Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
14. 1. 2014,
15.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 14. 1. 2014, 15.43

8 let

Slovensko znanje Hidrie tudi za kraljevske bentleyje

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V idrijski Hidrii so z največjim evropskim avtomobilskim proizvajalcem Volkswagnom sklenili novo, kar 21 milijonov vredno pogodbo. Postali bodo dobavitelj ključnih delov za bencinske motorje.

V manj kot desetletju so se prebili med elito

Hidria se od leta 2005 na evropskem in globalnem trgu postopoma prebija med svetovno vodilne družbe za rešitve na segmentu motorjev z notranjim izgorevanjem, električnih pogonskih sistemov in volanskih sistemov.

To idrijsko visokotehnološko podjetje je med drugim ekskluzivni dobavitelj ključnih delov volanskih oziroma krmilnih sistemov pri premium avtomobilskih proizvajalcih.

Njihovi sestavni deli so vgrajeni v naslednje modele: audi A6, audi Q5, BMW serije 5 in 6, porsche 911. Od leta 2015 dalje pa bodo prisotni tudi v Mercedes-Benzovem razredu E in v Jaguarjevem modelu XF.

15 odstotkov vseh dizlov vžiga s pomočjo slovenske tehnologije

Hidria s svojim razvojem in izdelavo pokriva prek 15 odstotkov svetovnih potreb po hladnem zagonu dizelskih motorjev, z rešitvami na električnih pogonskih agregatih pa je po prvem dizelskem hibridu na svetu, peugeotu 3008, prav tako opremila že številna hibridna in električna vozila. Med njimi sta tudi izjemna avtomobilska eksota, električni superšportnik mercedes-benz e-SLS in 780 tisoč evrov vreden hibridni porsche spyder 918, ki je najzmogljivejši serijski porsche vseh časov.

Razvoj pomeni tudi dobaviteljsko ekskluzivno

Hidria je za koncern Volkswagen zdaj razvila pokrove odmičnih gredi za novo generacijo bencinskih strojev V6 in V8. Leta 2016 bodo začeli serijsko izdelavo teh delov, ki bodo jasno vgrajeni v vse koncernske modele s temi pogonskimi agregati.

Proizvodnja omenjenih visokotehnoloških rešitev bo potekala na Hidrijini koprski lokaciji. Hidria je s tem postala edini ekskluzivni dobavitelj delov za te motorje. Prva testna vozila bodo s Hidrijinim znanjem sicer opremljena že prihodnje leto.

Slovensko znanje za boljše zmogljivosti in manjše izpuste

Posel je seveda rezultat inženirske odličnosti Hidrijinih strokovnjakov, ki so z razvojnimi ekipami koncerna Volkswagen sodelovali že v najzgodnejših fazah koncipiranja teh motorjev. Zadnja Hidrijina visokotehnološka rešitev je med drugim pomembna tudi z vidika ekologije. V Idriji poudarjajo, da bodo novi motorji V6 in V8 v primerjavi s tovrstno zmogljivimi zdajšnjimi agregati ob bistveno boljših zmogljivostih porabili precej manj goriva in s tem posledično seveda znižali izpuste škodljivih toplogrednih plinov v okolje.

Ne spreglejte