Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
8. 5. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,84

3

Natisni članek

Škoda

Petek, 8. 5. 2020, 4.00

3 leta, 12 mesecev

Škoda enyaq iV

Slovenci nori na Škodo, bodo sprejeli tudi ta novi SUV? #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,84

3

Škoda enyaq iV | Od kodiaqa bo novi električni enyaq krajši za pet centimetrov.  | Foto Škoda

Od kodiaqa bo novi električni enyaq krajši za pet centimetrov.

Foto: Škoda

Škoda razkriva prve podrobnosti svojega novega kompaktnega športnega terenca. Model enyaq iV bo imel električni motor, zadnji ali štirikolesni pogon ter tri razpoložljive zmogljivosti baterije. Avtomobil, ki je dimenzijsko primerljiv s kodiaqom, bodo začeli izdelovati še letos.

Škoda je v Evropi dobro postavljena avtomobilska znamka, ki je, sodeč po prodajnih rezultatih, pisana na kožo tudi okusu slovenskih kupcev. Za Volkswagnom in Renaultom je to tradicionalno tretja najuspešnejša znamka, ki ji na domačem bruto avtomobilskem trgu pripada okrog 10-odstotni tržni delež. Škoda se takoj za Volkswagnom podaja na področje elektromobilnosti. Nekateri v Sloveniji že vozijo njihov električni avto citigo, model enyaq pa bo njihov prvi namenski električni avtomobil.

Čehi obljubljajo veliko prostora

Enyaq iV bo novi model Škodine avtomobilske znamke, ki izhaja iz Volkswagnove platforme MEB za električna vozila. Osnovo si tako deli z napovedanima električnima volkswagnoma ID.3 in ID.4.

Enyaq bo dolg 4.648 in širok 1.877 milimetrov, tako da je malce manjši od trenutno največjega češkega športnega terenca kodiaqa. V primerjavi z njim je enyaq predvsem nižji (1.618 milimetrov), več prostora pa naj bi ponujal celo v notranjosti. Škoda napoveduje 585-litrski prtljažnik.

Enyaq ni klasični športni terenec, saj je od teh predvsem nižji in ima izrazito linijo spuščanja strehe proti zadku. | Foto: Škoda Enyaq ni klasični športni terenec, saj je od teh predvsem nižji in ima izrazito linijo spuščanja strehe proti zadku. Foto: Škoda

Na ceste prihaja prihodnje leto. | Foto: Škoda Na ceste prihaja prihodnje leto. Foto: Škoda

Razpoložljive različice škode enyaqa:

 

Baterija

Moč motorjev

Doseg

iV 50

55 kWh

109 kW

Do 340 km

iV 60

62 kWh

132 kW

Do 390 km

iV 80

82 kWh

150 kW

Do 500 km

iV 80 X

82 kWh

195 kW

Do 460 km

iV 80 X RS

82 kW

225 kW

Do 460 km

Tri zmogljivosti baterije, štirikolesno gnane različice tudi z dvema elektromotorjema

Avtomobil bo na voljo s pogonom na zadnji kolesi, prav tako pa tudi na vsa štiri kolesa. Te različice bodo imele dva elektromotorja. Osnovni model bo imel baterijo z zmogljivostjo 55 kilovatnih ur (kWh). Poganjal ga bo 109-kilovatni elektromotor na zadnji osi, obljubljeni doseg pa bo znašal do 340 kilometrov. Na voljo bosta tudi bateriji z zmogljivostjo 62 in 82 kWh, moč elektromotorja pa bo lahko znašala tudi 150 in 225 kilovatov. Obe štirikolesno gnani različici bosta imeli največjo baterijo in doseg do 460 kilometrov.

Največji doseg obljublja model iV 80, ki ima torej največjo baterijo in pogon na zadnji kolesi. Obljubljeni doseg je do 500 kilometrov, kar v praksi pomeni zagotovo več kot 400-kilometrski doseg.

Moč polnjenja na enosmernem toku DC bo do 125 kilovatov, podatek za izmenični tok AC še ni na voljo.

Škoda bo avtomobil izdelovala v Mladi Boleslavi na Češkem. Proizvodnja se bo začela še letos, avtomobil pa na trg prihaja prihodnje leto.  

Ne spreglejte