Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
11. 11. 2019,
19.57

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,80

28

Natisni članek

Škoda Octavia Škoda

Ponedeljek, 11. 11. 2019, 19.57

4 leta, 5 mesecev

Svetovna premiera: nova škoda octavia

Preverili smo: škoda octavia je lahko boljša od VW golfa #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,80

28

Škoda je v Pragi razkrila četrto generacijo svojega najbolje prodajanega modela octavia. Avtomobil je še nekoliko večji in stavi predvsem na praktičnost, v ospredju je 640-litrski prtljažnik karavanske izvedbe. Prelomnih tehničnih novosti ni veliko, zato pa s svojim konceptom racionalnega in moderno oblikovanega avtomobila upravičeno pričakuje nadaljevanje trenda prodajne uspešnosti. Prvič bo kupcem na voljo tudi kot priključni hibrid z električnim dosegom dobrih 50 kilometrov.

Spredaj nič več deljenih žarometov, ti pa bodo lahko zdaj v matrični tehnologiji LED. | Foto: Gregor Pavšič Spredaj nič več deljenih žarometov, ti pa bodo lahko zdaj v matrični tehnologiji LED. Foto: Gregor Pavšič Prvi vtis škode octavie: prostoren avtomobil za realnega kupca, ki je dobil tudi več dinamičnih linij

Prvi vtis nove škode octavie je nedvomno pozitiven. V Mladi Boleslavi so ostali zvesti načelu izdelave ljudsko naravnanega avtomobila, ki od drugih avtomobilov koncerna (zdaj najbolj izrazito od golfa) dobiva pomembne tehnološke rešitve. V primerjavi s predhodnico je ob enaki medosni razdalji zrasla za okrog dva centimetra. Octavia dimenzijsko trka na vrata avtomobilov, kot sta škoda superb in volkswagen passat, kar se izkaže tudi v notranjosti. Prostora na zadnji klopi je veliko, prav prostornost in udobje pa sta med glavnimi aduti octavie. Pri karavanski izvedbi ima prtljažnik zdaj osnovnih 640 litrov prostora.

Zelo dinamično oblikovan zadek. Limuzinska izvedba je prav tako obdržala klasična peta zadnja vrata. | Foto: Gregor Pavšič Zelo dinamično oblikovan zadek. Limuzinska izvedba je prav tako obdržala klasična peta zadnja vrata. Foto: Gregor Pavšič

Vozniški prostor je zdaj bolj moderen. Ne le zaradi digitalnih merilnikov, bolj zaradi nove postavitve digitalnega zaslona na vrhu sredinske konzole (prej integriran v sredinsko konzolo). Pod zaslonom je drsnik, prek katerega lahko z enim prstom nastavljamo glasnost avdiosistema. Ti drsniki so manj zapleteni kot pri novem VW golfu (imajo tudi manj funkcij), kar je dobro in po prvem vtisu bo zaslon (in pripadajoče funkcije) v octavii lažje upravljati kot v golfu. Tudi zato bi pri novi generaciji octavie še težje našli pomanjkljivosti kot pri golfu.

Tehnološko izpostavljamo matrične žaromete LED in priključno-hibridni pogon, nekatere druge novosti (head-up prikazovalnik, triconska klimatska naprava …) smo v drugih avtomobilih že videli. Motorni pogoni (več spodaj) so podobni kot tudi v golfu. Štirikolesni pogon bo na voljo pri dveh najmočnejših dizelskih motorjih.

Octavia nedvomno ostaja prostoren in zelo dobro premišljen avtomobil, ki je izdelan z mislijo na potrebe realnega in racionalnega kupca. Zdaj ima tudi nekaj več dinamičnih linij in je bolj vpadljiv. Če bodo spomladi še cene prave, si lahko Škoda obeta zelo dobre prodajne rezultate. V Sloveniji bi jih lahko prodali okrog 2.600, kar je toliko kot vseh svojih športnih terencev (kamiq, karoq in kodiaq) skupaj.

Premiero octavie si je ogledal tudi češki premier Babiš

Škoda je včeraj v Pragi pred okrog 600 gosti (med njimi je bil tudi češki premier Andrej Babiš) razkrila četrto generacijo octavie, enega svojih ključnih in osrednjih modelov. Tradicionalna octavia je steber Škode in njen najbolje prodajani avtomobil. To velja tako za Evropo kot tudi Slovenijo. Octavia se namreč na našem trgu samostojno z vidika prodaje kosa z vsemi tremi češkimi športnimi terenci (kodiaq, karoq in kamiq). Prihodnje leto bi jih lahko v Sloveniji tako prodali okrog 2.600 ali celo 2.700. Octavia bo v Slovenijo prispela spomladi, najprej s karavansko in pozneje še z limuzinsko izvedbo.

