Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 1. 2016,
11.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Volkswagen Dieselgate goljufija

Torek, 5. 1. 2016, 11.00

7 let, 12 mesecev

Sodni milini v ZDA so začeli mleti v primeru Dieselgate, Volkswagnu grozi 18 milijard "težka" kazen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pravosodno ministrstvo ZDA je v imenu ameriške Agencije za zaščito okolja (EPA) na zveznem sodišču v Detroitu vložilo civilno tožbo proti nemškemu avtomobilskemu podjetju Volkswagen.

Volkswagnu grozi astronomska kazen, večja od finančne rezervacije

Tožba je bila vložena zaradi goljufanja na testih izpušnih sistemov dizelskih vozil. Tožba je najverjetneje le prva od številnih, ki bodo sledile. Volkswagnu zaradi 600 tisoč s tem programom opremljenih vozil, prodanih v ZDA, grozi 18 milijard dolarjev oziroma 16,5 milijarde evrov kazni.

Tožilec John Cruden je povedal, da je Volkswagen izdal javno zaupanje, ogrozil javno zdravje in škodoval konkurenci. ZDA bodo zaradi tega sprejele vse ustrezne ukrepe za odgovor na kršitve.

Pri tem ne gre spregledati dejstva, da Volkswagen prvič po 20 letih zaradi posledic afere posluje v rdečih številkah. Za kazni in odpravo škode so v koncernu rezervirali 6,7 milijarde evrov, veliko manj od napovedi tožilca Johna Crudena.

Tožba v Detroitu navaja, da je Volkswagen nezakonito namestil računalniško opremo, ki je dizelske motorje uspešno spravila skozi uradne teste izpušnih sistemov, na cestah pa so ti motorji v zrak spuščali do 40-krat več škodljivih snovi, kot je dovoljeno po zvezni zakonodaji ZDA.

Volkswagen se še vedno pogaja

Volkswagen se v ZDA trenutno pogaja o številu avtomobilov, ki jih bo treba vpoklicati in popraviti. Vodstvo podjetja se obnaša podobno kot vodstva ameriških bank po veliki finančni krizi in skuša krivdo zvaliti na majhno število podrejenih, predvsem računalničarjev, ki so razvili program. Za notranjo preiskavo je najelo ameriško pravniško podjetje, rezultati pa še niso znani.

Volkswagen je septembra lani priznal, da je od leta 2009 goljufal na ameriških izpušnih testih. Razkrinkali so jih kalifornijski okoljevarstveniki, ki so hoteli Volkswagnove avtomobile postaviti drugim za vzor, kako se lahko naredijo tudi povsem čisti dizelski motorji. V škandal je vključenih 11 milijonov vozil po vsem svetu.

Ne spreglejte