avbelj. | Foto: Gregor Pavšič V eni izmed hal zapuščene vojašnice na Vrhniki zdaj domujejo avtomobilski dirkalniki. Ta pokalni seat leon prihaja iz ekipe Lema Racing, na dirki evropskega prvenstva ETCC pa ga je vozil domačin Boštjan Avbelj. Foto: Gregor Pavšič

Zadnji vojaki so vojašnico zapustili pred petimi leti.  | Foto: Gregor Pavšič Zadnji vojaki so vojašnico zapustili pred petimi leti. Foto: Gregor Pavšič Vojašnica na Vrhniki ima simbolni pomen pri osamosvajanju Slovenije. Ob razglasitvi neodvisnosti so prav iz nje zapeljali prvi tanki takratne Jugoslovanske ljudske armade (JLA), 25. oktobra leta 1991 pa se je JLA iz nje umaknila. Vojašnica se danes imenuje po 26. oktobru. Na ta dan so vojaki JLA pred 25 leti zapustili območje Slovenije. Pred tem je nosila ime po pisatelju Ivanu Cankarju. Leta 2011 je Slovenska vojska kompleks zapustila. Lani so ga delno uporabili za začasno bivališče beguncev in migrantov, del kompleksa pa ima pod nadzorom tudi občina Vrhnika.

Lastniki dirkalnike v tej hali pripravljajo in tam tudi hranijo. Eden izmed njih živi v stanovanjskem bloku, dirkalnika pa ne more imeti parkiranega kar na zunanjem parkirišču. | Foto: Gregor Pavšič Lastniki dirkalnike v tej hali pripravljajo in tam tudi hranijo. Eden izmed njih živi v stanovanjskem bloku, dirkalnika pa ne more imeti parkiranega kar na zunanjem parkirišču. Foto: Gregor Pavšič

Miran Škrjanec je gonilna sila avtomobilskega kluba Autosport Jazon z Vrhnike. | Foto: Gregor Pavšič Miran Škrjanec je gonilna sila avtomobilskega kluba Autosport Jazon z Vrhnike. Foto: Gregor Pavšič Avtomobilski zanesenjaki so halo najeli od obrambnega ministrstva

Po petih letih so vojaške uniforme in tanki v tem kompleksu le še bled spomin. Del vojašnice je zdaj zasedla vrhniška avtomobilska ekipa Autosport Jazon, ki se ukvarja s pripravo in vzdrževanjem avtomobilskih dirkalnikov. Skrbijo tudi za mlade voznike in jim poskušajo pomagati pri prvih korak v svet dragega avtomobilskega športa.

"V teh prostorih smo od marca lanskega leta, dogovor o najemu pa imamo neposredno z ministrstvom za obrambo. Tak prostor potrebujemo za pripravo dirkalnikov in urejanje podrobnosti pred dirkami, naši člani tu tudi hranijo svoje avtomobile, obenem si v tem prostoru med druženjem mnenja izmenjujejo starejši in mlajši člani. Tako se porodi marsikatera dobra ideja," pravi gonilna sila vrhniškega kluba Miran Škrjanec, ki v svojem klubu združuje okrog 26 voznikov. Čeprav to ni del najemne pogodbe z ministrstvom, Škrjančeva ekipa skrbi tudi za urejanje velikega parka sredi vojašnice. Ta je bil do njihovega prihoda povsem zapuščen.

Vojašnica Vrhnika dirkalniki Autosport Jazon | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Zakaj so v nekdanjo vojašnico pripeljali avtomobilske dirkalnike?

Danes so ob 25-letnem jubileju umika JLA pripravili razstavo dirkalnikov, vse do sobote pa bodo predvsem promovirali avtomobilski šport. Na ogled so tako dirkalniki nižjega cenovnega razreda kot tudi vrhunski pokalni seat leon. S tem je domačin Boštjan Avbelj dirkal na zadnjih dirkah evropskega prvenstva ETCC v Imoli in tam osvojil svoje prve točke v tem tekmovanju. Sezona dirkanja s takim leonom stane vsaj okrog sto tisoč evrov.

Foto: Oglejte si utrinke iz avtomobilske hale nekdanje vojašnice

Fotogalerija
1 / 15
Ne spreglejte