Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
11. 11. 2016,
14.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

zimske gume

Petek, 11. 11. 2016, 14.28

6 let, 6 mesecev

Sneg prestrašil voznike, na zimske gume čakajo več ur #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Zaradi napovedi popoldanskega sneženja danes vozniki na menjavo zimskih gum čakajo tudi po več ur. Večina jih s preobuvanjem avtomobila čaka do prvega snega, ko pa so čakalne vrste dolge. Največji vulkanizer v Ljubljani dnevno zamenja tudi do 1.600 gum.

Za vulkanizerje je v teh dneh napočil vrhunec sezone. Pri Španu na Brezovici pri Ljubljani imajo na primer na zalogi od 70 do 80 tisoč zimskih gum, dnevno pa jih zamenjajo tudi do 1.600. Gumo znajo danes v ključnem delu menjati tudi že stroji, zaposleni pa postopek nadzorujejo. | Foto: Gregor Pavšič Za vulkanizerje je v teh dneh napočil vrhunec sezone. Pri Španu na Brezovici pri Ljubljani imajo na primer na zalogi od 70 do 80 tisoč zimskih gum, dnevno pa jih zamenjajo tudi do 1.600. Gumo znajo danes v ključnem delu menjati tudi že stroji, zaposleni pa postopek nadzorujejo. Foto: Gregor Pavšič

Vožnja po snegu z letnimi gumami je nevarna in tudi draga

Vremenska napoved, ki je za danes popoldne napovedala sneg do nižin, je očitno prestrašila voznike. Ti so danes s svojimi avtomobili hiteli k vulkanizerjem po nove zimske gume ali pa so jih obiskali le zaradi premontaže z rabljenimi zimskimi gumami iz prejšnje sezone. Čeprav se šele v torek začne uradna zimska sezona, ko je na avtomobilih obvezna zimska oprema, je ta ne glede na datum nujna ob oprijemanju snega s cestiščem.

Vožnja z letnimi gumami po snegu je zelo nevarna, obenem pa za voznika lahko tudi draga. Če ga ustavijo policisti, mu grozi vsaj 40 evrov globe. Če neopremljen ovira promet, lahko globa naraste vse do 500 evrov. Če s takim avtomobilom povzroči nesrečo in je ta vzročno povezana z neustreznimi gumami, mu lahko njegova zavarovalnica za nastalo škodo izstavi račun tudi za 12 tisoč evrov.

Vožnja brez ustrezne zimske opreme lahko neprevidnega voznika stane tudi več kot 12 tisoč evrov.  | Foto: Tanjug/STA Vožnja brez ustrezne zimske opreme lahko neprevidnega voznika stane tudi več kot 12 tisoč evrov. Foto: Tanjug/STA

Dnevno menjajo tudi do 1.600 gum

Obiskali smo vulkanizerja Špan z Brezovice, ki spada med največje v Sloveniji. Tam je bilo treba danes za menjavo gum čakati tudi po štiri ure. V najbolj obremenjenih dnevih leta dnevno zamenjajo gume tudi do 400 avtomobilom, kar pomeni menjavo okrog 1.600 gum. Po njihovih izkušnjah dobra polovica voznikov gume menja v zadnjem trenutku. Torej tik pred 15. novembrom ali pa ob prvi resni napovedi sneženja. Marsikateri vozniki gume menjajo tudi že oktobra, ko so čakalne vrste bistveno krajše in je celoten postopek zato tudi manj stresen. Kdor se z avtomobilom vozi na primer v Avstrijo, zimske gume tudi sicer potrebuje že od 1. novembra naprej.

Dobra polovica voznikov pride po zimske gume v zadnjem trenutku, pravijo pri Španu. | Foto: Gregor Pavšič Dobra polovica voznikov pride po zimske gume v zadnjem trenutku, pravijo pri Španu. Foto: Gregor Pavšič

vulkanizer | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Darsove službe pripravljene na prvo večjo pošiljko snega

Danes popoldne je po napovedih vremenoslovcev pričakovati na nekaterih delih avtocestnega križa tudi več deset centimetrov snega. V petkovih popoldanskih urah, ko je ena glavnih prometnih konic, lahko to na cestah povzroči veliko gneče in zastojev.

"Ob napovedi snežnih padavin se delovne skupine pripravijo na zimsko akcijo. Preden se sneg začne oprijemati vozišča, aktiviramo pluge in začnemo posipavati. Upoštevaje večletno povprečje je vsako zimsko sezono približno deset snežnih akcij, ko aktiviramo večje število delavcev in vozil, medtem ko vsako zimsko sezono izvajamo posipanje na daljših ali krajših avtocestnih odsekih oz. po potrebi zgolj na vremensko občutljivejših območjih premostitvenih objektov kar 100 dni. V prihajajoči zimi bomo vzdrževali 610 kilometrov avtocest in hitrih cest, skoraj 150 kilometrov priključkov nanje, približno 20 kilometrov razcepov in 50 kilometrov servisnih poti," začetek zimske sezone pričakujejo na Darsu.

Zimska guma mora imeti vsaj tri milimetre profila. Dovoljena je sicer tudi uporaba kombinacije letnih gum z verigami. | Foto: Gregor Pavšič Zimska guma mora imeti vsaj tri milimetre profila. Dovoljena je sicer tudi uporaba kombinacije letnih gum z verigami. Foto: Gregor Pavšič

Na avtocestah in hitrih cestah mora biti prevozen vsaj en prometni pas

Plužne skupine bodo v primeru snežnih padavin dela izvajale neprekinjeno, obhodni čas plužne skupine je do dve uri. Na kritičnih odsekih, kjer so večji in dolgi klanci, bo obhod plužne skupine do ene ure. Postojnsko območje in vrhniški klanec sta glede na prometne obremenitve in neugodne vremenske vplive še posebej občutljiva. Opravljanje zimske službe je v takih razmerah zahtevnejše.

Dars mora v času sneženja na avtocestah in hitrih cestah zagotoviti prevozen vsaj en prometni pas. V času močnejšega sneženja bodo imeli prisotno eno vozilo za potrebe sprotnega izvlečenja zaustavljenih vozil. Za celoten avtocestni sistem imajo pri Darsu sicer pripravljenih 54 plužnih skupin (v vsaki sta vsaj dve vozili) in 20 plužnih enot (po eno vozilo).

Ne spreglejte