Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 12. 2015,
14.07

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

varnost advertorial alkohol Zavarovalnica Triglav Kurzschluss taksi

Ponedeljek, 7. 12. 2015, 14.07

2 meseca, 3 tedne

Skrbni starši: "Z dobrim rezultatom na DRAJV-u ti dovolim, da greš naslednjič sam."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ko nastopi čas, da vaši otroci začnejo "letati" naokoli, odgovornim staršem to vzbudi skrbi.

December je še posebej tak čas, ko se povsod nekaj dogaja. Številni se udeležujejo zabav, srečanj, raznoraznih dogodkov. Zase že veste, kako se obnašati v množici in na cesti. Pa zaupate svojim otrokom?

Večni pomisleki ...

Vaš otrok si želi na organizirano prednovoletno zabavo, kjer bo srečal vrstnike. Kot polnoleten že ima vozniško dovoljenje. Mu dovoliti sesti za volan? Ali naj se raje pelje s prijatelji? Pa njim zaupate? Se bo vaš otrok pripel, ne bo pil, če bo vozil, prav tako ne prijatelji, ki so ponudili prevoz ...? Naj mu sami raje ponudimo prevoz? Vprašanja, ki vzbujajo tesnobo, vendar upravičeno postavljajo vprašanje varnosti na prvo mesto. Dejstvo je, da je odraščanje težavno tako za najstnike kot starše.

Pogovor, pomoč sodobnih sistemov in zgled – trije temelji zaupanja

Otrokom je treba dati svobodo, čeprav so zaradi tega starši pod velikim pritiskom skrbi. Kako postopati, da bo otrok pridobil zaupanje? "Z dejanji v preteklosti si je otrok že pridobil zaupanje, morda še ne povsem ali pa ga je celo uničil. V tem primeru vse čaka dolga pot. V primeru, da nas je prepričal z zglednim obnašanjem, mu lahko zaupamo, ko nas bo prosil za avto ob koncu tedna. Če pa bi rad prisedel na sovozniški sedež v prijateljev avto, potem vzpostavimo 'kontrolne točke'. Spoznajmo starše prijateljev, bodimo z njimi v stiku, treba se je vendar zanimati za to, s kom se otrok druži in kam odhaja. Ne sme nam biti vseeno, to ni le kontrola v najbolj grobem smislu, gre za to, da smo mi kot starši pomirjeni, da smo naredili vse, kar je v naši moči. Na vse pa tako ali tako ne moremo ne vplivati ne pomisliti," nam je podal svoj pogled na varnost, predvsem v prometu, Andrej Brglez, raziskovalec mobilnosti z Inštituta za civilizacijo in kulturo (ICK).

Prav tako je dobro privzgojiti navado, ki ne sme dopuščati kompromisov, da se pred odhodom z avtomobilom družba dogovori, kdo bo vozil in se tako popolnoma odpovedal alkoholu. "Na otroke je treba prevaliti breme odgovornosti, da se začnejo zavedati posledic, v primeru da se ne bodo držali dogovorov," doda Brglez.

Na vprašanje, ali lahko pri odgovornem udejstvovanju v prometu in s tem pri vzgoji vplivamo tudi s pomočjo sodobnih sistemov, je povedal, da imajo predvsem ti kot kontrola nas samih močan psihološki učinek, kar potrjujejo že številne študije. "Če nas otrok prosi za avto na primer ob koncu tedna, ko je največ zabav, imamo v rokah pogajalsko moč. Prošnjo lahko pogojimo tako, da zahtevamo, da imajo na poti vklopljen DRAJV, ki bo natančno zabeležil režim vožnje. Otroku, ki ne bo imel s tem težav, lahko zaupamo. Kdor se bo temu upiral, pa je že alarm, da pomislimo na to, kakšne namene ima v resnici. Verjetno v takem primeru ne bomo predali avtomobilskih ključev."

Na to, kako pomemben je zgled, morda še najbolj in vse drugo le dodatno pripomore k zaupanju, sogovorec pove: "Izpostavil bi še morda najpomembnejši element, ko naši otroci stopajo na pot samostojnosti tudi v mobilnosti – lasten zgled. Kakšno sporočilo dajemo otrokom, če sami pijemo in sedemo za volan? Imamo potem sploh pravico moralizirati in jim karkoli prepovedovati?"

Zdrava tekmovalnost prek učenja

Bodimo zgled in na tak način prek praktičnega učenja pomagajmo otrokom čim prej ozavestiti, kaj pomeni varna in odgovorna vožnja ob upoštevanju cestno-prometnih predpisov. Zakaj ne bi vsi v družini, ki imajo vozniško dovoljenje, uporabljali aplikacijo DRAJV? Tako lahko zdravo tekmujemo s primerjanjem rezultatov, se ob tem učimo in konec koncev pridobivamo točke, s katerimi dobimo popust pri avtomobilskem zavarovanju kar do 25 odstotkov, mladi vozniki pa še več. Preden speljemo, na mobilniku vklopimo aplikacijo DRAJV, brezplačno naloženo mobilno aplikacijo, ki spremlja in spodbuja varno vožnjo.

Kaj svetuje stroka?

Kaj pomeni odgovornost v varni vožnji, nam je pojasnil direktor Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa Igor Velov. "Vzroka za največje število prometnih nesreč sta hitrost in alkohol. Decembra se še pogosteje udeležujemo raznih zabav, kar pomeni, da je še več priložnosti in skušnjav za pitje. To pa pomeni večje tveganje za nesreče.

Prav hitrost in alkohol sta najbolj nevarna kombinacija za tveganje. Hitro se preceni sposobnosti in nesreča je tu. Največ nesreč s smrtnim izidom so v letošnjem letu povzročili mladi vozniki do 26. leta. Mladi vozniki morajo imeti 0,0 alkohola v krvi, torej povsem nič.

Za mlade voznike se štejejo tisti, ki so začetniki oz. najmanj do 21. leta starosti oziroma vsaj dve leti, ko opravijo vozniški izpit. Ker nimajo izkušenj, so zato bolj rizična skupina za nesreče. Če imajo opravljen vozniški izpit, to še nič ne pomeni. Manjkajo jim izkušnje.

Vedno se prvič srečajo s slabimi vremenskimi pogoji, na primer meglo, sneženjem, ledom, pretirano vročino ... Ko nekdo opravi izpit, nima niti 1.000 prevoženih kilometrov za sabo, če upoštevamo povprečje 40 ur, ko jih največ pristopi k opravljanju izpita. Zato jim svetujemo, naj opravijo še trening varne vožnje.

Več kilometrov pomeni več izkušenj, boljšega voznika in več možnosti, da se izogne težavam na cesti. Mladi vozniki naj se zavedajo, da ko opravijo izpit, to pomeni, da jim je družba zaupala, da lahko samostojno sodelujejo v prometu. To še ne pomeni, da so dobri vozniki. Zatorej naj s svojim odgovornim vključevanjem v promet to zaupanje povrnejo."

Ne spreglejte