Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
12. 8. 2016,
5.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

1

Natisni članek

električni avtomobili Tesla Motors

Petek, 12. 8. 2016, 5.45

6 let, 7 mesecev

Švicarji odprli polnilnico, ki je zmogljivejša celo od mreže Tesle Motors

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

1

Hitra polnilnica Gotthard

V Švici so odprli prvo električno polnilnico z močjo 150 kilovatov, ki celo presega zmogljivosti polnjenja obstoječih vozil in po moči presega celo super hitre polnilnice v mreži Tesle Motors.

Švicarska naložba v prihodnost Polnilnica bo imela dva priključka za enosmerni tok DC in enega za izmenični tok AC. (foto: Gotthard Fastcharge) | Foto: Polnilnica bo imela dva priključka za enosmerni tok DC in enega za izmenični tok AC. (foto: Gotthard Fastcharge)

Medtem ko so v Evropi in tudi Sloveniji že razširjene tako imenovane hitre električne polnilnice, ki pri enosmernem toku (DC) omogočajo polnjenje z močjo 50 kilovatov, se v Evropi vrata odpirajo že naslednji generaciji hitrih polnilnic. V Švici so včeraj odprli prvo 150-kilovatno polnilnico, ki je sodeč po največji zmogljivosti še močnejša od polnilnic Tesle Motors. Te namreč zmorejo moč do največ 145 kilovatov.

Švicarska polnilnica je celo tako močna, da jo danes v polnosti ne more izkoristiti nobeden od obstoječih električnih avtomobilov. To je torej predvsem naložba v prihodnost, ko bodo novi avtomobili tudi bolje prilagojeni močnejšim polnilnicam in bodo omogočali bistveno hitrejše polnjenje.

Na otvoritvi se je pred predorom Gotthard ustavila tudi tesla X. (foto: Gotthard Fastcharge) | Foto: Na otvoritvi se je pred predorom Gotthard ustavila tudi tesla X. (foto: Gotthard Fastcharge)

Švicarji bodo postavili 150 polnilnic z močjo 150 kilovatov

Polnilnico pred predorom Gotthard je postavila družba Gotthard Fastcharge, ki namerava do leta 2018 na stotih različnih lokacijah postaviti 150 tovrstnih polnilnic.

Cena za eno kilovatno uro pri enosmernem toku DC je 0,29 švicarskega franka (0,27 evra), enaka je še dodatna cena polnjenja na minuto. Kdor bi električni avtomobil v 20 minutah napolnil z 20 kilovatnimi urami električne energije, bi torej plačal okrog 12 švicarskih frankov oziroma 11 evrov.

Tovrstno mrežo polnilnic načrtuje tudi Evropska unija. Novi avtomobili – na primer Audijev prvi električni crossover – bodo tako močne polnilnice za učinkovito polnjenje tudi potrebovali.

Ne spreglejte