Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 1. 2024,
11.35

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Oglasno sporočilo

Natisni članek

pravniki pravno svetovanje prometna nesreča promet promet PR članek Pravnik na dlani 12Media

Torek, 16. 1. 2024, 11.35

3 mesece, 1 teden

SOS na cesti: kako reagirati ob prometni nesreči?

Oglasno sporočilo
prometna nesreča, pravnik na dlani, 12Media | Foto 12MEDIA D.O.O.

Foto: 12MEDIA D.O.O.

Prometne nesreče se na naših cestah dogajajo vsak dan in imajo različne vzroke. Med najpogostejšimi dejavniki, ki prispevajo k temu problemu, lahko izpostavimo prehitro vožnjo, vožnjo pod vplivom alkohola ter kršenje prometnih predpisov. Razumevanje različnih scenarijev nesreč je ključno, da se znamo pravilno odzvati v primeru nesreče in položaj rešiti.

Kategorije prometnih nesreč

Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) prometne nesreče razvršča v štiri kategorije.

  1. kategorija: Prometna nesreča, v kateri je nastala zgolj materialna škoda z manjšimi poškodbami na okolju, stvari ali vozilu, kot so odrgnine, vdrtine ali praske, podvozje avtomobila in motor pa nista poškodovana.
  2. kategorija: Prometna nesreča, v kateri je najmanj ena oseba lahko telesno poškodovana.
  3. kategorija: Prometna nesreča, v kateri je najmanj ena oseba hudo telesno poškodovana.
  4. kategorija: Prometna nesreča, v kateri je kdo umrl ali je za posledicami umrl 30 dni po nesreči

Po vsaki prometni nesreči se lahko pojavijo številna dodatna vprašanja. Pri razjasnitvi morebitnih pomislekov in vprašanj pomaga Pravnik na dlani – izkušen pravni strokovnjak, ki je dostopen le en klic stran. Pokličite 01 280 8000 še danes!

Kdaj moram poklicati policijo?

Kadar v prometni nesreči nastane le manjša materialna škoda (1. kategorija prometne nesreče), prisotnost policije ni potrebna. Policijo pa morate nujno poklicati, kadar gre za preostale tri kategorije nesreče.

Policija mora torej na kraj prometne nesreče priti, če:

  • gre za nesrečo 2., 3. ali 4. kategorije (nastane večja materialna škoda ali se je kdo v nesreči tudi lahko/hudo telesno poškodoval – pokličemo 112),
  • se s povzročiteljem ne morete dogovoriti o krivdi,
  • povzročitelj ne želi priznati krivde, je naredil prometni prekršek ali je pod vplivom nedovoljenih substanc.

prometna nesreča, pravnik na dlani, 12Media | Foto: 12MEDIA D.O.O. Foto: 12MEDIA D.O.O.

Kako ravnati, če smo udeleženi v prometni nesreči?

Najprej preverimo stanje nesreče in ali je kateri od udeležencev poškodovan. Območje zavarujemo, postavimo varnostni trikotnik in oblečemo odsevni brezrokavnik.

Pri prometni nesreči 1. kategorije morajo udeleženci čim prej odstraniti vozilo z vozišča. V nasprotnem primeru se ju/jih lahko kaznuje s 160 evri globe. V tem primeru ni nujno, da se o prometni nesreči obvesti policijo. Udeleženca se sama lotita izpolnjevanja Evropskega poročila o prometni nesreči.

V primeru prometne nesreče 2., 3. ali 4. kategorije moramo poklicati policijo. Ob prihodu policije jim zagotovite vse potrebne informacije, ki jim bodo pomagale hitreje ukrepati in razjasniti okoliščine nesreče. Sledi prometne nesreče 2., 3. ali 4. kategorije odstranimo po končanem ogledu policije. Vozila lahko premaknete, če je to nujno za preprečevanje dodatnih nesreč ali reševanje udeležencev. Nikar ne pozabite najprej pomagati tistim, ki pomoč potrebujejo, sploh če imate opravljen tečaj prve pomoči.

Je povzročitelj pobegnil?

Po zakonu o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) se vozniku motornega vozila, ki pobegne s kraja prometne nesreče, odmeri 1.200 evrov globe. Hkrati se mu izreče 18 kazenskih točk, kar pomeni, da bo izgubil vozniško dovoljenje. Dobra novica je, da se pri 70 odstotkih nesreč, pri katerih povzročitelj pobegne s kraja dogodka, ugotovi, kdo je bil voznik. Vseeno je vaša naloga, da si zapomnite čim več podrobnosti o vozniku in vozilu. Te informacije bodo v pomoč policiji pri identifikaciji povzročitelja. Bodite brez skrbi, če se pobeglega vozika ne odkrije. V tem primeru se odškodninski zahtevek zaradi povzročene škode vloži na Slovensko zavarovalno združenje ali zavarovalnico, pri kateri je sklenjeno obvezno zavarovanje za vozilo.

Ničesar ne prepustite naključju. Vse težave vam bodo pomagali rešiti pravni strokovnjaki pri Pravniku na dlani. Razjasnili vam bodo vašo situacijo in pomagali pri dilemah. Pokličite 01 280 8000 za strokovno pravno pomoč, pregled ali izdelavo pravne dokumentacije.


Naročnik oglasnega sporočila je 12MEDIA, D. O. O.

Ne spreglejte