Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
19. 1. 2016,
7.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Podlunšek Red Bull Air Race

Torek, 19. 1. 2016, 7.06

7 let, 12 mesecev

Slovenski pilot v elitni razred letalskih dirk, pomagal tudi Rossijev oblikovalec

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V prvi razred letalskih dirk se je letos prebil slovenski pilot Peter Podlunšek, ki je moral zato organizirati tudi lastno ekipo. Videz letala in hangarja je delo oblikovalca Valentina Rossija.

Lanski podprvak Challenger Cupa letos med najboljše

Slovenski akrobatski pilot Peter Podlunšek je v zadnjih dveh letih že aktivno letel v pokalu Challenger Cup, ki je nekakšna valilnica pilotov za prestop v elitni razred Masters. Lani bi si na finalni dirki v ZDA, kjer je zaostal tri stotinke sekunde, skoraj zagotovil celo zmago. Kljub drugemu mestu se je Prekmurec prebil v prvi razred tekmovanja Red Bull Air Race, kar mu letos kajpak zagotavlja bistveno večjo izpostavljenost in tudi znatno močnejšo konkurenco.

Podlunšek letos z lastno ekipo in s pravo letalsko dirkaško specialko edge 540 V2

"S tem prebojem, ki je bil že od začetka moj cilj, se mi je življenje obrnilo na glavo. Zdaj bo vse še toliko težje, tako v smislu letenja kot organizacije ekipe. Toda istočasno je to velik izziv," je povedal Podlunšek. Ta bo moral letos v seriji, ki jo zaznamujejo nizko letenje in visoke hitrosti prek 400 kilometrov na uro, na dirke potovati z lastno ekipo.

Če se je moral v zadnjih dveh letih na prizorišču le pojaviti in tam odleteti s pokalnim letalom organizatorja, je letos v ekipi Peter Podlunšek Racing že zbral pet članov ekipe in še dodatnih deset širših sodelavcev. Vsi z izjemo glavnega mehanika, ki je Američan, prihajajo iz Slovenije.

"Sestava ekipe je zelo pestra, saj so v njej tako 18-letnik kot tudi dva doktorja znanosti, ki sta odgovorna za področje aerodinamike," pravi akrobatski pilot, ki bo letos nastopal z letalom edge 540 V2. To je 6,3 metra dolgo letalo, ki se lahko okrog svoje osi vrti s hitrostjo 420 stopinj na sekundo in ga je med drugimi lani uporabljal tudi svetovni prvak Paul Bonhomme.

Ključ bo trdo delo in izpopolnjevanje tako letala kot pilotske prefinjenosti

Na letalskih dirkah Red Bull Air Race pogosto odločajo stotinke in malenkosti. Za razliko od avtomobilskih ali motociklističnih dirk v zraku seveda ni fizične proge, temveč je ta tridimenzionalna in jo okvirno rišejo le postavljeni napihnjeni piloni. Prav optimizacija delovanja letala in izbira ustrezne linije letenja bosta ključ do napredovanja v krstni sezoni elitnega razreda, kjer Podlunška čaka težko delo.

"Ker je vse prilagojeno kar najboljšemu izkoristku, je kabina letala majhna, temu primerno slabša pa je tudi vidljivost. Na začetku bo precejšen izziv že varno vzletanje in pristajanje, saj moramo na primer na Red Bull Ringu v Avstriji pristati med tribune na dokaj ozko štartno-ciljno ravnico dirkališča formule ena. Na dirkah je treba upoštevati veliko dejavnikov, tako veter kot temperaturo zraka, skupaj s sodelavci pa bomo poskušali analizirati vse te dejavnike in začrtati optimalno linijo letenja. Na eni strani iščemo malenkosti in poskušamo iti v skrajnosti, toda prioriteta je vseeno varnost," nadaljuje Podlunšek, ki upa, da mu bo pred odhodom letala na prvo dirko v Abu Dabi uspelo z njim poleteti in trenirati vsaj tridesetkrat.

Konec aprila bodo najhitrejši piloti spet gostovali v Avstriji

Letošnja sezona svetovnega prvenstva letalskih dirk Red Bull Air Race se začne s poleti 11. in 12. marca v Abu Dabiju, že 23. in 24. aprila pa bodo najhitrejši piloti gostovali v avstrijskem Spielbergu in leteli znotraj tamkajšnjega dirkališča formule ena. Nato sledijo še prireditve v Čibi na Japonskem, madžarski Budimpešti, Ascotu v Veliki Britaniji, Lausitzringu v Nemčiji in še na dveh prizoriščih v ZDA, to bosta Indianapolis in Las Vegas.

Ne spreglejte