Avtomoto Preverili smo: tri dobre, dve slabi plati VW golfa #video
Z dolžino 4.689 milimetrov se je Octavia podaljšala za 19 milimetrov, različica combi pa je zrasla za 22 milimetrov in tako v širino zdaj meri 15 milimetrov več. Prostornina največjega prtljažnika v razredu je pri različici combi narasla za 30 litrov na 640 litrov. Prtljažnik pri limuzini meri 600 litrov, kar je 10 litrov več kot prej.

Zgleden vozniški prostor. Upravljanje digitalnega zaslona je nekoliko bolj enostavno kot v novem VW golfu. | Foto: Gregor Pavšič Zgleden vozniški prostor. Upravljanje digitalnega zaslona je nekoliko bolj enostavno kot v novem VW golfu. Foto: Gregor Pavšič

Prostornost v prtljažniku in na zadnji klopi bo ena osrednjih vrlin nove octavie. | Foto: Gregor Pavšič Prostornost v prtljažniku in na zadnji klopi bo ena osrednjih vrlin nove octavie. Foto: Gregor Pavšič

Prostora za noge je dovolj, naslonjalo sedeža pa ima še poseben žep za mobilni telefon. | Foto: Gregor Pavšič Prostora za noge je dovolj, naslonjalo sedeža pa ima še poseben žep za mobilni telefon. Foto: Gregor Pavšič

Octavia raste že 13 let in trka celo na vrata razreda superba in passata

Octavia je bila že ob obuditvi tega modela (izdelovali so ga namreč že med leti 1959 in 1971) leta 1996 prav poseben model, ki je sodil na sam rob spodnjega srednjega oziroma "golfovega" razreda. Enako velja tudi danes, 23 let pozneje. V primerjavi s predhodnico je namreč v dolžino (kot karavan) pridobila še dobra dva centimetra (ob enaki medosni razdalji) in tako octavia trka celo na avtomobilski razred škode superba in volkswagna passata. V primerjavi s trinajst let staro octavio prve generacije je v dolžino pridobila skoraj 20 centimetrov.

To je tudi odgovor na pomislek, kako bo Škoda krmarila kupce med octavio in novim modelom scala. Ta je precej manjši, obenem je na voljo le kot kombilimuzina. In več kot očitno zna octavia kot izrazito praktičen avtomobil zelo dobro kljubovati trendu športnih terencev. Lani jim jih je uspelo pri Škodi kljub zastarelosti modela prodati več kot 300 tisoč, in kot smo že omenili – octavia sama pritegne toliko kupcev kot vsi Škodini športni terenci skupaj.

Kateri avtomobil znamke Škoda bi izbrali?

  • scala
    3,47 %
    62 glasov
  • octavia
    67,69 %
    1209 glasov
  • kamiq
    6,16 %
    110 glasov
  • karoq
    5,10 %
    91 glasov
  • kodiaq
    17,58 %
    314 glasov
Oddanih 1786 glasov
Štirikolesni pogon pri obeh najmočnejših dizlih

Spodnja tabela razkriva kombinacije razpoložljivih motorjev pri novi generaciji octavie. Razpon moči znaša od 81 do 147 kilovatov. Štirikolesni pogon bo na voljo le pri obeh najmočnejših različicah dvolitrskega dizelskega motorja TDI. Dva motorja bosta dobila tudi blago hibridno različico (e-TEC).

Pregled različic octavie pri motorjih, menjalnikih in pogonih

 

Menjalnik

Največja moč

Največji navor

1.0 TSI

6-st., ročni

81 kW

200 Nm

1.5 TSI

6-st. ročni

110 kW

250 Nm

2.0 TSI

7.-st., DSG

140 kW

320 Nm

2.0 TDI

6.-st., ročni

85 kW

300 Nm

2.0 TDI

7-st., DSG

85 kW

250 Nm

2.0 TDI

6-st., ročni

110 kW

340 Nm

2.0 TDI

7-st., DSG

110 kW

340 Nm

2.0 TDI

7-st., DSG 4x4

110 kW

360 Nm

2.0 TDI

7-st., DSG 4x4

147 kW

400 Nm

1.0 TSI e-TEC

6-st., ročni

96 kW

200 Nm

1.5 TSI e-TEC

7-st., DSG

110 kW

250 Nm

1.4 TSI iV plugin

6-st., DSG

150 kW

350 Nm

Nova postavitev digitalnega zaslona na vrh sredinske konzole. | Foto: Gregor Pavšič Nova postavitev digitalnega zaslona na vrh sredinske konzole. Foto: Gregor Pavšič

