Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
5. 1. 2017,
6.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Volkswagen Martin Winterkorn Dieselgate

Četrtek, 5. 1. 2017, 6.49

6 let, 6 mesecev

Spornemu predsedniku Volkswagna kar 3.100 evrov pokojninske rente na dan

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Martin Winterkorn, nekdanji predsednik koncerna Volkswagen, z letom 2017 ni več uradno zaposlen pri največjem evropskem proizvajalcu avtomobilov. Skladno s pogodbo mu pripada pokojninska renta v višini 3.100 evrov na dan. Zaradi pritiskov nemške javnosti in politikov bodo zadržali izplačilo slabe tretjine celotnega zneska letne rente.

Martin Winterkorn je upravo Volkswagna vodil med letoma 2007 in 2015. | Foto: Reuters Martin Winterkorn je upravo Volkswagna vodil med letoma 2007 in 2015. Foto: Reuters

Martin Winterkorn, nekdanji predsednik uprave največjega evropskega avtomobilskega proizvajalca Volkswagen, je ob koncu leta 2016 tudi uradno končal svoj delovni odnos z avtomobilskim koncernom iz Wolfsburga. Pri 69 letih pa bo Nemec z avtomobili še naprej še naprej dobro služil. Kot je pokazalo že finančno poročilo Volkswagna za leto 2015, je Winterkorn kot eden vodilnih menedžerjev Volkswagna upravičen do visoke pokojninske rente v višini 70 odstotkov njegove zadnje plače. Njegova letna renta tako znaša kar okrog 1,2 milijona evrov oziroma 3.100 evrov na dan, poročajo nemški mediji in nemška tiskovna agencija dpa.

Visoka izplačila spornemu menedžerju v času odpuščanj in milijardnih kazni Volkswagnu

Nemška javnost seveda ni navdušena nad tako velikimi prejemki nekdanjega menedžerja, ki je neposredno povezan z izbruhom dizelske afere jeseni leta 2015 in je zaradi nje tudi odstopil z mesta predsednika uprave. Volkswagnov koncern bodo z dizelskimi motorji povezane nepravilnosti pri manipuliranju s podatki izpustov samo v ZDA stale več kot 14 milijard evrov, zdajšnje vodstvo Volkswagna pa je pred koncem lanskega leta napovedalo tudi odpuščanja več kot tri tisoč ljudi.

Volkswagnov koncern ima v Evropi kar 25-odstotni tržni delež, a finančnim posledicam dizelske afere niso mogli ubežati.  | Foto: Reuters Volkswagnov koncern ima v Evropi kar 25-odstotni tržni delež, a finančnim posledicam dizelske afere niso mogli ubežati. Foto: Reuters

Izplačilo 30 odstotkov rente bo odvisno od uspešnosti poslovanja koncerna

Winterkornove visoke pokojninske rente ni odobraval niti nemški zvezni finančni minister Wolfgang Schäuble. Naposled je uprava Volkswagna lani sklenila, da bo zamrznila izplačilo 30 odstotkov variabilnega dela Winterkornove rente in bo ta znesek obravnavala kot bi bile to njegove delnice. Po treh letih bodo preverili, ali je temu delu denarja oziroma navideznih delnic narasla vrednost za vsaj četrtino. V tem primeru bodo Winterkornu izplačali še ta preostali znesek.

Ne spreglejte