Ker ni več mehanske povezave med prestavno ročico in menjalnikom DSG, je lahko ročica zelo majhna. Zelo podobno najdemo tudi v novem golfu. | Foto: Gregor Pavšič Ker ni več mehanske povezave med prestavno ročico in menjalnikom DSG, je lahko ročica zelo majhna. Zelo podobno najdemo tudi v novem golfu. Foto: Gregor Pavšič

Škoda octavia | Foto: Škoda Foto: Škoda

Nič več deljenih žarometov, karavan z vsaj 640 litri prostornine

Oblikovno je octavia doživela nekaj bolj ali manj občutnih sprememb. Spredaj je najbolj opazno slovo deljenih žarometov, ki pa bodo zdaj serijsko dobili tehnologijo LED.  

Ni presenečenje, da pri Škodi najbolj poudarjajo praktičnost nove octavie. V dolžino je torej pridobila 2,2 centimetra, v širino pa 1,5 centimetra. V ospredje so Čehi postavili karavansko izvedbo, ki bo tudi na trg prispela kot prva.

Dvokraki volanski obroč, digitalni zaslon na vrhu sredinske konzole

V notranjosti je opazen tudi nov dvokraki volanski obroč. Nova je tudi zasnova armaturne plošče, ki je zdaj zasnova modularno v več ravninah. Na vrhu sredinske konzole je zdaj prosto stoječi digitalni zaslon (za slab palec večji kot do zdaj), ki torej ni več integriran v sredinsko konzolo. Pri Škodi izpostavljajo še projicirni sistem podatkov na vetrobransko steklo, triconsko klimatsko napravo in ergonomske sedeže.

Digitalni zasloni bodo velikosti od 8,25 do 10 palcev. Podobno kot golf ima tudi v octavii novi drsnik pod zaslonom, ki omogoča na primer uravnavanje glasnosti avdiosistema. Z integrirano kartico e-SIM je lahko octavia tudi stalno povezana z internetom. V avtomobilu lahko najdemo tudi do pet priključkov USB-C, od katerih je lahko eden nameščen na stropni konzoli nad vzvratnim ogledalom. Pod sredinsko konzolo si bo mogoče omisliti tudi predal za brezžično polnjenje mobilnih telefonov.

Pri pogonih je glavna novost priključni hibrid

Motorje si bo Škoda "izposodila" pri koncernski ponudbi in tako bo imela octavia primerljive motorje z novim golfom. Novost bo tudi priključni hibrid v različici octavia iV, ki ga sestavljata 1,4-litrski bencinski motor TSI in elektromotor. Sistemska moč pogona bo 150 kilovatov, litij-ionska baterija pa ima zmogljivost 13 kilovatnih ur. Po merilnem standardu WLTP bo mogoče na elektriko peljati do 55 kilometrov. Prihodnje leto sledita še različici scout (terenski videz, štirikolesni pogon) in vRS.

Bencinska motorja 1.0 TSI in 1.5 TSI sta opremljena z blago hibridno tehnologijo. Z 48‑voltnim jermenskim zagonskim alternatorjem in 48‑voltno litij-ionsko baterijo so omogočeni regeneracija zavorne energije, podpora motorju z notranjim zgorevanjem z električno funkcijo "boost" in "jadranje" s popolnoma izključenim motorjem.

Za prenos moči bo lahko skrbel tudi samodejni menjalnik DSG, čigar prestavna ročica podobno kot v golfu ni več mehansko povezana z menjalnikom. Za pretikanje torej skrbi elektronika in zato je lahko prestavna ročica zelo majhna.

Nov položaj digitalnega zaslona na vrhu sredinske konzole | Foto: Škoda Nov položaj digitalnega zaslona na vrhu sredinske konzole Foto: Škoda

Škoda octavia | Foto: Škoda Foto: Škoda

Škoda octavia | Foto: Škoda Foto: Škoda

Škoda octavia | Foto: Škoda Foto: Škoda

Ne spreglejte